Selectați pagina

Clujul este, din nou, pe primul loc la Evaluarea Națională. 24 de candidați au obținut media 10

Clujul este, din nou, pe primul loc la Evaluarea Națională. 24 de candidați au obținut media 10

Emoțiile s-au încheiat pentru absolvenții de gimnaziu. Aceștia au aflat astăzi rezultatele la Evaluarea Națională. Clujul este din nou pe primul loc la nivel național cu 87,4% note peste 5 și 24 de medii de 10.

Ministerul Educației, Inspectoratul Școlar Județean Cluj au centralizat rezultatele înregistrate la examenul de Evaluarea Națională, sesiunea iunie-iulie 2023, pentru absolvenții clasei a VIII-a, înainte de contestații.


La nivelul județului Cluj, situația statistică generală arată faptul că dintre cei 4.961 candidați prezenți, 4337 elevi au obținut medii mai mari sau egale cu 5 (cinci), reprezentând 87,42%.

Dintre aceștia, 24 de elevi clujeni au încheiat examenul național de Evaluare Națională 2023 cu media generală 10 (zece). Aceștia provin de la următoarele unități de învățământ preuniversitar: COLEGIUL NAȚIONAL „ANDREI MUREȘANU” DEJ (1), COLEGIUL NAȚIONAL „EMIL RACOVIȚĂ” CLUJ-NAPOCA (3), COLEGIUL NAȚIONAL „GEORGE COȘBUC” CLUJ-NAPOCA (1), COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC „GHEORGHE LAZĂR” CLUJ-NAPOCA (1), LICEUL DE INFORMATICĂ „TIBERIU POPOVICIU” CLUJ-NAPOCA (1), LICEUL TEORETIC „AVRAM IANCU” CLUJ-NAPOCA (2), LICEUL TEORETIC „ELF” CLUJ-NAPOCA (1), LICEUL TEORETIC „NICOLAE BĂLCESCU” CLUJ-NAPOCA (1), LICEUL TEORETIC „ONISIFOR GHIBU” CLUJ-NAPOCA (2), ȘCOALA GIMNAZIALĂ „HOREA” CLUJ-NAPOCA (1), ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IOAN BOB” CLUJ-NAPOCA (4), ȘCOALA GIMNAZIALĂ „ION CREANGĂ” CLUJ-NAPOCA (3), ȘCOALA GIMNAZIALĂ „IULIU HAȚIEGANU” CLUJ-NAPOCA (1), ȘCOALA GIMNAZIALĂ „LIVIU REBREANU” CLUJ-NAPOCA (1), ȘCOALA GIMNAZIALĂ „NICOLAE TITULESCU” CLUJ-NAPOCA (1).

Rata de participare în județul Cluj a fost de 96,66%, reprezentând 4961 candidați prezenți, dintr-un total de 5132 elevi înscriși la examenul de Evaluare Națională, în sesiunea iunie – iulie 2023.

La proba de Limba și literatura română au obținut note peste sau egale cu 5 (cinci) 4.375 candidați (87,99%), iar 64 de candidați au fost notați cu 10 (zece).

La proba de Matematică, 4.267 candidați (85,99%) au note peste sau egale cu 5 (cinci), iar 170 de candidați au obținut nota 10 (zece).

La proba de Limba și literatura maternă, 537 candidați (din 573 prezenți) au obținut note mai mari sau egale cu 5, iar 5 candidați au fost notați cu 10 (zece).

Precizăm faptul că, pentru al treilea an consecutiv, rezultatele elevilor sunt publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în baza unui cod unic comunicat fiecărui candidat. Măsura este în acord cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date și de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), precum și în acord cu solicitarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Rezultatele obținute de către absolvenții claselor a VIII-a pot fi consultate și sunt disponibile în mediul online, dar și la avizierele celor 113 unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj, desemnate centre de examen pentru Evaluarea Națională, sesiunea iunie-iulie 2023.

„ Anunţarea primelor rezultate la examenul de Evaluare Naţională din acest an, care plasează din nou Clujul pe primul loc la nivel național, ne oferă motive de bucurie şi de satisfacţie tuturor celor implicaţi în pregătirea și desfășurarea examenului. Doresc să adresez, în primul rând, felicitări copiilor și mulțumiri tuturor celor care au contribuit la această nouă reuşită a învățământului clujean. Rezultatele demonstrează că în județul Cluj se lucrează cu responsabilitate și că în tot acest timp s-au depus eforturi pentru ca elevii să fie pregătiți temeinic. De acum, urmează completarea fișelor cu opțiuni pentru admiterea în învățământul liceal sau profesional, proces care necesită informarea și completarea cu atenție a unui număr cât mai mare de coduri. Felicitări încă o dată tuturor!” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 28 iunie 2023 (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 29 iunie 2023 (în intervalul orar 8:00-12:00). Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice centrelor de examen.

În acest caz, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.Pentru candidații minori, declarația-tip este semnată și de către părinții/ reprezentanții legali ai acestora. Rezultatele finale vor fi afișate marți, 4 iulie 2023.


Media generală de admitere se calculează considerând 100% media de la examenul de Evaluare Națională 2023.

Despre autor