Selectați pagina

Centru Integrat de Transplant, unic în România, se va înființa la Cluj

Centru Integrat de Transplant, unic în România, se va înființa la Cluj

Un centru intergrat de transplant pentru inimă, rinichi, ficat și plămâni, cu 300 de paturi se va construi la Cluj. Investiția va fi asigurată din fonduri europene și bani de la bugetul județean.

Centrul va fi construit pe terenul de 15.000 de mp pe care îl deține în proprietate Consiliul județean Cluj, pe strada Victor Babeș, în proximitatea Spitalului Clinic Județean de Pneumoftiziologie. În cadrul acestui imobil cu o suprafață construită de 7.000 de mp vor avea loc, în aceeași locație, transplanturi de rinichi, plămâni, inimă și ficat, de aceste servicii medicale urmând a beneficia atât pacienți din țară, cât și din străinătate.

În ceea ce privește funcționarea Centrului Integrat de Transplant, primul care se va putea reloca în cadrul acestuia, în mod treptat, va fi Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, acestuia urmând să i se alăture și numărul de paturi și facilitățile necesare derulării activităților de transplant de plămâni, inimă și ficat. În final, Centrul Integrat va funcționa cu 300 de paturi, în cadrul rețelei naționale a Ministerului Sănătății.

Este, cu certitudine, cel mai bun mod de a folosi acest teren. Vom dezvolta aici un proiect unic în România și în această parte a Europei, care va concentra în același loc toate tipurile de transplant. Va fi, cu siguranță, o activitate extrem de complexă care va include, pe lângă activitatea de transplant și o cercetare de cel mai înalt nivel precum și o componentă de formare a medicilor. Se va naște, astfel, un centru de excelență în domeniul chirurgiei, cu echipe multidisciplinare care vor acționa integrat. Beneficiile pentru întreg corpul medical clujean și, mai ales, pentru pacienții din Cluj și din întreaga țară, vor fi imense, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Construcția centrului va dura 5 ani, Consiliul Județean Cluj dispunând de fondurile necesare ridicării imobilului.

Îmbucurător este faptul că în procesul de edificare a clădirii va putea fi folosită inclusiv investiția deja realizată pe teren. Aceasta a fost deja expertizată iar concluzia a fost una favorabilă, lucrările complexe, inclusiv piloții forați la peste 25 de metri, putând fi folosiți pentru realizarea noii construcții, susțin reprezentanții Consiliului Județean

Tema de proiectare va fi finalizată în cursul lunii februarie a.c., urmând ca ulterior să fie organizat un concurs internațional de soluții vizând partea de concept, pentru a avea documentația tehnică elaborată până cel târziu la sfârșitul anului.

Despre autor