Selectați pagina

Prof.dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Judeţean Cluj, răspunde acuzaţiilor lansate de medicul demisionar Lucian Fodor: „A pus presiune pe sistemul medical, iar pacienţii au avut de suferit”

Prof.dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Judeţean Cluj, răspunde acuzaţiilor lansate de medicul demisionar Lucian Fodor: „A pus presiune pe sistemul medical, iar pacienţii au avut de suferit”

Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj (SCJU), prof. dr. Claudia Gherman reacţionează după ce medicul demisionar Lucian Fodor a acuzat că a fost hărtuit de conducerea spitalului. Managerul unităţii sanitare susţine, însă, că nu a fost vorba de hărţuire şi că doar a încercat să se asigure că pacienţii primesc îngrijiri la timp, după ce dr. Lucian Fodor a refuzat să facă gărzi.

StiriMed a stat de vorba cu prof. dr. Claudia Gherman, care răspunde acuzaţiilor aduse de medicul demisionar.

Nu este o afirmaţie reală că a fost hărţuit domnul doctor Fodor. Dânsul a creat presiune pe sistemul medical, care s-a răsfrânt într-o presiune asupra activităţii medicale din spital, iar cei care au avut de suferit au fost pacienţii. Dânsul a avut o atitudine care a fost un prejudiciu pentru noi. Niciodată, în 31 de ani de activitate, nu am hărtuit pe nimeni şi nici nu aş sti cum să fac asta. Mie îmi pare rău că spitalul a pierdut un chirurg excepţional, a declarat pentru ŞtiriMed, prof. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Judeţean Cluj.

Medicul Lucian Fodor susţine că a primit peste 30 de adrese din partea spitalului în care i se cereau explicaţii.

Nici vorbă de aşa ceva. Dânsul ne-a trimis demisia, acesta e un act unilateral. El ne-a trimis câteva adrese, iar eu am obligaţia să îi răspund. Au fost două, trei răspunsuri la adresele dânsului, una a fost o solicitare prin care îl invitam să reia gărzile în cadrul compartimentului. Garda este obligatorie pentru a asigura actul medical continuu, 24 din 24. Dânsul nevrând să acorde asistenţă de urgenţă. Eu i-am solicitat să îşi reia gărzile, nu au fost nicidecum 30 de adrese. La cele pe care le-a expediat dânsul am încercat să îi răspundem, a adăugat prof. dr. Claudia Gherman.

Medicul Lucian Fodor a făcut 2 gărzi într-un an

Compartimentul de chirugie plastică şi reparatorie e mic. Are 12 paturi, urgenţe şi linie de gardă la domiciliu deservită de medici specialişti, atât cei angajaţi în Spitalul Clinic Judeţean Cluj cât şi colaboratori externi.

În 2021 care a avut 365 de zile doctorul Fodor are 3 gărzi efectuate pe parcursul a două luni. În calitate de coordonator al compartimentului el trebuia să organizeze activitatea de gărzi. Niciodată în activitatea spitalului nu a existat un precedent, să ia un medic decizia să intrerupă această activitate. Am încercat să stăm de vorbă cu el (n.red. cu dr. Fodor), dar nu a dorit să facă gardă. Pacientii ar fi putut sa aibă de suferit, pentru că în decembrie am rămas câteva zile descoperiţi, dar am încercat să temporizăm acolo unde s-a putut amâna pacientul pentru dimineaţa, iar urgenţele au fost redirecţionate spre alte centre, a mai precizat pentru ŞtiriMed, prof. dr. Claudia Gherman, managerul Spitalului Judeţean Cluj.

Managerul SCJU Cluj: „Doctorul Fodor a avut la dispoziţie toate materialele sanitare necesare tratării pacienţilor”

Conducerea spitalului susţine că spitalul a pus la dispoziţia medicului toate materialele necesare pentru tratarea pacienţilor.

A afirmat că nu avea materiale, ori el avea materialele în gestiune, truse de mână, microscop operator etc. În plus era coordonatorul unui program de sănătate: Programul de arşi, aşadar avea buget să lucreze, existau şi fire de sutură când trata pacienţii cronici, a completat managerul Spitalului Judeţean Cluj.

Cât despre angajarea unui nou medic pe Compartimentul de chirurgie plastică şi reparatorie, reprezentanţii spitalului spun că nu au avut de ales.

Acest doctor a fost angajat având personal insuficient. Erau doi doctori (dr. Fodor şi încă un medic), în tot compartimentul. Am organizat concurs cu avizul Ministerului Sănătăţii, cu respectarea normelor legale. A fost un concurs prin care a reuşit un candidat, un medic primar. La concurs au participat cadre didatice şi din alte centre universitare, care l-au evaluat pe domnul doctor şi au decis ca el să fie al treilea domn doctor din compartiment. Când domnul Fodor a refuzat să organizeze linia de gardă, a fost rugat, invitat să facă asta, a spus că nici în ianuarie nu vrea gardă. Aşa că am fost nevoiti să acordăm unui alt domn doctor (n.r. medicul nou angajat) care a acceptat această sarcină. Nici noi nu am fi dorit asta, nici el (n.r. noul doctor), doar că am ramas descoperiţi, a spus prof. dr. Claudia Gherman.

CITEŞTE ŞI CHIRURGUL LUCIAN FODOR, CARE A DEMISIONAT DE LA SPITALUL JUDEŢEAN CLUJ, ÎN APLAUZELE COLEGILOR: AM FOST HĂRŢUIT!

Despre autor