Selectați pagina

Clujul, în pragul unei epidemii de gripă. Medic: „Virozele respiratorii sunt agresive”

Clujul, în pragul unei epidemii de gripă. Medic: „Virozele respiratorii sunt agresive”

Județul Cluj este în pragul unei epidemii de gripă, avertizează directorul Direcției de Sănătate Publică, după ce în ultima săptămână numărul virozelor respiratorii și al cazurilor de gripă a crescut alarmant.

„S-a înregistrat și un deces din cauza gripei, e vorba de un pacient de 68 de ani, nevaccinat. Avea ceva probleme cardiace, a fost supus și tratamentului cu Tamiflu, însă nu a răspuns la tratament și după o săptămână a decedat”, a declarat pentru ȘtiriMed, Mihai Moisescu, directorul DSP Cluj

Potrivit medicilor, până acum sunt peste 20 de persoane bolnave de gripă, iar numărul virozelor respiratorii cu simptome de gripă a trecut de 3000 în ultima săptămână.

„Dacă tot așa crește numărul virozelor, în două săptămâni vom declara epidemia de gripă la nivlul județului”, a mai spus Mihai Moisescu

Medicii de familie spun la rândul lor că sunt pline cabinetele de pacienți bolnavi.

„După ce a început școala s-a înmulțit și numărul pacienților cu simptome de viroze. Într-adevăr virozele acestea care circulă acum sunt agresive, se manifestă ca și gripa, cu temperatură ridicată, dureri musculare, stare generală proastă. Cei mai afectați sunt copiii și vârstnicii.Noi le recomandăm să nu se prezinte la medic de la primele simptome, cu doar dacă acestea persistă și în a 3-a zi. Este foarte important ca pacienții să fie atenți la igiena mâinilor, să consume fructe bogate în vitamina C și să introducă în alimentație multe legume crude”, a explicat pentru ȘtiriMed, dr. Elena Nagy, medic de familie.

Medicul Elena Nagy spune că atunci când prezintă semne de boaă, elevii ar trebui să se prezinte la medicii școlari, nu la medicii de familie, pentru a evita astfel aglomerația la cabinete, dar și pentru a exclude riscul de a contacta un alt virus, de la persoane aflate în așteptarea consultației.

Sursa foto: bucurestifm.ro