Selectați pagina

Preeclampsia, coșmarul oricărei gravide. Cum poate fi depistată această boală cu ajutorul unui test simplu

Preeclampsia, coșmarul oricărei gravide. Cum poate fi depistată această boală cu ajutorul unui test simplu

Preeclampsia este o boală care afectează 1 -2 din 100 de femei gravide și poate duce la decesul mamei și al fătului. Preeclampsia este definită ca o hipertensiune și o valoare ridicată a proteinelor în urină, după săptămâna 20 de sarcină, îmn cazul unei femei care înainte de a rămâne însărcinată avea o tensiune normală.

Cum își dă seama o gravidă că are preeclampsie?

O gravidă aflată la prima sarcină e posibil să nu își dea seama că are semnele unei preeclampsii. Dr. Alina Veduță, medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia, spune că, din fericire, această boală poate fi acum depistată ușor, cu ajutorul unui test.

Din păcate, este destul de greu, ca gravidă, să îți dai singură seama dacă ai preeclampsie. Ar putea să te pună pe gânduri acumularea de lichid (edemul) la nivelul membrelor și al feței, dar aceste manifestări apar frecvent și la gravide care nu sunt atinse de această suferință.
Un indicator mai relevant pentru preeclampsie este creșterea tensiunii arteriale, de aceea moașa sau medicul o verifică periodic, în cazul tuturor gravidelor.

Atunci când consideră necesar, aceștia îți pot recomanda analize de laborator care ajută la stabilirea diagnosticului de preeclampsie. Așadar, controalele medicale regulate în sarcină sunt de mare ajutor pentru depistarea din timp a acestei boli.


”În prezent, există o metodă folositoare și neinvazivă care poate evalua, de la începutul sarcinii, riscul particular al fiecărei gravide de a fi afectată de preeclampsie. Testul se face la 12 săptămâni de sarcină, odată cu morfologia de trimestru I și cu screening-ul pentru probleme genetice.
Gravidelor care au risc mare de preeclampsie, calculat prin această metodă, li se recomandă aspirină, în doză de 150 mg / zi, din primul trimestru și până la 34 – 36 de săptămâni de sarcină”

explică dr. Alina Veduță, medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.
Alina Veduta
Dr. Alina Veduță, medic specialits Obstetrică – Ginecologie

Preeclampsia: boala primei sarcini

În afară de recomandarea de tratament medicamentos profilactic pentru gravida cu risc mare de preeclampsie, mai există și cea de monitorizare ecografică periodică, dat fiind că și fătul poate fi afectat în acest caz. Starea sa și felul în care fătul se dezvoltă, trebuie urmărite îndeaproape.

În multe cazuri, o femeie care a făcut preeclampsie într-o sarcină nu mai face preeclampsie în sarcinile următoare. În obstetrica clasică, preeclampsia era considerată o ”boală a primei sarcini”, care are risc mic să se repete la sarcinile ulterioare.

„Totuși, o pacientă care a făcut preeclampsie într-o sarcină are risc mai mare decât cineva care a avut sarcini normale, fără preeclampsie, să facă din nou preeclampsie. Din nou, profilaxia cu aspirină este un ajutor important pentru gravidele care au suferit de preeclampsie, în sarcini anterioare”

subliniază dr. Alina Veduță, medic primar obstetrică-ginecologie la Clinica Nativia.

Clinica Nativia oferă în această lună, în mod gratuit, gravidelor care nu sunt pacientele clinicii, 15 morfologii de trimestru 1, pentru depistarea riscului de preeclampsie.