Selectați pagina

Cum a decurs prima săptămână de testări covid în rândul elevilor din Cluj. Testarea profesorilor pusă la capitolul ”dacă rămân teste”

Cum a decurs prima săptămână de testări covid în rândul elevilor din Cluj. Testarea profesorilor pusă la capitolul ”dacă rămân teste”

După prima săptămână de testarări COVID în rândul elevilor din școlile din Cluj, patru copii au fost depistați pozitiv. În urma unor teste PCR, însă, într-un singur caz, testul de salivă s-a dovedit a fi fals pozitiv.

„Patru elevi ai fost depistați pozitiv; aceștia provin de la două școli din municipiul Cluj-Napoca (doi de la Liceul de Arte Plastice ”Romulus Ladea” și o elevă de la Liceul Teologic Adventist ”Maranatha” Cluj-Napoca), iar unul este de la Școala Gimnazială Palatca, comuna Palatca. Prin retestarea PCR, trei dintre elevii identificați au fost reconfirmați pozitiv, iar unul a ieșit negativ”, a declarat pentru ȘtiriMed, Amalia Gurzău, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Cluj

Școlile au pasat părinților responsabilitatea testării COVID

În majoritatea țărilor europene, testarea copiilor din școli și grădinițe se face cu teste non-invazive, încă de anul trecut. În România, însă, 6 decembrie 2021 a fost prima zi de testare a elevilor și preșcolarilor. În județul Cluj, elevii au fost testați la școală în doar 60 de unități, din peste 400. CEilalți elevi au fost testați acasă, de către părinți.

„Luni 6 decembrie 2021, a fost prima zi în care testarea elevilor a început efectiv în județul Cluj. Majoritatea unităților au optat pentru testare la domiciliu, vorbim de 383 de unități de învățământ, din totalul celor 443 de unități existente în rețeaua școlară a județului Cluj”, a explicat Amalia Gurzău, purtător de cuvânt al ISJ Cluj

Testarea COVID a profesorilor, trecută la capitolul „Dacă mai rămân teste”

Liderii sindicali din învățământ spun că modalitatea de testare COVID a elevilor este făcută haotic și cu o totală lipsă de respect față de cadrele didactice. În plus, profesorii nu sunt testați, decât în număr foarte mic, cel puțin în județul Cluj.

„Testarea este necesară, dar nu așa cum se face la noi. Este foarte bine că în cazurilor elevii sunt testați acasă, pentru că ar fi absurd să aplice tot profesorii aceste teste. Adică, să le mai dăm o responsabilitate? Nu este treaba cadrelor didactice să testeze elevi. Este suficient că acele teste au venit pe componente și profesorii, directorii, bibliotecarii sau alți angajați au fost nevoiți să le asambleze. Au venit de acasă din timpul liber ca să asambleze testele.”, a spus pentru ȘtiriMed, Lucia Cojocaru, președinte al Sindicatului Liber pentru Învățământ Preuniversitar Cluj

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Cluj spun că au primit teste pentru toți elevii și preșcolarii, iar în funcţie de câte au ajuns în fiecare şcoală, dascălii au primit un test sau două pentru această săptămână.

„Conducerea școlilor a decis să prioritizeze testarea elevilor, având în vedere gradul ridicat de vaccinare în rândul cadrelor didactice, 78% în județul Cluj. Au fost școli unde și profesorii au primit câte un test pe săptămână, reuşind astfel să se asigure necesarul pentru toţi elevii.”, a mai explicat Amalia Gurzău, purtător de cuvânt al ISJ Cluj

Teste nu mai sunt, loturile noi nu se știe când ajung

Ministerul Educației atrăgea atenția, miercuri, că testele de salivă din școli s-au epuizat și nu mai sunt suficiente pentru testare în a doua săptămână, potrivit edu.ro. Întrebat de această situație, Alexandru Rafila a spus că „Nu știu, nu mă întrebați vă rog. N-am niciun fel de informație referitoare la timing-ul și modul de organizare intrinsecă la nivelul Ministerului Educației.”

VIDEO AICI

CITEȘTE ȘI: MĂRIRI SALARIALE ÎN EDUCAȚIE. DASCĂLII SPERĂ SĂ NU FIE DUȘI CU SORCOVA DE GUVERN