Centrul de evaluare pentru pacienţii COVID s-a deschis la Cluj. Bolnavii vor primi şi medicamente antivirale
Centrul de evaluare a stării de sănătate pentru pacienții depistați pozitiv COVID-19 este disponibil la Cluj! Bolnavii infectați cu virusul SARS-Cov-2 se vor putea prezenta în acest centre fără bilet de trimitere, începând de astăzi.
La prezentarea în centru de evaluare este necesar să dețineți dovada confirmării infecției printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR. Tratamentul antiviral este gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent dacă bolnavul deține sau nu calitatea de asigurat medical.
Vezi AICI lista centrelor de evaluare pe măsură ce devin disponibile.
Centrul de Evaluare a Stării de Sănătate pentru pacienții depistați pozitiv COVID-19 din Cluj-Napoca va funcţiona între orele 8:00 – 15:00, pe strada Clinicilor 3-5 (în clădirea cu Dermatologia), iar pacienţii vor ajunge aici doar pe bază de programare. Programările se pot face online,pe site-ul spitalului AICI ,dar şi telefonic, la numărul 0745149241 ori prin e-mail la adresa centru_evaluare_covid@scjucluj.ro
Ce pacienţi sunt primiţi în centru şi ce investigaţii se fac
În centru vor fi primiţi doar pacienţii confirmaţi pozitivi cu Covid-19 printr-un test oficial efectuat la medicul de familie, farmacie sau la un laborator, nu la domiciliu. Condiţia este ca pacientul să se programeze şi să se prezinte la centru,de preferat, în primele 3-4 zile de boală.
„Centrul se adresează pacienţilor cu COVID forme uşoare sau moderate cu saturaţii peste 93 la sută, deci care nu au insuficiență respiratorie, dar în principal care au factori de risc. Vom avea posibilitatea de consultaţii clinice EKG, pulsoximetrie, analize de laborator şi radiografie pulmonară, dar şi CT, în funcţie de gravitatea cazului”, a explicat medicul Mihaela Mocan, coordonatorul centrului.
Ce medicamente se administrează în centru
”Avem disponibil Favipiravir si așteptăm cu interes achiziționarea în România a Molnupiravirului si Paxlovidului, cu dovezi clinice clare in reducerea spitalizării și a mortalității cauzate de COVID. Favipiravir va fi disponibil la externarea din centru. Vrem, prin tratamentul oferit aici sa reducem numărul pacienţilor care au nevoie de spitalizare. Pacienţii trebuie, însă, să fie atenţi, să monitorizeze saturaţia pentru că nicio terapie nu e sigură sută la sută. Însă, dacă funcţionează medicamentele acasă, vom reuşi sa reducem numărul pacienților internati. Dacă lucrurile merg prost, îi sfătuim să solicite ambulanţa pentru spitalizare de lungă durată”, a mai precizat dr. Mihaela Mocan.
Cu toate acestea medicul spune că oamenii pot evita formele grave de boală prin vaccinare.
Este adevărat că avem la dispoziţie medicamente antivirale, dar să nu uităm ca preventia primară, anume vaccinarea antiCOVID, este cea mai eficientă metoda de a evita boala grava. Vaccinarea rămâne foarte importantă şi recomandată tuturor persoane cu risc de COVID , tocmai pentru a evita dezvoltarea unei forme severe de boală, a spus dr. Mocan.
În fiecare zi în centru vor fi doi medici specialişti (un pneumolog şi un internist cu 2 ani de experienţă în munca pe secţie COVID) şi trei asistente care vor ajuta pacienţii bolnavi de COVID-19. După o evaluare se va face o internare de zi, iar pacientul va fi supus investigaţiilor necesare şi va primi tratamentul la domiciliu.