Selectați pagina

Un clujean face ce nu face o industrie. Cere autorităților să îi implice în consultări și pe cei afectați de măsurile impuse

Un clujean face ce nu face o industrie. Cere autorităților să îi implice în consultări și pe cei afectați de măsurile impuse

Un cetățean din Cluj-Napoca face ce nu face o întreagă industrie. Cere autorităților județene să îi consulte și pe cei din HoReCa și Cultură, înainte să ia decizii care le bulversează activitatea și îi afectează și mai tare, din punct de vedere financiar.

Andi Daisler, inițiatorul unor acțiuni civice de mare impact pentru Cluj-Napca, a cerut, în nume propriu, ca în Comitetul pentru Situații de Urgență,să fie inclus și un reprezentant al industriei HoReCa. Demersul nu este unic în țară. Ci e preluat după modelul Breslei Cârciumarilor din Brașov.

„Am așteptat ca și la nivelul județului Cluj să apară demersuri precum cel al Breslei Cârciumarilor din Brașov, dar n-am văzut să fie, deși înțeleg cât de afectată e toată lumea care s-a pregătit de reluarea activității doar pentru ca trei zile mai târziu să fie notificată de suspendarea ei. Așa că, am depus o solicitare în nume propriu la Prefectura Cluj cu privire la înființarea unei liste pe care reprezentanții afacerilor din Cultură/Horeca să se poată înscrie și de pe care să fie ales unul care să aibă acces la următoarea ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, cel care decide închiderea/deschiderea localurilor, cinema-urilor, teatrelor.”,

a explicat Andi Daisler, de ce a hotărât să facă acest demers.
solicitare catre prefectura daisler 1
Solicitarea făcută de Andi Daisler și înaintată Prefecturii Cluj/Sursa foto: Facebook

Restaurantele, barurile, cinematografele și alte instituții de cultură din Cluj-Napoca, au rămas cu ușa închisă, duminică, după doar 5 zile de funcționare. Măsura de închidere a activității, luată de autoritățile județene, a intrat în vigoare chiar în 14 februarie. Zi în care se celebrează – de obicei la restaurant – și Valentine’s Day. Iar pentru această zi, proprietarii de restaurante s-au pregătit și au făcut stocuri de marfă.

Andi Daisler spune că măsura aberantă, care bulversează sectorul HoReCa, ar fi putut fi evitată, dacă în ședința Comitetului ar fi fost prezent măcar un reprezentant al industriei.

„Intuiesc că dacă Cultura/Horeca avea un reprezentant la întrunirea din 08.02.2021 ar fi înțeles că deschiderea localurilor din 9 va fi reanalizată pe 12 februarie când urma să fie emisă HG8/2021 și incidența din nou verificată. Sper să-i ajute pe cei din Cultură/HORECA. Să fie un punct de plecare.”,

mai spune Andi Daisler.

După ce la începutul săptămânii, Prefectura Cluj anunța că rata de incidență a cazurilor de Coronavirus a scăzut, iar restaurantele, cafenelele și cinematografele se pot redeschide, chiar dacă nu la capacitate maximă, după 3 zile, autoritățile au hotărât din nou, închiderea acestor unități.

Motivul invocat: creșterea incidenței numărului de noi infectări cu SARS-COV-2. Numai că, reprezentanții Prefecturii Cluj au explicat abia după ce au luat măsura închiderii, că se știa de la început că situația va fi reanalizată, după doar 3 zile de la luarea primei decizii.

„Prin HCJSU nr.4 din 26.01.2021 au fost dispuse masuri pe 14 zile în aplicarea H.G. nr.3/2021 cu privire la prelungirea starii de alertă.
Termenul de aplicare al măsurilor dispuse a expirat la data de 08.02.2021 cand au fost reevaluate măsurile,  fiind adoptată HCJSU nr.7/08.02.2021 cu aplicabilitate din data de 09.02.2021. Acestea s-au adoptat raportat la rata de incidenta din 08.02.2021 ( cand Cluj Napoca avea o incidenta de 2,97) și  doar pe o perioadă limitată, respectiv până la ieșirea din vigoare a HG nr.3 din 2021, urmând ca după această dată să ne încadrăm în noul cadru legislativ.”

a declarat presei, subprefectul Irina Munteanu