Selectați pagina

Cele mai mari universități din Cluj se împlică în lupta împotriva Coronavirusului

Cele mai mari universități din Cluj se împlică în lupta împotriva Coronavirusului

Cele mai mari universități din Cluj sar în ajutorul spitalelor și cadrelor medicale. UMF, USAMV și UBB pun la dispoziție aparatură medicală, dar și personal care să ajute în lupta contra Coronavirusului.

Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj va organiza centre de diagnostic a infecției cu noul Coronavirus și va pune la dispoziție spații de carantină în hotelurile deținute de ei.

Universitatea noastră, având infrastructura necesară, va organiza centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecției cu noul coronavirus SARS-COV-2. Au fost comandate kit-uri pentru diagnostic, în universitate existând medici și cercetători care au expertiza necesară pentru aceste determinări. De asemenea, Centrul de conferințe Socrates (hotel UMF) va putea fi folosit pentru carantinarea persoanelor suspecte de infectarea cu Covid-19, iar City Central Hotel va fi pus la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență, a precizat rectorul UMF prof.dr. Anca Buzoianu.

În plus în caz de nevoie studenții care doresc vor putea face voluntariat în spitale.

Din dorința de a ajuta comunitatea și instituțiile sanitare în această perioadă dificilă, UMF Iuliu Hațieganu, prin specialiștii săi, cadre medicale și studenți, se alătură și sprijină eforturile medicilor, asistenților medicali și tuturor profesioniștilor din domeniul sănătății în lupta cu această infecție. Conducerea UMF„Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a apelat la studenții Facultății de Medicină, care au posibilitatea de a contribui ca voluntari la sprijinirea activităților în cadrul camerelor de gardă, unităților/compartimentelor de primiri urgențe. Voluntarii trebuie să fie cel puțin în anul IV al Facultății de Medicină, specializarea medicină generală, respectiv în anul II, specializarea Asistență medicală generală. În același timp, Universitatea este preocupată de siguranța studenților, motiv pentru care implicarea acestora va fi solicitată doar în situația depășirii capacității structurilor existente de a asigura personal medical angajat, a adăugat rectorul UMF prof.dr. Anca Buzoianu.

Și Organizația Studenților Mediciniști a demarat o campanie prin care va încerca să ajute, pe cât posibil, persoanele vârstnice sau cu diverse afecțiuni ce le pun în pericol sănătatea, în contextul epidemiei de COVID-19. Studenții OSM se vor ocupa, la cerere de cumpărăturile necesare, plata făcându-se în momentul livrării la domiciliu.

În ceea ce privește Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca aceasta contribuie la eforturile spitalelor din oraș de a diagnostica rapid testele prelevate de la persoane suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, cu aparatură performantă și specialiști în diagnostic prin Touch Real-Time PCR Detection System PCR (RT-PCR) în boli parazitare și infecțioase, din cadrul Facultatea de Medicină Veterinară, USAMV Cluj-Napoca.

Astfel, un echipament de tip RT-PCR din dotarea laboratoarelor USAMV Cluj-Napoca a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, iar doi specialiști au fost delegați  la Spitalul Clinic De Boli Infectioase din Cluj-Napoca – Cercetător științific dr. Angela Ionică, de la Disciplina de Parazitologie și Boli parazitare, și Asist. univ. dr. Ioana Buzura-Matei, de la Disciplina de Microbiologie. Alte două aparate de tip RT-PCR sunt la dispoziție pentru laboratoare de diagnostic SARS-CoV-2.

La cererea Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca, două cadre cu experiență în biologia moleculară, în diagnosticul bazat pe identificarea materialului genetic specific agenților infecțioși, au acceptat și au fost delegate de la universitatea noastră să lucreze zilnic în laboratorul de diagnostic COVID-19 al spitalului. Este vorba despre Asist. univ. dr. Ioana Buzura-Matei și Cercetător științific Dr. Angela Ionică. Comunitatea universitară este mândră de gestul colegelor și le mulțumește pentru efort și pentru spiritul de solidaritate. Dintre cele trei aparate RT-PCR puse la dispoziția sistemului de sănătate de către universitate, aparate care pot fi folosite pentru diagnostic, un aparat a fost deja transferat Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, aparatul fiind compatibil cu kit-urile folosite de laborator. Celelate aparate disponibile în universitate vor fi transferate laboratoarelor de diagnostic COVID-19, pe baza cererii acestora, este mesajul transmis de rectorul USAMV Cluj-Napoca, Prof. dr. Cornel Catoi.

Și Universitatea Babeș-Bolyai pune la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca un echipament performant de analiză rapidă a probelor colectate de la persoanele suspecte de COVID 19, precum și specialiști care să sprijine echipele de diagnosticare a infecției cu virsul SARS-CoV-2.

Echipamentul de tip RT-PCR poate analiza 96 de probe simultan și face parte din infrastructura strategică a UBB, transferul acestuia fiind aprobat în regim de urgență de către rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David. Echipamentul va fi utilizat în etapa de detecție calitativă a materialului genetic derivat din virusul SARS-CoV-2 pe baza utilizării unui kit de reactivi dedicat.

Suntem o parte importantă a comunității și a da înapoi comunității o parte din ceea ce ea ne-a oferit este una dintre misiunile noastre de bază, ca universitate ce tinde să intre în rândul universităților globale. În situații delicate și complicate, așa cum e cea pe care o trăim acum, e extrem de important ca mediul universitar să pună la dispoziția comunității ceea ce are el mai bun, atât la nivel de tehnologie, cât mai ales la nivel de resurse umane, de specialiști/ cercetători care pot contribui esențial la identificarea unor soluții, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

În același timp, doi specialiști biologi de la Departamentul de Biologie Moleculară și Biotehnologie al Facultății de Biologie și Geologie, cercetătorul științific dr. Edina Szekeres și asist univ. dr. Cristina Mircea, au acceptat, voluntar, să se implice ca personal de specialitate in diagnosticul molecular al COVID-19.

Despre autor