Copii purtați între clinicile din Cluj Napoca pentru o ecografie. Vezi cum s-a ajuns aici
Cei mai mici dintre pacienți sunt purtați pe drumuri pentru investigații. Deși au doar câțiva ani, iar mulți dintre ei suferă de boli grave precum cancerul, copiii trebuie să aștepte pentru o investigație simplă ca ecografia. Totul se întâmplă la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.
Deși există aparatură suficientă în toate cele trei clinici, copiii sunt purtați pe drumuri, dacă e vorba de o urgență sau pur și simplu trebuie să aștepte zile la rând să fie văzuți de un medic. Asta pentru că în acest moment doar la sediul de pe Moților, în Clinica Pediatrie 1 există zilnic un medic care face ecografii. Dr. Otilia Fufezan asigură ecografiile de urgență pentru sute de pacienți care ajung zilnic aici.
În Clinica Pediatrie 3, medicul ajunge doar de două ori pe săptămână pentru astfel de investigații. Potrivit unor surse, s-a ajuns în această situație și după ce medicul Simona Tătar, care făcea și ecografii, a fost dată afară din secția de Pediatrie 3. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare medicul scrie despre cât de mult îi lipsesc micuții pacienți cărora le făcea ecografii pentru afla mai multe despre cauzele bolilor de care suferă.Recent, o mămică s-a izbit de imposbilitatea de a i se face o ecografie micuțului, pe motiv că în acea zi nu era în clinică dr. Otilia Fufezan.
„De când a plecat doamna doctor Tătar, la Pediatrie 3 nu mai are cine să facă ecografii. Doamna doctor Fufezan face ecografii la Pediatrie 1 și aici la Pedi 3 vine doar de 2 ori pe săptămână. Așa că i-a fost refuzată copilului meu ecografia, pe motiv că nu are cine o face”, a declarat pentru Știri Med, o mămică al cărei copil cu probleme de sănătate se afla sub supravegherea medicului Simona Tătar, până când aceasta a fost concediată din Pediatrie 3.
Cea mai gravă situație este însă în Clinica Pediatrie 2, acolo unde sunt internați și pacienții oncologici. Micuții care deja se luptă cu boală mult prea gravă pentru vârsta lor, sunt purtați zilnic cu mașina prin orașul aglomerat, până la Pediatrie 1 pentru a face o investigație simplă, precum ecografia.
Surse din cadrul spitalului au declarat pentru Știri Med că s-a ajuns în această situație pentru că medicii nu sunt lăsați să folosească aparatura existentă în spital.
Reprezentanții spitalului dau din umeri și spun că urgențele sunt asigurate.
„Există suficienți medici care fac ecografii. E adevărat că la Pediatrie 3 se fac ecografii 2 zile pe săptămână. Mamele care au urgențe, să vină cu copiii la Unitatea de Primiri Urgențe. Dacă sunt internate în spital, atunci sigur vor prinde una dintre cele 2 zile în care se fac ecografii acolo, iar dacă ajung în Ambulator, atunci trebuie să își facă programare”, a spus Cornel Aldea, managerul Spitalului Clinic de Copii Cluj, întrebat cum comentează faptul că la unele clinici pediatrice copiilor li se refuză ecografiile.