Selectați pagina

Premieră medicală: Un Centru de Transfuzie Sanguină va fi deschis în scurt timp în Turda. Clujul devine astfel singurul județ din țară cu 2 centre unde se poate dona sânge

Premieră medicală: Un Centru de Transfuzie Sanguină va fi deschis în scurt timp în Turda. Clujul devine astfel singurul județ din țară cu 2 centre unde se poate dona sânge

Premieră medicală în România. În Turda se amenajează în aceste zile un centru de transfuzie sanguină ce va deservi atât municipiul, cât și localitățile din împrejurimi. Amenajrea centrului este finanțată din bani publici, din bugetul local, după ce proiectul a fost votat și cerut de cetățeni, în cadrul programului de Bugetare Participativă. Clujul devine, astfel,  singurul județ din țară cu 2 centre de transfuzie sanguină.

„Turda va avea în curând Centru de Transfuzii, unde cetățenii vor putea dona sânge. În acest moment se montează echipamentele și se pregătește totul pentru deschidere. Prin intermediul proiectului de bugetare participativă Turda Decide, cetățenii au depus și au votat realizarea proiectului ,,#65 Șansă la viață prin donare de sânge”, acesta fiind finanțat de Primăria Municipiului Turda. Centrul de Transfuzii se află în incinta Colegiului Tehnic, în Piața Basarabiei nr. 48.”, a anunțat primarul Municipiului Turda, Cristian Matei, prin intermediul paginii sale de Facebook.

CRIZĂ DE DONATORI. BOLNAVII DIN SPITALE AU NEVOIE URGENTĂ DE SÂNGE

În acest moment, în județul Cluj, oamenii pot dona sânge la Centrul de Transfuzie din Cluj-Napoca, iar lipsa donatorilor este o problemă de care se lovește de mulți ani sistemul sanitar din Cluj. Dacă în timpul anului universitar, stocul de sânge este întreținut de studenți, prin intermediul numeroaselor campanii pe care le organizează, în timpul verii Centrul este nevoit să împrumute sânge din județele învecinate, ca să facă față solicitărilor venite din spitale.

De când a fost declarată pandemia de Coronavirus, criza de sânge s-a acutizat, pentru că oamenii nu au mai mers aproape deloc să doneze. Nici chiar cei care mergeau periodic. Așa a ajuns Centrul de Transfuzie Cluj să  facă apel la donare prin intermediul rețelelor de socializare și a ONG-urilor care au preluat mesajele de solicitare pentru donarea de sânge.

chemare la donare

La singurul Centru de Transfuzie din Cluj este nevoie acuta de sange/Sursa foto: Facebook