Selectați pagina

CNAS solicită dezvoltatorilor de soft să rezolve problemele care au dus disfuncționalități ale Platformei informatice

CNAS solicită dezvoltatorilor de soft să rezolve problemele care au dus disfuncționalități ale Platformei informatice

CNAS cere dezvoltatorilor de soft să remedieze de urgență problemele care au dus disfuncționalitatea platformei informatice a asigurărilor de sănătate. Asta după ce medicii au avut probleme în ultimele zile când au dorit să acceseze platforma

Din analiza internă efectuată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate reiese că există unele disfuncționalități ale Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) în accesarea aplicaţiei de interogare a calităţii de asigurat, mai ales pe platforma informatica publica. Începând cu data de 6 martie 2023, conducerea CNAS a solicitat dezvoltatorilor de soft, în baza contractelor de mentenanță încheiate cu aceștia, remedierea de urgenţă a problemelor care au condus la aceste disfuncţionalităţi, se arată în comunicatul CNAS.

Până la remedierea situației, furnizorii de servicii medicale sunt rugați să verifice calitatea de asigurat în aplicațiile proprii şi nu in platforma informatică publică.

Potrivit CNAS, SIUI este de mulți ani un sistem informatic subdimensionat, construit la nivelul anului 2008. Creșterea exponențială a volumului de date medicale procesate, mai ales în prima parte a lunii când furnizorii de servicii medicale transmit raportările lunare, sunt cauze care conduc la disfuncționalități ale sistemului, așa cum se întâmplă și în aceste zile. CNAS susține că a făcut toate demersurile necesare pentru accesarea finanțării europene necesare pentru redimensionarea sistemului și îmbunătățirea funcţionării aplicațiilor sale.

Pana la implementarea proiectelor de redimensionare și retehnologizare a întregii platforme informatice, sistemul de stocare și prelucrare a datelor va fi lărgit astfel încât să putem îmbunătăți timpii de operare la nivelul utilizatorilor finali,mai precizează reprezentanții CNAS.

Conform prevederilor legale, CNAS recomanda furnizorilor de servicii medicale ca, până la remedierea disfuncționalităților, să înregistreze serviciile prestate în modul off-line.

Despre autor