

Crește de la o zi la alta numărul cazurilor noi de Coronavirus în rândul cadrelor didactice și al elevilor din școlile din județul Cluj.
Potrivit informațiilor furnizate de Prefectura Cluj, până joi la prânz erau confirmate pozitiv cu noul Coronavirus 14 cadre didactice, din 13 unități de învățământ, 3 dintre acestea fiind grădinițe. Numărul cadrelor didactice infectate este mai mare cu 2, decât în ziua precedentă.
În rândul elevilor, 32 de persoane au fost confirmate pozitiv cu SARS-COV 2, din 22 de unități de învățământ. Momentan, în județul Cluj, 8 școli funcționează în scenariul roșu – adică elevii participă la cursuri exclusiv online și niciuna dintre aceste școli nu este din municipiul Cluj-Napoca.
Profesorii și angajații din învățământul clujean, lăsați să se descurce singuri în fața virusului
Dacă în alte localități din țară autoritățile locale și/sau județene se implică să îi ajute pe dascăli să se protejeze fața noului Coronavirus, în Cluj, aceștia sunt pe cont propriu. Singurul for care încearcă să îi ajute este Sindicatul Liber pentru Învățământul Preuniversitar Clujean, însă demersurile sindicaliștilor se izbesc tot de birocrație.
Dacă la începutul lunii martie, când a fost declarată pandemia, medicii și angajații din spitale au primit sprijin atât din partea autorităților, cât și a comunității, când vine vorba de alte categorii profesionale, nimeni nu pare să mai ridice un deget pentru un posibil sprijin.
„În școli nu există fonduri pentru testarea cadrelor didactice sau a elevilor. Având în vedere că suntem în prima linie, cum au fost și sunt și medicii și angajații din spitale, credem că ar fi corect ca și în cazul cadrelor didactice și a tuturor angajaților din învățământul preuniversitar, să se ofere sprijin măcar pentru testări gratuite. Acest sprijin ar trebui să vină din partea autorităților locale. Și ar trebui testați și elevii. Aceste testări ar fi, atât în interesul angajaților din învățământ, cât și al elevilor și părinților”, a declarat pentru ȘtiriMed, Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean
Un demers concret al sindicaliștilor, în ăncercarea de a-i proteja medical pe cei pe care îi reprezintă, a fost includerea dascălilor în categroia persoanelor de risc, care vor primni gratuit, în acest an, vaccinul antigripal.
„Am reușit să obținem vaccinarea antigripală gratuită pentru colegii noștri, pentru că gripa intră în categoria bolilor profesionale, în consecință vaccinarea gratuită este un drept prevăzut în contractul colectiv de muncă. Precizez, însă, că vaccinarea nu e obligatorie, e opțională, colegii noștri trebuie să înțeleagă că nu îi obligă nimeni să se vaccineze, dacă nu își doresc acest lucru”, a mai spus Lucia Cojocaru.
CITEȘTE ȘI CÂND DASCĂLII DEVIN EROI. LOR LE ADRESĂM MULȚUMIRI PUBLICE LA ÎNCEPUT DE AN ȘCOLAR?
Sursa foto: lifenews.ro