Selectați pagina

Prima aplicație din Europa, destinată siguranței copiilor în mașini a fost lansată în Cluj. Child Car Safety app este parte din proiectul Copil Iubit la Bord

Prima aplicație din Europa, destinată siguranței copiilor în mașini a fost lansată în Cluj. Child Car Safety app este parte din proiectul Copil Iubit la Bord

Child Car Safety app este prima și singura aplicație din Europa, destinată siguranței copiilor transportați în mașini. Aplicația a fost lansată, marți, în Cluj și este un instrument cu informații utile, la îndemâna părinților, la un touch screen distanță.

Child Car Safety App, instrument util pentru părinți

Aplicația a fost lansată în cadrul proiectului Copil Iubit la Bord și a fost dezvoltată în baza unor date și cercetări puse la dispoziție de lect. univ. dr. Diana Dulf, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, din cadrul FSPAC, UBB Cluj. De altfel, componenta de cercetare a fost prezentă în toate etapele de dezvoltare al proiectului Copil Iubit la Bord.

„Toată aplicația este bazată pe dovezi, adunate încă din 2014, când am început să lucrăm la proiect. În toți acești ani am identificat mai multe probleme cu care se confruntă părinții, unii spun că nu poartă copilul în scoică sau scaun pentru că nu vrea să stea și plânge, alții nu știu cum să așeze corect copilul în sistemul de siguranță, alții nu știu care scaun auto este potrivit copilului. Și de-asta am vrut să dezvoltăm un instrument, care să îi ajute pe părinți să aibă tot timpul la îndemână aceste informații și să folosim partea de Mobile Health, pentru că toți avem telefonul tot timpul la noi. Iar cum în România nu există o instituție, unde să mergi să obții informații legate de siguranța copilului în mașină, ne-am dat seama că atât colaborarea cu Poliția și autoritățile locale, cât și aplicația pe care o avem acum, ar trebui să ne ajute să oferim părinților informațiile necesare”, a explicat lect. univ. dr. Diana Dulf, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, FSPAC, UBB Cluj.

IMG 9900
Lect. univ. dr. Diana Dulf este cercetător, atât în cadrul Proiectului Copil Iubit la Bord, cât și în cadrul Departamentului de Sănătate Publică, UBB Cluj

Siguranța copiilor, prioritate națională

Chiar dacă aplicația, unică în Europa, a pornit din Cluj, reprezentanții Proiectului Copil Iubit la Bord își doresc ca subiectul „siguranța copiilor” să devină prioritate națională.

 „Au fost multe inovații pe care le-am marcat de-a lungul celor 4 ani, cu proiectul nostru, Copil Iubit la Bord, pornind de la modelul de parteneriat cu autoritățile locale, mergând la faptul că este singurul proiect care beneficiază de o componentă de cercetare a acțiunilor, în vederea evaluării impactului efectiv pe care respectivele acțiuni îl au și, nu în ultimul rând, faptul că avem abordări inovative în ceea ce privește tehnologia. Nu puteam face acest lucru cu mai mare succes decât în Cluj, așa că suntem în egală măsură recunoscători pentru parteneriatul cu Linnify, compania care a dezvoltat aplicația și îmi exprim speranța că aceasta va reprezenta încă un instrument care va contribui la creșterea ratei de utilizare a sistemelor de siguranță pentru copii, de către părinți. Și ne mai exprimăm speranța că Clujul va continua să fie un model de succes, care să fie replicat la nivel național”, a declarat Ramona Brad, directorul proiectului Copil Iubit la Bord, la evenimentul de lansare al aplicației Child Car Safety App.

Lansarea aplicației a adunat în același loc toți actorii societății

child car safety
La evenimentul de lansare au participat toți actorii sociali implicați în creșterea gardului de siguranță al copiilor transportați în mașini

„E nevoie de un sat că crești un copil. E nevoie de o comunitate să-l protejezi. E nevoie de Child Car Safety App ca să-l (men)ții în siguranță în mașină”, este mesajul pe care cei de la Copil Iubit la Bord îl transmit tuturor celor care transportă copii în mașină. Iar la evenimentul de lansare al Child Car Safety App au adunat, în același, loc, toți actorii implicați în subiectul ”siguranța copiilor”.

Primul care a testat aplicația a fost primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc. Acesta a transmis și un mesaj părinților și a promis că va susține necondiționat toate acțiunile pentru creșterea gradului de siguranță în rândul copiilor transportați în mașini.

„Dragi părinți, nu este de glumit cu viteza și cu pericolele care pot apărea în trafic, atunci când lipsesc aceste dispozitive de siguranță pentru copii. Eu v-aș invita să vă formați un automatism. Așa cum, atunci când ne urcăm în mașină, ne reglăm oglinda retrovizoare, pornim mașina, lăsăm frâna de mână jos și ne punem centura, în față, la fel să fie și pentru copil un automatism. Să fim siguri că avem cel mai bun scaun, potrivit pentru copil în funcție de vârsta și înălțimea sa și să știm că orice s-ar întâmpla, el este în siguranță. Felicitări tuturor celor care au adus acest proiect inovativ la Cluj și care l-au făcut posibil. Sunt alături de tot ce înseamnă susținerea acestui proiect”, a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Poliția joacă un rol extrem de important, atunci când vine vorba de conștientizarea importanței siguranței copiilor în trafic. Iar în Cluj, Inspectoratul de Poliție Județean face echipă cu proiectul Copil Iubit la Bord de 4 ani.

„Noi trebuie să empatizăm – și facem acest lucru de fiecare dată – cu tot ceea ce înseamnă copii. Iar siguranța lor în contextul în care vedem de foarte, foarte multe ori, pe străzile din Cluj și nu numai, din păcate, copii care ajung să fie victime în accidente de circulație, din cauza nefolosirii sau folosirii necorespunzătoare a unor dispozitive de siguranță, vă dați seama că dacă ajungem ca o singură viață să fie salvată prin parteneriatul pe care noi îl avem de 4 ani de zile, noi suntem fericiți. Această aplicație, din punctul meu de vedere, este mai mult decât benefică, în condițiile în care vine ca o încununare a eforturilor noastre. Va deveni un lucru facil pentru toată lumea să își dea seama ce anume trebuie folosit, cum anume trebuie folosit. Eu însumi îmi voi descărca aplicația și, cu siguranță, o voi folosi”, a declarat cms. șef de poliție Mircea Ion Rus, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Cluj, prezent la evenimentul de lansare al CCS app.

În plus, în baza parteneriatului cu Copil Iubit la Bord, IPJ Cluj este singurul inspectorat din țară, care folosește un simulator de impact, ce va fi folosit la acțiunile de control în trafic.

child car safety
Simulatorul de impact va fi folosit și în cadrul acțiunilor rutiere de control

„Am ajuns la etapa simulatorului de impact, pe care îl veți vedea din ce în ce mai des în oraș, în acțiuni, nu numai preventive, ci și în acțiunile din trafic ale Poliției Rutiere și, de asemenea, la etapa aplicației, un instrument extraordinar, care ajută părinții. Toți, care suntem părinți, vom aprecia sprijinul pe care îl vom primi de la un „asistent” pe care îl vom avea la îndemână 24 de ore din 24”, a spus cms. șef de poliție Gina Pop, șef birou Analiza și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Cluj.

Child Car Safety App, în continuă dezvoltare

child car safety app
Child car safety app este gratuită, poate fi descărcată din Android și IOS

Child Car Safety App a fost dezvoltată de o echipă a companiei Linnify, care îndeamnă părinții să o folosească și să lase feedback, pentru a putea fi îmbunătățită, dacă este cazul.

„Noi, cei de la Linnify, ne bucurăm că am câștigat încrederea echipei proiectului Copil Iubit la Bord și am creat un site, care să îi ajute pe părinți să ajungă mai ușor la aplicație. Aplicația poate fi descărcată, atât de pe Android, cât și de pe IOS și conține informațiile de care părinții au nevoie, ca să își transporte copiii în mașină, în siguranță. Aplicația este absolut gratuită și nu vindem nimic celor care o folosesc.”, a explicat, Anca Aron, project manager Linnify.

Child Car Safety App a fost dezvoltată de Fundația Crucea Albă, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul UBB Cluj și Linnify. Proiectul este finanțat de Fundația Botnar, sub Botnar Child Road Safety Challenge, și susținut de Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Despre Copil Iubit la Bord

Copil Iubit la Bord este prima inițiativă din România bazată pe o abordare multisectorială cu scopul îmbunătățirii siguranței copiilor ca pasageri ai autovehiculelor, iar municipiul Cluj-Napoca a fost oraș pilot pentru acest program. Publicul țintă este reprezentat de părinții copiilor cu vârsta până în 12 ani care locuiesc în municipiul Cluj-Napoca și care se deplasează cu mașina alături de copii.

CITEȘTE ȘI: „PUNEM ÎMPREUNĂ CENTURA DE SIGURANȚĂ MICILOR PASAGERI”, NOUA CAMPANIE A PROGRAMULUI DE RESPONSABILIZARE SOCIALĂ „COPIL IUBIT LA BORD”