Selectați pagina

#DoamneDeNota10 Cristina Costescu, cercetătoarea care integrează roboţii în terapie şi îi învaţă pe studenţi cum să lucreze cu copii speciali

#DoamneDeNota10 Cristina Costescu, cercetătoarea care integrează roboţii în terapie şi îi învaţă pe studenţi cum să lucreze cu copii speciali

Cristina Costescu este profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, dar este și un cercetător care mereu caută soluţii eficiente și inovative pentru munca cu copii speciali.

Atunci când terapia clasică nu dă roade, copiii cu dizabilități, dar și părinții lor, pot să spere la o viaţă normală datorită cercetărilor derulate de profesorul Cristina Costescu şi colegii ei.

Asta pentru că ea a fost implicată în mai multe proiecte de cercetare. Acolo a testat cum poate fi folosită terapia asistată de roboţi pentru a le face viaţa mai uşoară copiiilor cu autism sau cu alte dizabilități.

Cristina Costescu este #DoamnaDeNota10 cu care va invităm să faceți, astăzi, cunoștința in cadrul campaniei cu același nume a StiriMed.

Atunci când nu face muncă de cercetare, Cristina Costescu e la catedră și predă. Ea îi învață pe studenții de la Psihopedagogie Specială cum să îi ajute pe copiii cu dizabilități.


Și ştiti cum sunt seminariile la care studenții vin de dragul profesorului, chiar dacă unele cursuri predate nu sunt neapărat ușoare?

Sau cum e să simți că ai înțeles perfect un subiect greu doar pentru că profesorul a structurat atât de logic cursul și a predat cu atâta pasiune? Sau cum a explicat de câte ori a fost nevoie până când s-a asigurat că studentul a înteleș?

Atunci știţi și cum e la cursurile lectorului univ.dr. Cristina Costescu din cadrul Departamentului de Psihopedagogie Specială a Facultății de Psihologie de la Universității Babeș-Bolyai Cluj.

La cursurile Cristinei Costescu, studentul este tratat de la egal la egal, provocat să își spună părerea, să critice și să aplice practic cunoștințele. Iar la final nimeni nu pleacă acasă fără să fi înțeles exact despre ce s-a vorbit la curs.


Cristina Costescu este însă pe lângă profesor și cercetător de exceptie și autor. Mai nou, scrie cărţi care îi ajuta pe copiii mici să înteleagă regulile sociale.


Citiţi mai jos un interviu cu profesorul universitar Cristina Costescu. Veţi afla cum e să predai generaţiei de studenţi actuale, cum e să faci cursuri online şi ce meserie ar fi avut dacă nu era profesor.

StiriMed: De ce ați ales să fiți profesor?


Cristina Costescu: Am ales să fiu profesor deoarece îmi place foarte mult să interacționez cu oamenii și îmi doresc să contribui la dezvoltarea personală și profesională a studenților, să le transmit din pasiunea mea pentru știință și pentru cunoaștere. Cele mai mari satisfacții în această profesie le am din interacțiunile cu studenții.


StiriMed: Care a fost momentul (dacă a existat un astfel de moment), în care v-ați fi dorit să fiți orice altceva, numai profesor nu?


Cristina Costescu: Nu îmi amintesc să fi existat un astfel de moment.

StiriMed: Ce înseamnă să predai generației Z, acești copii “nativi digital”, care nu fac nimic fără ajutorul unui gadget?


Cristina Costescu: Înseamnă că trebuie să fii mereu la curent cu noutățile în termeni de tehnologie, că trebuie să îți adaptazi conținuturile predate ținând cont și de interesele lor și să găsești proiecte care să îi atragă și pe care să le realizeze cu plăcere.

StiriMed: Care este cel mai important lucru pe care incercati sa îl insuflati studenților?


Cristina Costescu: Gândirea critică consider că este foarte importantă în aceste vremuri, în care avem acces la foarte multă informație. Este esențial pentru ei să învețe să sintetizeze informațiile citite și să le analizeze critic. Doar așa vor reuși să se perfecționeze în domeniile în care își doresc să activeze și să se dezvolte personal și profesional.

StiriMed: Cum arată pentru dvs sistemul ideal de învățământ?


Cristina Costescu: Cu un accent mai mare pe dezvoltarea emoțională și socială a copiilor, în care se ține cont de interesele copilului în orientarea lui școlară și care îi ajută să rezolve probleme reale de viață. Cu cadre didactice care au acces la cursuri de formare continuă și care sunt preocupate de dezvoltarea lor profesională.

costescu 2
Cristina Costescu, profesoara de la UBB care se ocupă de copii speciali/Sursa foto: Arhiva personala

StiriMed: Cum simțiți această perioadă de predare online?


Cristina Costescu: O perioadă grea, însă în care am învățat mult să îmi adaptez cursurile și seminariile pentru a putea fi livrate prin intermediul platformelor online. Am fost nevoită să fiu mai creativă decât de obicei.

CITEŞTE ŞI: #DOAMNEDENOTA10 CRISTINA OLTEAN, PROFESOARA CARE PUNE LUMEA ÎN FAȚA ELEVILOR SĂI

StiriMed: Atunci când nu sunteți la universitate, cum arată o zi din viața dvs? Ce pasiuni are un profesor în 2021?


Cristina Costescu: Citesc, fac drumeții și îmi petrec timp cu familia mea. Am descoperit recent plimbările prin pădure și mi-am dat seama că îmi face mare plăcere să petrec timp în natură. Iar mai nou din pasiune am început să scriu cărți pentru copii.

StiriMed: Dacă nu ați fi fost profesor, ați fi fost… ?


Cristina Costescu: Medic psihiatru, am fost întotdeauna pasionată de mintea umană și de modul în care se dezvoltă oamenii. Din acest motiv am ales și Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației.

StiriMed: Cea mai de preț lecție primită din familie, de la părinți/bunici, este…?


Cristina Costescu: Libertatea.. de a alege să fac ce îmi place, de a gândi și acționa după propriile mele valori.

StiriMed: Cadoul care v-a impresionat cel mai mult, primit într-un martie?


Cristina Costescu: Anul acesta de 8 Martie am primit prima felicitare realizată de fetița mea în care mă descria ca fiind o mamă căreia îi plac plimbările și timpul petrecut împreună cu ea.

StiriMed: In luna femeii, ce mesaj aveți pentru colegele dvs din școlile românești?


Cristina Costescu: Felicitări pentru munca pe care o depuneți în fiecare zi și nu uitați că suntem repsonsabile de educația viitoarelor generații.

CITEŞTE ŞI #DOAMNEDENOTA10 CARMEN MOLDOVAN, PROFESOR DE LIMBA LATINĂ: „SĂ PREDAI LATINA NU ÎNSEAMNĂ DOAR SĂ ÎNVEȚI CONJUGĂRI ȘI DECLINĂRI, CI SĂ DEZVĂLUI O LUME, SĂ OFERI COPIILOR O PERSPECTIVĂ CULTURALĂ”

Despre autor