Selectați pagina

Un hotel din Cluj a fost transformat în centru umanitar pentru refugiații ucraineni. Aceștia primesc și asistență medicală

Un hotel din Cluj a fost transformat în centru umanitar pentru refugiații ucraineni. Aceștia primesc și asistență medicală

Hotelul Granata din Cluj-Napoca a fost transformat în centru umanitar pentru refugiații ucraineni. Aceștia primesc acolo consultanță, sprijin juridic, mâncare și asistență medicală.

Asistență medicală pentru refugiați

Centrul nou deschis poate oferi cazarea pe termen lung și mediu pentru un număr de peste 80 de persoane. Asociația O Masă Caldă se ocupă de asigurarea meselor de prânz, în condiții de calitate și siguranță alimentară.

Pe de altă parte, refugiații ucraineni pot beneficia de asistență medicală specializată din partea Caravanei cu Medici, precum și de consiliere psihologică sau juridică. Aici este inclusă și informarea cu privire la drepturile asigurate de statutul de refugiat sau azilant. Va fi integrat un centru suport de triere, informare, consiliere, consultanță juridică, asistență medicală, înscriere pentru ocuparea unui loc de muncă în județ, cu sprijinul a numeroase instituții și organizații abilitate, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Cluj, instituție direct implicată în amenajarea centrului.

Pentru a veni în întâmpinarea nevoilor reale ale solicitanților, pe platforma www.civicsuport.ro se poate accesa un formular pentru recenzarea cetățenilor refugiați din Ucraina, aflați pe raza teritorială a județului. Refugiații care sunt în căutare de ajutor în Cluj sunt rugați să completeze acest formular, astfel încât autoritățile și societatea civilă să poată răspunde cât mai eficient și corect nevoilor dânșilor.

Programul va fi de luni până vineri, de la 10.00 la 12.00. Voluntari din cadrul asociațiilor Medical International Rescue și Beard Brothers vor fi la dispoziția refugiaților pentru asistență, ghidare, precum și verificare date.

Cursuri pentru copiii ucraineni

Totodată, copiii și tinerii luați în evidență au posibilitatea să se înscrie pentru a urma cursurile la zi, în limba ucraineană, în instituțiile de învățământ, prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean Cluj. În plus, cei mici au la dispoziție spații special amenajate și gestionate de către Asociația CERT Transilvania, pentru socializare și joacă, incluzând chiar și o mini-bibliotecă cu titluri în limba maternă.

Cei care au amenajat centrul spun că aici vor se vor organiza acțiuni de recrutare pentru refugiații care vor să își găsească un loc de muncă

De notat faptul că în incinta hotelului va fi amenajat și un depozit de haine și de produse de igienă pentru copii și adulți, gestionat de către Crucea Roșie. Astfel, refugiații ucraineni vor beneficia de îmbrăcăminte, în funcție de nevoile fiecăruia, se mai arată în comunicatul Prefecturii Cluj

Sprijin integrat pentru refugiații ucraineni

În județul Cluj funcționează și dispeceratul Vă Ajutăm din Cluj, creat în cadrul campaniei Ajutăm Ucraina. Call Center-ul asigură asistență în limba maternă și este disponibil în permanență la numărul de telefon 0364-406-518.

În paralel, a fost creată și o platformă online, unde refugiații ucraineni pot solicita sprijin, pe pagina www.civicsuport.ro.