Concert de Luminație în Cimitirul Central din Cluj-Napoca. Trei mii de persoane au asistat în seara de 1 noiembrie la ediția aniversară Requiem
Trei mii de persoane au asistat, vineri seara, 1 noiembrie 2024, la ediția aniversară, cu numărul 10, a concertului de Luminație susținut în Cimitirul Central Házsongárd din Cluj-Napoca. De trei ori mai mulți spectatori decât la ediția de anul trecut, potrivit organizatorilor. Evenimentul, care are loc fără întrerupere din 2015, este organizat de Scena Urbană și coordonat de arhitectul Daniela Maier.
Tema acestei ediții a fost Requiem (Missa pro defunctis) de Luigi Cherubini, o premieră absolută pentru Cluj, compoziția lui Luigi Cherubini fiind pusă în scenă până acum doar la Filarmonică de Stat din Oradea. Spectacolul muzical – simfonic a fost semnat de aceiași trei maeștri ai scenei care au fost alături de Scena Urbană, încă de la început: regizor Ina Hudea, dirijor Vlad Eniu, coregraf Vlad Sebastian. Scena Urbana, prin toate proiectele sale, promovează mereu tinerii artiști merituoși. Anul acesta, soliștii au fost patru studenți talentați de la Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima”: soprana Diana Rad, mezzo-soprana Denisa Iamandi, tenorul Teodor Malanca și bas-baritonul Madalin Claudiu Băban.
„Concertul de Luminație devenit deja tradiție în Cluj-Napoca. De un deceniu ne strângem laolaltă ca să comemorăm viețile celor dragi și să aducem un omagiu tuturor celor care ne veghează din ceruri. Suntem mereu ancorați în această memorie colectivă. Nu este o legătură generată de o anumită religie, ci de comunitate. Iar Requiem-ul lui Cherubini este o lucrare de o sensibilitate aparte, foarte rar interpretată pe scenele din România. Scena Urbană a adus-o în prim plan cu ocazia acestei aniversări”, spune arh. Daniela Maier, coordonatorul Scenei Urbane.
Ediția din acest an a concertului de Luminație din Cimitirul Central din Cluj-Napoca a fost organizată cu susținerea Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca și în parteneriat cu Claudiopolis Youth Orchestra – coordonată de Raul-David Lenart, cu Ferro Grup, Rivus Cluj, Add PR, Radio Cluj și Peluza ”Șepcile Roșii”.
Din 2012, Scena Urbană a organizat evenimente în locuri inedite precum Gara Cluj, pe Cetățuie sau în Grădina Botanică, de-a lungul Someșului, în afara zidurilor cetății, în zona Pieței Ștefan Cel Mare, dar și în cartiere. Paleta de evenimente organizate s-a diversificat de la un an la altul, astfel că, acum, nu se mai axează doar pe intervenții în sprijinul spațiului urban, ci și pentru susținerea unor comunități specifice.