Copiii se reîntorc în crește, în Cluj-Napoca, de joi, în condiții speciale, au anunțat autoritățile locale. Deși în România s-a prelungit, miercuri, starea de alertă pentru încă 30 de zile, în contextul pandemiei de Coronavirus, copiii preșcolari se reîntorc în crește, grădinițe și afterschool-uri. În Cluj-Napoca, cele 16 creșe se redeschid în această săptămână, iar grădinițele se vor deschide de luni.
„Cele 16 unități din cadrul Centrului Bugetar Creșe, aflat în subordinea Primăriei Cluj-Napoca se vor deschide începând de joi, 18 iunie 2020. Părinţii vor completa Cererea/declaraţia pe proprie răspundere, pe care o pot descărca de aici şi o vor trimite pe email unității frecventate de copii (adresele de email sunt pe site-ul www.creseclujnapoca.ro, în secţiunea Despre noi) până miercuri 17.06.2020,ora 12.00. La revenirea în creşă (dacă cererea a fost aprobată), părinţii vor prezenta avizul epidemiologic de intrare în colectivitate eliberat de către medicul de familie”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Cluj-Napoca
În ce condiții revin copiii în creșe
- Copiii cu boli infectocontagioase acute nu vor fi aduși la grădiniță, creșă, afterschool.
- Temperatura copilului se va măsura de către părinți înainte de a pleca la creșă, gradiniță, afterschool. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3°C sau mai mare), copilul nu merge la creșă, grădiniță, afterschool.
- Transferul de obiecte sau echipamente între casă și unitate trebuie limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb și încălțăminte suplimentară.
- Copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare. Părinții trebuie să ajute/supravegheze copiii să se spele pe mâini înainte de a pleca la creșă, grădiniță, afterschool.
- Traseul prin curtea unității până la intrare și în incintă se va realiza pe un culoar bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică.
- Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil.
- Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese) prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor la cel puțin 2 m distanță între ele.
- Se vor asigura încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite; va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii și vor fi repartizate spațiile în care aceștia își vor desfășura activitatea zilnică în mod constant.