

Încheiem luna martie și, implicit, campania #DoamneDeNota10, de pe ȘtiriMed cu povestea celei care a adus în Cluj conceptul Montessori și a pus piatra de temelie a Școlii Montessori Cluj.
Aura Cadiș este doamna de nota 10, care în 2012 a fondat Școala Montessori Cluj. Un loc unde copiii și părinții sunt invitați să descopere o metodă alternativă de educație. Copiii învață să își dezvolte independența mentală și emoțională, dar, mai ales sunt învățați că au libertate de alegere.
Aura Cadiș nu s-a pregătit dintotdeauna să fie dascăl. Din contră, a lucrat și a excelat în alt domeniu. Dar într-un colț al minții avea ideea unei școli Montessori. Așa că s-a pregătit, ani de zile, în străinătate, ca să își ducă la împlinire visul. Iar astăzi este pedagog Montessori 0 – 18 și deține și funcția de președinte al Federației Montessori România.
Citiți și alte interviuri din seria #DoamneDeNota10
ȘtiriMed: Când și de ce ați ales să fiți dascăl?
Cred în puterea naturii, iar copiii aduc cu ei toata splendoarea naturii. Este o onoare sa poți fii în preajma unui copil în procesul sau de auto dezvoltare.
ȘtiriMed: Cum ați ajuns să predați într-o școală Montessori?
Am creat Montessori Cluj. Am avut mereu o viziune cu mulți ani înainte peste momentul prezent și fiecare an ce trece este o dovadă că mergem pe drumul bun.
ȘtiriMed: Prin ce se diferențiază învățământul Montessori de cel clasic, din școlile de masă?
Dezvoltarea propriei voințe a fiecărui copil, dezvoltarea independenței emoționale și mentale, libertatea de alegere.. toate acestea sunt țintele care ne călăuzesc în lucrul cu copiii . Modul în care este totul organizat converge spre dezvoltarea voinței, independenței, libertății fiecăruia.
ȘtiriMed: Care a fost cel mai greu moment de până acum, din profesia dvs?
Fiecare zi poate fi grea și ușoară, nu exista momente grele de fapt. Exista provocări din care învățăm, și ne adaptăm. Avem o imensă recunostinta pentru toate momentele dificile care le trăim pentru ca suntem mult mai bine apoi impreuna ca echipe.
ȘtiriMed: Ce înseamnă să predai generației Z, acești copii “nativi digital”, care nu fac nimic fără ajutorul unui gadget?
Educația părinților este cheia în ceea ce facem noi, e nevoie ca părinții sa inteleaga ca puterea minții la varsta asta se dezvolta la maximum de potențial doar dacă copilul nu este expus ecranelor de orice fel. Copiii vin la noi de la varsta de aproximativ 1 an, cand și părinții intra într-un proces de învățare. Ajungem sa mergem în aceeași direcție.
ȘtiriMed: Care este cel mai amuzant lucru pe care vi l-a spus vreodată un elev?
Ei sunt amuzanti prin ceea ce fac oricat de mici sunt ca varsta. Uneori se îmbracă complet anapoda, alteori fac multe mișcări de neînțeles. Ei pot fi amuzanti cand îi observi, pentru ca sunt complet sinceri și fac exact ce le vine natural să facă.
ȘtiriMed: Atunci când nu sunteți la școală, cum arată o zi din viața dvs? Ce pasiuni are un dascăl în 2021?
Lucrăm mult în toate locațiile, cand nu suntem cu copiii. Pictăm, vopsim, lucrăm în lemn, facem diverse decorațiuni pentru pereți, sau confecționăm materiale de lucru, reparăm și meșterim sau urcăm vârfuri de munți de peste 2500m.
ȘtiriMed: Dacă nu ați fi fost cadru didactic, ați fi fost… ?
Putem fi orice oricare din noi. Suntem genul de oameni care iubim ce facem, facem cu pasiune și credem cu totul în ce facem. Puteam fi orice.. am fi făcut cu maximă pasiune, așa cum trăim acum pasiunea de a fi cu copiii.
ȘtiriMed: Cea mai de preț lecție primită din familie, de la părinți/bunici, este…?
Să duci mereu lucrurile până la capăt cu tenacitate. Să fii loial.
ȘtiriMed: Cadoul care v-a impresionat cel mai mult, primit într-un martie?
Gândurile bune primite în toate atelierele de lucru părinți copii.
ȘtiriMed: În luna femeii, ce mesaj aveți pentru colegele dvs din școlile românești?
Să facă un pas în spate și să observe copilul cu mult respect fata de procesul propriu de auto dezvoltare. Să își exerseze smerenia, modestia și iubirea de oameni și natură.