Selectați pagina

Cum se respectă Ordinul de amânare a operațiilor în spitalele din Cluj (II): Spitalul Militar, ICUTR, Spitalul de Copii

Cum se respectă Ordinul de amânare a operațiilor în spitalele din Cluj (II): Spitalul Militar, ICUTR, Spitalul de Copii

Ordinul Ministerului Sănătății care prevede amânarea operațiilor în spitale, dacă nu sunt urgențe pare să se aplice diferențiat, în fiecare spital din Cluj.

În articolul precedent pe această temă, am arătat cum se aplică acest ordin într-o parte din spitalele din Cluj, acum e rândul altor 3 spitale, să aflăm cum și pe ce criteru se amână intervențiile chirurgicale considerate ca nefiind urgențe.

La Institutul de Urologie și Transplant Renal Cluj se operează doar urgențe

icutrc cluj
Ce se întâmplă cu operațiile la ICUTR Cluj/Sursa: cluj24.ro

La Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj operaţiile care nu sunt urgenţe se amână. Medicul curant decide, însă, dacă intervenţia se poate reprograma.

Ordinul se aplică ca atare. Se limitează la cele urgente, iar urgența și declararea lor ca atare o face medicul curant care trebuie să o noteze în foaia de observaţie. Noi funcţionăm mai departe, doar că operaţiile oncologice si alte categorii de urgenţă sunt argumentate în foaia de observaţie,

a declarat pentru StiriMed, Iacob Gheorghiţă, purtătorul de cuvânt al Institutului de Transplant şi Urologie Cluj.

Printre afecţiunile care permit amânarea unei intervenţii sunt adenomul de prostată sau litiaza.

De exemplu, un adenom de prostată care nu îi mai permite pacientului să urineze normal, nu e urgență chirurgicală. Îi pui o sondă și poate sa stea cu sonda respectivă pe termen lung. O litiază renoureterală, este o urgenţă. Obstrucţia, dar spargerea şi îndepărtarea calculilor nu e neapărat o urgenţă, se poate pune un stent care să asigure scurgerea urinei, care oricum aşa se si face ca procedură, mai întâi să te asiguri că nu ai infecție, ca să intervii în condiţii de securitate,

a mai adăugat Iacob Gheorghiţă.

La Spitalul Militar Cluj Ordinul există, dar încă nu a fost aplicat

spitalul miliar cluj
Ce se întâmplă cu operațiile în Spitalul Militar Cluj/ Sursa: smucluj.ro

La Spitalul Militar din Cluj până acum pacienţii nu au fost refuzaţi. Chiar dacă unitatea sanitară funcționează ca spital hibrid – adică îngrijește și pacienți COVID – iar în ATI, din 15 paturi, doar 5 sunt alocate pacienților non COVID.

Prin ambulatorul integrat se fac consultaţii în cabinetul de chirurgie, avem acolo mai multe specialităţi chirugicale, acolo se evaluează pacienţii şi în situaţia în care se se consideră oportună se face o interventie rapidă pentru a evita complicatiile. Aici intră şi cazuri oncologice depistate care prin amânarea procedurii de diagnostic, vorbim de biopsie pentru a confirma diagnosticul şi conduita terapeutică, va urma o intervenţie chirurgicală cu scop terapeutic. Deci pentru aceste cazuri în care amânarea ar duce la complicaţii severe, pronostic prost şi scăderea duratei de viaţă, de acolo se face recomandarea, iar programarea la internare e dependentă de locurile pe care le avem pe paturile de supraveghere postanestezică a pacienţilor din blocul operator. Noi funcţionăm ca şi spital hibrid şi din cele 15 paturi de ATI, 5 sunt dedicate urgenţelor non Covid. Pănă acum am reuşit sa nu avem situaţii neplăcute, în care pacienţii să aibă nevoie de intervenţii chirurgicale şi sa fie amânaţi,

a precizat Dr. Doina Baltaru, comandantul Spitalului Militar de Urgență ”Dr. Constantin Papilian” Cluj.

Medicii spun, însă, că a scăzut foarte mult numărul bolnavilor care vin la spital. Cei mai mulţi aşteaptă până în ultima clipă de teama de a nu se infecta cu COVID.

Din păcate a scăzut adresabilitatea, pacienţii se tem să nu se infecteze cu Covid, sunt circuite separate dar la un moment dat poţi să stai în vecinătatea cuiva care a stat în sala aceea în care se face triajul cât se poate de repede, dar e risc să se infecteze. La fel a fost şi în valul precedent, când pur şi simplu au venit doar în stadii finale, vă dau un exemplu, ischimie critică cu indicaţie de amputaţie, în loc să vină în timp util pentru a face revascularizare. Îşi amână intervenţia de teama de a nu se infecta. A scăzut adresabilitatea încă înainte de a se lua această decizie din cauza exploziei numărului de cazuri, a urgenţelor chirurgicale,

a mai spus pentru StiriMed, dr. Doina Baltaru de la Spitalul Militar din Cluj.

La Spitalul de Copii Cluj decide medicul curant cine e operat, cine e amânat

upu spital copii
Ce se întâmplă cu operațiile în Spitalul de Copii Cluj/Sursa: spitcocluj.ro

În Spitalul Clinic de Copii Cluj, spital ce deservește întreaga regiune de Nord-Vest, responsabilitatea de a decide amânarea unei intervenții chirurgicale este a medicului curant.

CITEȘTE ȘI: CÂȚI COPII CU DIAGNOSTIC COVID-19 SUNT INTERNAȚI ÎN SPITALUL DE COPII CLUJ

„În funcție de evaluarea medicului curant, acesta va decide dacă se amână controlul sau operațiile pacienților. Din fericire, acum cazurile COVID în rândul copiilor nu sunt foarte multe, iar noi putem spune că ne desfășurăm activitatea relativ normal. Dar le recomandăm părinților să își facă programare pentru consultații care nu sunt urgențe. Este absolut necesară programarea”

a explicat pentru ȘtiriMed, dr. Daniela Dreghiciu, purtător de cuvânt al Spitalului de copii Cluj

Va urma și cum se aplică Ordinul de suspendare a operațiilor în Spitalul Clinic Județean de Urgențe Cluj, Spitalul Municipal Clujana și Spitalul CFR.

CITEȘTE ȘI: CUM SE APLICĂ ÎN SPITALELE DIN CLUJ ORDINUL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII DE SUSPENDARE A OPERAȚIILOR CARE NU SUNT URGENȚE (I)

Despre autor