Cazul focarului de Febra Q din USAMV Cluj. Ce spune decanul Facultății de Medicină Veterinară
Decanul Facultății de Medicină Veterinară Cluj, prof. dr. Nicodim Fiț, a făcut, joi, precizări cu privire la focarul de Febră Q, izbucnit în luna mai în incinta Universității, în urma căruia s-au îmbolnăvit mai multe persoane, studenți și angajați ai USAMV Cluj.
La o zi după ce cazul a apărut în presă și la circa 4 luni de la izbucnirea focarului, decanul Facultății de Medicină Veterinară spune că regretă situația și că, de la apariția primului caz și până acum, au fost luate toate măsurile necesare și impuse de lege. În plus, situația este atent monitorizată și de Direcția de Sănătate Publică Cluj.
„Este o situație nefericită, cu care ne-am confruntat și am urmat toți pașii și toate reglementările care ne revin și care au fost impuse de protocoalele noastre, plus cele ale DSV și DSP. Nu a existat vreun moment în care să nu colaborăm cu instituțiile abilitate în domeniu. Trebuie ca opinia publică să știe faptul că munca în medicina veterinară implică astfel de riscuri, iar studenții, cadrele didactice, angajații semnează fișe de protecție care implică biosecuritate și își desfășoară meseria pe proprie răspundere. Există națiuni care au impus vaccinul pentru febra Q, cazul Australiei, dar în Europa nu există această reglementare. Revenind la situația din Cluj-Napoca, trebuie spus că mai sunt cazuri de persoane diagnosticate cu Febra Q, persoane care nu au avut și nu au nicio legătură cu clinicile din universitatea noastră. În prezent, nu sunt persoane din universitate – Facultatea de Medicină Veterinară care să fie bolnave. Pericolul apariției unui nou focar există permanent, mai ales la persoanele care lucrează cu animalele, precum există, de exemplu, și pericolul îmbolnăvirii cu alte boli mult mai grave, precum rabia şi tuberculoza. Tot ca informare pentru opinia publică, trebuie spus că această boală nu se transmite direct de la om la om, iar noi am făcut tot posibilul pentru a restricționa, chiar și complet, accesul vizitatorilor în clinici, indiferent că aduceau animale cu probleme de sănătate sau se aflau în grupuri de vizită. În cazul febrei Q, simptomele la animale nu sunt vizibile cu ochiul liber, este nevoie de teste specifice, în condițiile în care animalele sosite la noi ajung tocmai pentru că au anumite afecțiuni. Închei prin a sublinia încă o dată regretul nostru privind situația cu care ne-am confruntat și de a vă asigura că am făcut și facem în continuare toate eforturile de a respecta atât studenții și profesorii noștri, cât și persoanele care sosesc în clinici cu animale care au nevoie de ajutorul nostru specializat”, a transmis prof. dr. Nicodim Fiț, prin intermediul unui comunicat de presă
Cum s-au derulat evenimentele în USAMV din momentul primei suspiciuni de boală
- Prima informație despre suspiciunea de posibila Febra Q a fost primită de la reprezentantul studenților anului VI la Facultatea de Medicină Veterinară, în data de 15.05.2019. Acesta a fost internat la Spitalul clinic de boli infectioase Cluj-Napoca cu mai multe diagnostice, a fost suspect clinic de Febra Q, dar analizele specifice nu au confirmat boala.
În aceeași zi s-a luat legătura cu Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Cluj-Napoca, cu medicul curant, care a spus că sunt în evidența lor trei doctoranzi și trei studenți, care sunt cu suspiciune de Febra Q, dar fără diagnostic confirmat.
În data de 16.05.2019 s-a întrunit Comisia de Biosecuritate a Facultății de Medicină Veterinară (FMV), care a dezbătut acest subiect și a luat mai multe măsuri care vizează respectarea protocoalelor și procedurilor de lucru, respectând examinarea animalelor, a dezinfecției și a curățeniei în spațiile facultății. - În aceeași zi s-a comunicat telefonic cu DSP despre suspiciune de Febra Q.
- În data de 17.05.2019 s-a realizat o curățenie riguroasă şi s-a demarat procedura de dezinfecție în toate spațiile FMV, procedură care a durat până în data de 20.05.2019. În acest interval, activitatea a fost suspendată complet în toate zonele. De asemenea, au fost puse afișe suplimentare de avertizare la toate intrările în clinicile şi laboratoarele FMV, cu respectarea regulilor de biosecuritate în cazul bolilor cu transmitere la om, inclusiv Febra Q.
Tot în data de 17.05.2019 s-a realizat verificarea clinică a tuturor animalelor din spitalul facultăţii şi recoltarea probelor pentru analiza specifică PCR. Toate rezultatele au fost negative, fără prezența bacteriei Coxiella burnetii, agentul etiologic al Febrei Q. - În data de 19.05.2019 s-a trimis o informare prin e-mail către tot personalul FMV despre suspiciunea de Febra Q la trei doctoranzi şi trei studenți, s-au prezentat măsurile care trebuie realizate şi cine este responsabil de îndeplinirea lor.
- În data de 20.05.2019 s-a trimis o informare prin e-mail către studenții FMV (în limba română, engleză şi franceză, conform liniilor de studiu existente) despre suspiciunea de Febra Q la trei doctoranzi şi trei studenti şi s-au prezentat măsurile care trebuie realizate şi cine este responsabil de îndeplinirea lor.
- În data de 26 – 28.06.2019 s-a realizat o a doua curățenie riguroasă şi s-a demarat procedura de dezinfecție în toate spațiile FMV, procedură care a durat trei zile, iar activitatea a fost suspendată complet din nou în toate aceste zone.
În data de 11.07.2019 s-a realizat o campanie de verificare serologică a prezenţei anticorpilor de Coxiella burnetii la un număr de 92 de angajaţi şi studenţi care au avut activitate în clinicile FMV. Testele au fost făcute în colaborare cu Spitalul clinic de boli infecţioase din Cluj-Napoca, iar persoanele care au avut reacţii pozitive au fost îndrumate către consult de specialitate.
Sursa foto: facebook.com/usamvcluj