Selectați pagina

Cine facea parte din rețeaua de traficanți de medicamente din Cluj. Vindeau Xanax cu 200 de dolari în SUA

Cine facea parte din rețeaua de traficanți de medicamente din Cluj. Vindeau Xanax cu 200 de dolari în SUA

Rețeaua de clujeni care vindeau medicamente interzise în Statele Unite, funcționa atât de bine încât avea profituri de zeci de milioane de lei. În cinci ani de funcționare, profitul estimat este de 55 de milioane de lei. Banii erau ascunși în off-shore din Insulele Virgine Britanice.

Procurorii DIICOT Cluj au declarat pentru evz.ro că această rețea era condusă de un anume Cosmin Muntean, din Cluj Napoca. Aceasta avea trei locotenenți în persoana numiților Cristian Muntean, fratele lui Cosmin Muntean, Ovidiu Piroș și Dorin Gabriel Poruțiu.

Anchetatorii mai spun că afacerile au ”pornit” în anul 2012 și au vizat, în principal SUA, țară unde medicamentele au un regim special. Pentru exemplificare, rețeaua vindea xanax în SUA cu 200 de dolari cutia, în condițiile în care în România, pentru acest medicament se achita între 15 și 20 de lei, adică de 40 de ori mai puțin.

În 2012, grupul avea doar patru persoane și nimeni nu se aștepta ca afacerile să meargă atât de bine. În timp, Cosmin Muntean a înființat trei site-uri 247medication.com, paianaz.com,125pills.com, care nu puteau fi accesate de IP-uri din România sau estul Europei.

Pe aceste site-uri clientul avea convingerea că discută cu medici specialiști în boli psihice. Astfel, după ce un potențial client intra în contact cu unul dintre aceste site-uri pentru un medicament anume, i se cerea o prescriere medicală, totul pentru aparență de legalitate.

Clientul era asigurat că vorbește cu un medic, în realitate cei din spatele ecranelor neavând nicio pregătire în acest sens. După ce rețeta era ”confirmată”, clientului i se solicita ca banii să fie plătiți în avans către o firmă din Cluj, care avea conturi deschise în paradisuri fiscale din Cipru sau Insulele Virgine Britanice. Apoi, după ce plata era confirmată medicamentele erau expediate, în scrisori, de la Oficiile Poștale 6 și 15 din Cluj Napoca.

Procurorii susțin că blisterele cu medicamente erau astfel ambalate în scrisori ca să nu dea de bănuit autorităților vamale americane. În scrisori mai erau plasate și retețe medicale pentru a-l ajuta pe cel în cauză în fața autorităților, dacă acestea deschideau scrisoarea.

În prima fază, polițiștii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate Cluj au descoperit că în perioada 21 iulie – 4 decembrie 2015, au existat mai multe viramente bancare, în total 370, prin intermediul Western Union, către un anume Dan Berchiș. Polițiștii au mai descoperit că mai multe persoane din Cluj au accesat neautorizat mai multe conturi bancare ale unor persoane din SUA, Portugalia, Marea Britanie, Suedia și Irlanda, de unde au transferat în mod ilicit suma de 150.000 de dolari SUA.

Ancheta a demonstrat că acest Dan Berchiș avea strânsă legătură cu Muntean Cosmin, acesta fiind și persoana care opera acele tranzacții financiare frauduloase.

Despre autor