Selectați pagina

Răzvan Cherecheș, profu’ de Sănătate Publică, a demisionat de la Ministerul Sănătății: „Experiența mea fost una amară”

Răzvan Cherecheș, profu’ de Sănătate Publică, a demisionat de la Ministerul Sănătății: „Experiența mea  fost una amară”

Răzvan Cherecheș, cunoscut în mediul online drept „profu’ de Sănătate Publică”, a demisionat din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății.

Răzvan Cherecheș, directorul Departamentului de Sănătate Publică, din cadrul UBB Cluj, că experiența sa în calitatea de consilier a fost „una amară”. În plus, acesta spune că sugestiile sale nu au fost luate în calcul la nivelul ministerului.

„Ieri mi-am înaintat demisia din funcția de consilier onorific la Ministerul Sănătății (poziție neplătită). Experiența mea a fost una amară – am fost solicitat pentru un sfat bazat pe dovezi doar de 2 ori și am propus sugestii, idei și articole științifice (nesolicitate) către Minister cu o frecvență de una pe zi (la început) și apoi câte una la 2-3 zile (probabil că așteptările mele au fost nerealiste). Am crezut că voi putea ajuta, dar am descoperit că funcția a fost literal una onorifică – echipa din Minister este mult prea prinsă ca să utilizeze experiența consilierilor (aceasta a fost situația în cazul meu)
nu consider că este cazul să rămân într-o funcție (chiar și una onorifică) dacă mă simt inutil.”

a scris pe Facebook, Răzvan Cherecheș.

Cherecheș a mai precizat că a trasat 4 puncte esențiale, unde Ministerul Sănătății ar fi trebuit să ia măsuri. Însă, sugestiile sale au rămas fără răspuns.

Cele 4 aspecte despre care Răzvan Cherecheș spune că sunt prioritare

  • testarea – nu a fost implementată testarea antigenică rapidă gratuită (în continuare nu avem o imagine clară asupra situației)
  • comunicarea – reactivă și cu frecvență redusă (teoriile conspirației proliferează, ambiguitatea și incertitudinea au crescut)
  • raportarea transparentă a datelor a înregistrat un progres – un efort susținut și suplimentar este necesar în continuare
  • Institutul Național de Sănătate Publică – nereformat în continuare (peste 450 de oameni care generează un volum infim de dovezi și suport pentru practică)

„Adevărul este că nu mai am răbdare – trăim vremuri de criză în care comunicarea ministerului sănătății cu populația trebuie să se întâmple zilnic! Zilnic trebuie să se vadă ceva, zilnic trebuie să aflăm cum au progresat autoritățile! Consider că trebuie să îmi expun liber opiniile științifice, din poziția de profesor universitar. Rămân deschis să ajut voluntar oricui dorește să își fundamenteze deciziile pe dovezi științifice (indiferent de culoare politică)!”

a mai spus Răzvan Cherecheș

Răzvan Cherecheș a fost numit consilier onorific la nivelul Ministerului Sănătății, în luna februarie.

VIDEO CUM VA EVOLUA PANDEMIA COVID-19 IN PRIMĂVARA 2021. CE SPUNE RĂZVAN CHERECHEȘ, PROFESOR DE SĂNĂTATE PUBLICĂ LA UBB CLUJ