„Ne-au pus la pământ pentru politică. Să își facă rotativa, să plece liniștiți în vacanță”, mesajul unui cadru didactic din Cluj, după anunțul că greva din educație se suspendă. PETIȚIE pentru demiterea liderilor sindicali
Sute de profesori, învățători și educatori din județul Cluj sunt nemulțumiți de anunțul liderilor sindicali, făcut luni dimineața, că greva din educație se suspendă. Protestatarii susțin că revendicările lor nu au fost onorate și se simt „umiliți”, „trădați” și „indignați”.
Dascălii au inițiat și o petiție prin care solicită demiterea liderilor sindicali din învățământul preuniversitar, pe care îi acuză că „au trădat”.
„Ne-au pus la pământ pentru politică. Azi am mai suferit o umilință. Ca să își facă rotativa, să plece liniștiți în vacanță. Dar oamenii aceștia nu realizează că miza este mare: copiii”, a spus pentru ȘtiriMed, Diana Gordan, profesor pentru învățământul preșcolar în Cluj-Napoca, profesor de limba germană și coregraf.
Au votat pentru grevă, dar au „obținut” suspendarea
Sute de dascăli din județul Cluj și alte mii din țară susțin că au fost consultați în miezul nopții, dacă renunță la greva din educație, în schimbul promisiunilor guvernanților, iar decizia majorității a fost că greva continuă. Cu toate acestea, liderii sindicali au hotărât în numele miilor de profesori protestatari că greva se suspendă, iar de marți, dascălii se întorc la catedră.
Pe adresa redacției stirimed.ro am primit și listele cu procentele dascălilor, în fiecare județ al țării, care au votat pentru continuarea grevei. Precum și o mulțime de mesaje de la cadre didactice indignate și mâhnite că efortul lor din ultimele trei săptămâni a fost „degeaba”
Lista procente pe județe, unde dascălii au votat PENTRU continuarea grevei
- SV – 83%, GJ – 64.55%, MH – 86%, B – 75%, CV – 86%, CJ – 73%, GL – 62%, PH – 59.54%, BR – 52.31%, AG – 70.55%, MM – 70%, SB – 62%, BZ – 54%, AR – 61.4%, SM – 68%, SJ – 77.33%, HD – 75.33%, IS – 80%, VN – 75.45%, DB – 42%, BN – 63%, NT – 70.63%
„Liderii sindicali au trădat la fel ca în urmă cu 17 ani. Este umilitor ce s-a întâmplat astăzi. Au spus de dimineață că profesorii nu sunt hotărâți. Când noi am votat în unanimitate că nu renunțăm la grevă. Conform OUG, profesorii cu vechime de peste 25 de ani se trezesc cu salariul de bază diminuat, față de cum era înainte de grevă. Am stat trei săptămâni neplătiți, iar unii dintre noi au primit drept „recompensă” un salariu mai mic”, a spus un alt profesor din Cluj-Napoca, luni, după anunțul că elevii se întorc la ore.
Revolta dascălilor în Social Media
Pe rețelele de socializare, dascălii își arată indignarea față de faptul că guvernanții nu le-au onorat revendicările, așa cum au fost acestea formulate pe perioada celor trei săptămâni de grevă.
„Primesc mesaje de la oameni care doresc sa iasă din sindicat. Nu faceti asta! De abia asteapta guvernul sa ramanem singuri, fara aparare, sa faca ce vrea din noi. Vom ramane la cheremul lor. Ne linistim si facem planuri. Schimbam liderii din scoala, din judet, liderii nationali daca stim ca nu isi fac treaba. In 2005 nu puteam comunica intre noi, acum putem.
Nu semnati pt iesire din greva maine! Suspendare nu inseamna iesire din greva. Nu va lasati manipulati! Nu iesiti din sindicate! Vom face lucrurile treptat. Sistemul asta trebuie reformat complet”, este un mesaj postat pe pagina de Facebook Colegiul Cadrelor Didactice
„Rezolvarea” solicitărilor cadrelor didactice este sintetizată și sub forma unui tabel, postat pe aceeași pagină, unde dialoghează protestatrii din educație.
„A fost călcată în picioare cea mai nobilă meserie. Suntem atât de săraci!”, este un alt mesaj postat în Social Media de un cadru didactic.
Potrivit edupedu.ro, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat cu “mare plăcere” o “victorie a tuturor celor care au susținut educația”, prin măsuri pe care nici ea, nici ministrul Budăi, nici purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, nu au putut să explice de ce le-au adoptat abia acum, după 3 săptămâni de grevă.
Ce trebuie să facă dascălii ca să revină la ore
Cele două mari sindicate din educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” transmit într-un comunicat de presă comun, citat de edupedu.ro, că profesorii care au fost în grevă nu trebuie să depună vreo cerere, ci doar să se prezinte la locul de muncă și să își reia activitatea în mod normal.