Secții ATI pline în spitalele COVID din Cluj. Medicii caută disperați soluții pentru pacienții noi
Spitalele COVID din Cluj sunt pline, iar pe secțiile de Terapie Intensivă, de mai bine de o săptămână nu mai este niciun loc. Spun aceste lucruri managerii unităților sanitare unde sunt îngrijiți pacienții COVID, care se văd nevoiți să refuze internarea altor bolnavi sau să găsească soluții de compromis.
Pacienți sub 50 de ani, cele mai multe cazuri grave
La Spitalul Clinic de Boli Infecţioase și la cel de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj ajung cazurile de pacienți cu forme foarte grave de COVID.
La Spitalul de Boli Infecțioase toate paturile de Terapie Intensivă sunt ocupate, iar secţiile sunt pline. Sunt practic 20 de pacienţi în stare gravă, iar alţi peste 140 de bolnavi, pe secţie, în stare moderată.
Suntem cu secţiile pline, iar la ATI toate paturile sunt ocupate, cum pleacă cineva se ocupă imediat. A început valul trei de 10 zile bune şi se simte şi, din păcate, văd că ţine,
a declarat managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Cluj, Ioan Mureșan
Situația e la fel și la Spitalul de Pneumoftiziologie, iar medicii au ajuns să recurgă la soluții de compromis, ca să asigure asistența pentru toți pacienții aflați în stare gravă.
„De mai bine de o săptămână suntem cu secțiile pline. Am mărit capacitatea de la ATI, de la 5 la 6 paturi. Sunt ocupate toate. Avem și secție de preterapie, unde sunt 12 paturi și unde facem pacienților ventilație non-invazivă. Dacă se agravează un caz de de pe secția de preterapie, îl mutăm în ATI ca să îl intubăm și tot așa rotim pacienții. Toate cazurile sunt din județul Cluj și, față de anul trecut, când cazurile grave erau în rândul pacienților de peste 70 de ani, acum pacienții în stare gravă au sub 50 de ani”,
a declarat pentru ȘtiriMed, dr. Vasile Mureșan, managerul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj
Cazurile grave și moderate de COVID-19, în creștere
Pline sunt și secțiile de Terapie Intensivă din celelalte spitale COVID din județ: Spitalul Militar, Spitalul Municipal Clujana și Spitalul de Recuperare.
La Spitalul Militar secţia Covid funcţionează deja peste capacitate. S-a ajuns în această situaţie, spun doctorii de acolo, pentru că un pacient infectat cu Covid ocupă mult timp un pat, din cauza leziunilor pulmoare care se recuperează greu.
Noi avem 35 locuri aprobate de Ministerul Sănătăţii şi avem internaţi 40 de pacienţi. A crescut numărul cazurilor moderate și severe. Sunt mai multi care vin la UPU şi au nevoie de internare. La ATI avem 10 locuri şi e plin. De o săptămână situaţia e mai gravă, până acum am reuşit să gestionăm,
a declarat pentru ȘtiriMed, col. dr. Doina Baltaru, comandant-director al Spitalului Militar Cluj.
La Spitalul Clinic de Recuperare, medicii se pregătesc și pentru o situație mai dificilă decât acum, așa că au cerut deja echipamente suplimentare.
„Am solicitat un număr suplimentar de ventilatoare pe care le vom primi în cel mai scurt timp. E plin pe secţie. Avem 70 de locuri şi e plin. Sunt forme medii pe necesar de oxigen, pacienţi cu alte patologii”
a spus pentru ȘtiriMed, Sanda Patrichi, managerul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj.
Personal medical puțin și epuizat
În spitalele COVID mai este o problemă. Personalul medical care lucrează pe ATI e puțin și suprasolicitat, astfel că aici nu e nevoie numai de paturi de Terapie Intensivă, ci și de medici și asistenți.
„Noi acum lucrăm cu 3 medici pe Terapie Intensivă. Am avut 4, dar. Dr. Marius Bărbat a plecat voluntar în Slovacia, e unul dintre cei 5 medici români care au plecat. Lipsa de personal e o problemă la nivel național, medicii sunt obosiți, surmenați, își dau demisia, pleacă în străinătate. Eu încerc acum să aduc o doctoriță din Oradea, să vină să lucreze aici pe ATI”
a mai spus dr. Vasile Mureșan, managerul spitalului TBC Cluj
Al treilea val COVID i-a prins epuizați și pe medicii, asistenții și infirmierii din Spitalul de Boli Infecțioase. Mai ales că acest spital a fost în linia I încă de la debutul pandemiei.
Cele mai mari probleme le am cu medicii de ATI. Sunt puțini, nu am putut sa le dau concedii. Dar şi personalul de Boli infecțioase de pe secțiile obișnuite este suprasolicitat pentru că vorbim de un număr mare de pacienti racordati la oxigen, pentru care e un necesar de îngrijire mai mare decât de obicei. Se simte uzura, sunt mult solicitaţi. Resursa umană e la limită, chiar dacă am mai angajat pe perioadă determinată,
a mai explicat managerul spitalului, Ioan Mureșan
Ca să se poată ocupa de numărul mare de pacienți, la Spitalul Militar medicii lucrează fără pauze și fără concedii.
„La ATI, în special, resursa umană e o problemă pentru că personalul trebuie să fie format aproximativ 6 luni. Numărul personalului e mai mic decât nevoia, e foarte solicitant.”
a mai spus col. dr. Doina Baltaru, comandant-director al Spitalului Militar Cluj.
Medicii și personalul medical din Cluj așteaptă acum, din partea autorităților, decizia de suplimentare a paturilor ATI, în alte spitale din județ. Altfel, se vor vedea nevoiți să închidă ușile spitalelor pentru noii bolnavi.