

Protest masiv, marți, în creșele din Cluj-Napoca. Angajații au declanșat o grevă japoneză și poartă banderole albe în semn de protest față de legea care prevede trecerea creșelor de la primării la Inspectoratele Școlare Județene.
Ei riscă scăderi salariale și concedieri. Mai precis, vor fi reduse salariile petntru tot personalul cu 40 %, iar numărul de asistente și medici va fi redus cu 50 la sută. Revoltați de noua măsură, părinții au initiat o petitie online, care a fost semnata în doar câteva ore de peste 1500 de persoane. Îngrijorarea părinților este legată de siguranța copiilor în creșă, dacă numărul îngrijitoarelor va fi redus.
Petiția prin care se solicită aborgarea Ordonanței de Urgență a Guvernului, care stabilește trecerea creșelor din administrarea primăriilor, în cea a Ministerului Educației, a fost lansată de ȘtiriMed. Mai exact de cele două mame, co-fondatoare ale site-ului de informații din zona de sănătate și educație, cu sprijinul masiv al părinților care își doresc ca sistemul de creșe să rămână neschimbat.
„Copiii din creșele clujene sunt in pericol. După ce guvernanții au decis trecerea acestora din administrarea primăriilor în cea a Ministerului Educației. Ce înseamnă acest lucru: reducerea numărului de personal în creșe și doar o asistentă medicală pe toată unitatea. Atenție, vorbim de unități unde merg copii de la 0 la 3 ani. Cu alte cuvinte, mai puțină grijă pentru copiii noștri. Reducerea programului de lucru la 10 ore. Practic daca trebuie sa ajungi la serviciu la 7 dimineața nu o sa mai ai unde sa lași copilul. Scăderea salariului pentru personalul din creșă cu 40 la sută, practic riscam sa plece de bunăvoie oamenii care îngrijesc copii cu nevoi specifice vârstei mici: învață să meargă, sa mănânce, să facă la olita, să vorbească etc. Pentru toate motivele de mai sus, va solicitam de îndată abrogarea Legii 17/2022 și HG 566/2022. Ne adresam Ministerului Educației ca emitent al actului și Parlamentului României”, se arată în textul petitiei. SEMNATI PETITIA AICI.
„Conform HG noi vom trece sub organigrama invațamantului ceea ce prevede că unele compartimente nu se mai regăsesc: TESA, pshilogi, psihopedagogi, dietecieni nu își mai pot desfășura activitatea în creșe, supravegherea stării de sănătate în condițiile reducerii salariilor va fi deficitară iar oamenii cu foarte mare experientă vor părasi sistemul. De aceea cerem să găsească soluții. Suntem mereu în deficit de personal, au fost concursuri de îngrijitor și nu a venit nimeni. Cerem păstrarea locurilor de muncă și a salariilor, a explicat Codruța Trif, membru reprezentant al creselor din cadrul Sindicatului Liber al salariatilor din Administratia Publica Locala Civitas Cluj explică
Părintii care au semnat petiția sunt foarte revoltați și spun că în acest moment creșele funcționează foarte bine. Ei guvernatilor sa lase creșele în administrarea primăriilor și solicită protecție pentru personalul care lucrează în aceste unități.
Nu sunt multumită de această decizie, ceea ce aveam noi nevoie funcționa foarte bine. Iar în ceea ce privește reducerea personalului mai ales la nivel de asistenți psihologi nu mi se pare normal. Copii sunt mulți și trebuie să fie îngrijiți. Un asistent nu poate să facă față la 100-150 de copii, e prea puțin, spune mamica unui copil din creșa.
„Orice schimbare prevede sacrificii, dar nu e normal ca acestea să se facă pe copiii noștri. Doi la mână cred că o economie la buget nu poate începe cu creșele, grădinițele. Să facă din altă parte, dacă asta vor. Se reduce si timpul, de la 10 la 12 ore. Ca angajat, ce faci? Îți reduci programul sau îți dai demisia că nu ai ce face, trebuie să te ocupi de copil”, spune o altă mamă