Selectați pagina

Congresul de Chirurgie Maxilo-Facială deschis la Cluj în prezența medicilor și personalităților din lumea academică. Un robot a salutat invitații

Congresul de Chirurgie Maxilo-Facială deschis la Cluj în prezența medicilor și personalităților din lumea academică. Un robot a salutat invitații

Al 11-lea Congres al Societății Române de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială și primul Congres al Societății Transilvane de Chirurgie Ortognatică are loc la Cluj. Peste 75 de lectori de renume din țară și din străinătate vor prezenta cele mai avansate metode de tratament și cercetare în diverse domenii ale chirurgiei oro-maxilo-faciale. Peste 300 de persoane participa la conferința care se desfășoară până sâmbătă în Cluj-Napoca.

Congresul a fost deschis joi, în prezenta a numeroase personalități din lumea medicală, dar și oficialități.

„Cu speranța că noua conducere a Societății Române de Chirurgie Orală și Maxilo-Facială va face toate demersurile necesare pentru soluționarea problemelor care se pun în fața specialității noastre la Cluj, profesorul Bran împreună cu profesor Mihaela Băciuț, cu profesorul Cristian Dinu s-au poziționat în ceea ce privește bătălia pentru repunerea specialității noastre în drepturile care se cuvin. La fel sper că toți șefii de clinică din țară prezenți aici, vor face front comun pentru a îndeplini acest deziderat. În prezentările din timpul congresului, profesorii din București, Iași, Timișoara, Târgu Mureș și Craiova, șefii clinicilor de chirurgie maxilo-facială din universitățile de medicină tradiționale vor prezenta dezvoltarea chirurgiei maxilofaciale din aceste centre, analizând evoluția acesteia în orizontul clipei, dar din perspectiva așteptărilor și provocărilor inevitabile ale viitorului”, a declarat prof. dr. Grigore Baciuț, președintele de onoare al congresului.

Prof. dr. Simion Bran, co-președintele congresului a atras atenția asupra faptului că la Cluj pacienții au parte de tratament la aceleași standarde ca la Viena sau alte centre de top din lume. Asta mai ales datorită colaborării interdisciplinare.

„Vă dați seama ce ar însemna o politramă în zona capului și gâtului fără neurochirurg, fără oftalmologi, fără chirurgi plasticieni, fără oreliști și atunci veți înțelege de ce de la bun început, profesorul Rotaru, profesorul Băciuț au pus bazele colaborării interdisciplinare la Cluj și eu cred că suntem în avangarda chirurgiei maxilo-faciale europene, tocmai de datorită acestor motive.
(…)Bazinul din care ne vin pacienții este mai larg. Clujul adună patologie nu numai din Transilvania, care totuși cea mai mare, ce mai populată regiune a României, ci din întreaga țară. Ba mai mult, avem pacienți din străinătate, care vin ca să fie tratați contra cost la Cluj, în spitalele publice și în privat”, a declara prof. dr. Simion Bran, co-președintele congresului.

Acesta a atras atenția că e nevoie de susținere pentru ca această chirurgie specială, chirurgia maxilo-facială, să-și reintre în drepturi și să poată avea candidați atât de la medicină generală, cât și de la medicină dentară, care se poată alege în examenul de rezidențiat, această chirurgie.

„La nivel european coexistă în acest moment trei modele acceptate, aceste trei modele fiind o formare dental oral maxilo facial surgery, adică spun chirurg maxilo-facial cu formare dentară și medicală, apoi un chirurg maxilofacial cu formare exclusiv medicală. Însă acest trend este spre dispariție și toate țările converg deja spre această dublă licență și mai sunt încă țări în care pregătirea dentară predomină. În acest context există 20 de națiuni care acceptă dubla licență, dintre acestea, 12 sunt organizate sub directiva Europeană 36 din 2005 și avem o o țară, Olanda, care deși acceptă dubla licență, de fapt originea acestei specialități rămâne o specialitate stomatologică. (…) Avem datoria de face toate eforturile pentru a putea repune chirurgia orală și maxilo facială printr-un dublu acces medical și dentar, pentru a continua tradiția noastră de educație dentară în chirurgia orală maxilo-facială și de a asigura continuitatea”, a declarat Prof. dr. dr. Cristian Dinu, co-președintele congresului și decanul Facultății de Medicină Dentară.

Prorectorul Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca, Mihaela Băciuț a vorbit despre importanța cercetării în domeniul chirurgiei Maxilo-Faciale, dar și despre cooperarea dintre specialiștii din domeniu.

„Întâlnirile între reprezentanții centrelor cu ocazia conferințelor naționale, cu ocazia ședințelor de lucru, cu ocazia vizitelor reprezentanților Asociației Internaționale și Europene de Chirurgie Maxilo-facială au adus permanent în atelierele noastre de lucru necesitatea conlucrării pentru dezvoltarea reciprocă în cooperare și în permanentă relaționare. Clujul s-a putut astfel situa împreună cu centrele tradiționale și clinicile, din țară în avangarda chirurgiei Maxilo-Facială pentru că am considerat cu toții că această specialitate merită dezvoltarea în contextul modernității chirurgicale aduse de secolul 20 și apoi secolul 21. În acest fel și învățământul de chirurgie orală și Maxilo-Facială s-a dezvoltat îmbinând toate aspectele care trebuie să ne definească activitatea atât pe plan profesional, academic, medical, educațional și de cercetare, a spus prof. dr. Mihaela Băciuț, co-președintele congresului și prodecanul UMF Cluj.

Ca un fapt inedit inteligență artificială nu a lipsit de la deschiderea congresului. Un robot dotat cu AI i-a salutat pe invitați. Organizatorii au precizat că acesta este conectat la chat GBT și va sta la dispoziția celor prezenți la congres pentru a răspunde la întrebările lor.

VEZI VIDEO

În deschidera congresului au luat cuvântul și primarul Clujului, Emil Boc, dar și prof.dr. Ștefan Florian, renumitul neurochirug de la Spitalul Județean de Urgență Cluj.

Temele abordate în cadrul congresului includ traumatologia avansată, chirurgia oncologică oro-maxilo-facială, chirurgia ortognatică, tratamentul despicăturilor labio-maxilo-palatine și al anomaliilor dento-maxilo-faciale, precum și tehnici moderne de reconstrucție maxilo-facială bazate pe implante customizate (patient-specific implants). Participanții vor avea oportunitatea de a asista la prezentarea unor cercetări și cazuri originale, contribuind astfel la dezvoltarea cunoștințelor și practicilor din acest domeniu medical, au precizat organizatorii.

Congresul va oferi un program științific complex, care va include conferințe, dezbateri, prezentări orale și ateliere de lucru.

Despre autor