Selectați pagina

Cine este Moș Nicolae, Sfântul copiilor și al iubirii, care lasă noaptea daruri în ghetuțele puse pe geam

Cine este Moș Nicolae, Sfântul copiilor și al iubirii, care lasă noaptea daruri în ghetuțele puse pe geam

Moș Nicolae vine în fiecare an în noaptea de 5 spre 6 decembrie și lasă cadouri în ghetele copiilor, lustruite, pregătite și așezate pe geam înainte de a merge la somn. Tradițiile spun că Moș Nicolae este ruda mai săracă a lui Moș Crăciun, care vine primul să aducă daruri copiilor. De obicei aduce dulciuri, fructe și jucării educative, dar tipul cadourilor se schimbă odată cu trecerea anilor și cu tendințele care apar.

Alături de clasicele daruri, Moș Nicolae obișnuiește să lase și câte o nuielușă, în ghetele copiilor, despre care bunicii și părinții spuneau în trecut că „nu sunt cuminți” sau „nu sunt ascultători”. În ultimii ani, nuielușele de Moș Nicolae au devenit o mică afacere pentru comercianții care se răspândesc în toate zonele circulate ale orașelor și oferă spre vânzare aceste accesorii, care acum nu mai sunt simple nuiele, ci bețe împodobite, ce pot fi folosite și ca obiecte de decor.

VEZI ȘI: FOTO. VIDEO. EXPOZIȚIE DE ARTĂ INEDITĂ LA CLUJ. MEDICII ȘI-AU EXPUS LUCRĂRILE

Cine este Sfântul Nicolae?

Sfântul Ierarh Nicolae este cel mai popular și mai iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe și este cinstit pe 6 decembrie.  Tradiţia Bisericii consemnează faptul că Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.

Încă din copilărie s-a remarcat prin purtare aleasă, post şi viaţă duhovnicească intensă. A studiat la cele mai bune şcoli, iar în bisericile în care intra uimea pe toţi prin blândeţe şi nobleţe sufletească. După moartea părinţilor săi, Nicolae a renunţat la toată averea pe care aceştia i-au lăsat-o, împărţind-o săracilor şi plecând în pelerinaj în Ţara Sfântă.

sf nicolae catholic online

Sfantul Nicolae/Sursa foto: catholic online

Nu se ştie cu exactitate anul în care Sfântul Nicolae a plecat la Hristos, unele surse indicând anul 340, altele 350. Se ştie doar data, respectiv cea la care astăzi îl cinstim pe Sfântul Nicolae, 6 decembrie. În anul 1087, de frica expansiunii musulmane, moaştele sale, care rămăseseră în Mira Lichiei, au fost transferate la Bari, în Italia, unde sunt îngropate într-o criptă.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna, cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

sf nicolae 2

Mos Nicolae aduce iarna

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

Tot în popor se spune că, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

Ce cadouri se oferă în ziua de Sf. Nicolae

Dacă în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii sunt cei care primesc daruri, în ziua praznicului, tradiția spune că trebuie oferite cadouri celor dragi, dar și celor care poartă numele de Nicolae sau derivate ale acestuia.

sf nicolae

Sfantul Nicolae este ocrotitorul copiilor si al iubirii

Turta dulce,  dulciurile, fructele sau  lumânările colorate sunt unele dintre cele mai populare cadouri. Dar în ziua de Sf Nicolae se oferă și o pungă cu grâu sau cu orez, simboluri ale sporului în gospodărie, flori şi mai ales busuioc.

Aproape 1 milion de sărbătoriți

Peste 800.000 de cetăţeni români poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este vorba de peste jumătate de milion de bărbaţi şi peste 280.000 de femei.

Astfel, din totalul româncelor, peste 206.800 poartă numele Nicoleta, 53.797 pe cel de Niculina ori Nicolina, iar alte aproximativ 10.000 de femei pe cel de Niculiţa sau Neculiţa.

De asemenea, 4.700 se numesc Nicole şi Nikole, alte peste 3.300 poartă numele de Nicola ori Nikola, Neculina şi Necolina fiind numele altor aproximativ 3.000 de românce. Potrivit MAI, dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Zilei Sfântului Ierarh Nicolae peste 325.700 poartă numele Nicolae, aproximativ 60.000 pe cel de Niculai ori Neculai, 29.796 se numesc Niculae, iar alţii peste 25.700 Nicu.

Peste 45.000 de români se numesc Nicuşor, 12.721 poartă numele Nicolaie, 2.200 de români pe cel de Niculaie, iar alţi peste 1.000 se numesc Nicola.

CITEȘTE ȘI: EDU.DOOR – EDUCAŢIE OUTDOOR INOVATIVĂ PENTRU INCLUZIUNE SOCIALĂ. UN PROIECT PENTRU REDUCEREA ABANDONULUI ȘCOLAR