Selectați pagina

Controale inopinate în spitalele acreditate, în perioada următoare. Ce riscă unitățile sanitare

Controale inopinate în spitalele acreditate, în perioada următoare. Ce riscă unitățile sanitare

Spitalele acreditate vor fi strict monitorizate începând de săptămâna viitoare. Mai mult, reprezentanții Direcțiilor de Sănătate Publică vor face vizite inopinate acolo unde suspectează că ar fi probleme. În funcție de rezultatele controalelor, unele spitale ar putea fi reevaluate.

Ordinul cu metodologia de monitorizare a fost publicat acum 2-3 zile și începând de săptămâna viitoare toate spitalele acreditate intră în acest proces de monitorizare. Ce înseamnă acest proces? Spitalele vor raporta cu o anumită periodicitate o serie de date care ne primit să calculăm niște indicatori care reflectă care este tendința în spital. Tendința e de a se conforma standardelor , de a îmbunătăți calitatea serviciilor, de a asigura siguranța pacientului sau nu. În momentul în care informațiile cerute vor reflecta faptul că lucrurile nu merg bine atunci vom face vizite inopinate, a declarat Vasile Cepoi, preşedintele Autorităţii Naţionale de Management a Calităţii în Sănătate .

429 de spitale au fost acreditate, iar alte patru spitale nu au reușit să obțină punctajul minim în vederea acreditării. Este vorba despre două spitale private și alte două de stat, printre care se află și Spitalul de Arși din București.

Cele 4 spitale nu au îndeplinit punctajul minim. A fost vorba  de o lipsă de preocupare majoră pentru îndeplinirea standardelor, nu au indentificat care erau cerințele cele mai importante, nu au luat măsuri în sensul asta. Funționau doar în baza autorizației sanitare de funcționare fără nicio precupare pentru îmbunătățirea calității, a precizat Cepoi.

Vasile Cepoi a fost prezent la conferinţa  “Sigmed – viziuni ale managementului calităţii – siguranţa pacientului – gestionarea riscurilor clinice”, de la Cluj-Napoca. Alături de el au fost peste 200 de medici, asistenți și reprezentați ai mai multor spitale din țară și străinătate.

 

Despre autor