Ce impact are tehnologia asupra educației copiilor, tema unei conferințe de amploare, ce va avea loc în premieră, în Cluj
Ce impact are tehnologia asupra educației copiilor este tema centrală a conferinței „Cum să ne creștem copiii în era digitală”, un eveniment care va avea loc, marți, 12 noiembrie, la Cinema „Florin Piersic” în Cluj-Napoca, în intervalul orar 17.00 – 21.00. Conferința este prima organizată în Cluj, exclusiv cu această temă, iar invitați vor fi specialiști din psihologie, parenting, adicție și cyberbulling.
Evenimentul, organizat de platforma educațională 4moms.ro/Mame de nota 4, va include prezentările specialiștilor invitați, dar și o dezbatere și va fi moderat de Diana Gordan, mamă, educatoare, profesor de limba germană și coregraf.
O parte din banii obținuți în urma vânzării biletelor, vor fi donați pentru ca 120 de copii, ce provin din medii defavorizate, visează să călătorească, dar nu își permit, să poată învăța istorie și geografie cu ajutorul tehnologiei VR. Cei 120 de copii fac parte din proiectul „Exploratorii virtuali” al Asociației „Something New”.
Despre copii, tehnologie și emoții
Folosirea tehnologiei de către copii este un subiect care polarizează, pe de o parte pentru că accesul la gadgeturi, internet și diverse platforme este facil, iar pe de altă parte pentru că există numeroase studii care arată efectul negativ al folosirii tehnologiei la vârste fragede.
În cadrul conferinței „Cum să ne creștem copiii în era digitală”, prof. univ. dr. Oana David, director al Clinicii Universitare PsyTech, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, va vorbi tocmai despre cum este folosită tehnologia pentru reglarea emoțiilor. Oana David este profesor universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, UBB și cercetător în domeniul dezvoltării unor intervenţii psihologice inovative bazate pe tehnologie (ex. online, gamificate, prin realitate virtuală).
Pe scenă va mai urca și cunoscutul psiholog clinician și psihoterapeut relațional Gáspár György, autor al cărților Copilul invizibil (prima carte de parenting altfel publicată în România), Revoluția iubirii o altfel de poveste despre atașament și relații, #LoveIsFun – iubirea și sexul în același pat, care va vorbi, despre impactul tehnologiei asupra dezvoltării emoționale a copiilor. Iar Mirela Retegan, fondatoarea Găștii Zurli și a emisiunii Antrenorul Părinților, autoare a unor cărți de parenting, va oferi o ”pledoarie pentru imperfecțiune”, referindu-se la provocările prin care trebuie să treacă o femeie care este și mamă.
Dezbatere despre Bau-Bau
Discuțiile cu speakerii vor fi urmate de o dezbatere pe tema „Cui i-e frică de Bau Bau? Tehnologia, Bau Bau pentru părinți, casă de turtă dulce pentru copii. Cum ajungem la win-win”, la care vor participa: Tabita Cernica, medic consilier în adicții si director executiv al Asociației Preventis; Gina Pop, comisar-șef, șef al Biroului pentru Analiză și Prevenirea Criminalității din cadrul IPJ Cluj; Bogdan Roșca – Zasmencu, manager Radio Cluj, președinte Asociația de Educație pentru Media; Delia Mureșan – CEO&Co-founder Blueware Solutions.
„Timpul pe care îl trăim acum poate fi numit ”era digitală”. Viața noastră greu mai poate fi înțeleasă în afara tehnologiei. Aproape imposibil. Tehnologia a devenit o parte integrantă a vieții de zi cu zi, influențând profund modul în care copiii învață, comunică și se dezvoltă. Dar accesul facil la dispozitive inteligente, Internet și diverse platforme digitale nu aduce doar beneficii, ci și provocări semnificative. Deși tehnologia oferă oportunități extraordinare pentru educație și dezvoltare, ea poate, de asemenea, să expună copiii la riscuri precum dependența, cyberbullying-ul și expunerea la conținut inadecvat. Pentru mulți părinți, gestionarea acestei realități complexe poate fi copleșitoare”, spune Roxana Supuran, unul dintre organizatori.
Organizatorii au mai subliniat faptul că acest eveniment își propune să aducă în același loc părinții și specialiștii, pentru a discuta subiecte care, gestionate fără echilibru, pot avea efecte negative asupra copiilor, ba chiar asupra întregii familii.
Prețul unui bilet este de 175 de lei, iar în rețeaua Entertix sunt disponibile și pachete pentru familii.