Selectați pagina

UPDATE Copil bătut în plină stradă, ziua în amiaza mare, de alți minori, în Suceagu, Cluj. Dispecera IPJ Cluj către mama reclamantă: „Legea nu este cum vreți dvs (…) Aici nu discutăm chestii personale”

UPDATE Copil bătut în plină stradă, ziua în amiaza mare, de alți minori, în Suceagu, Cluj. Dispecera IPJ Cluj către mama reclamantă: „Legea nu este cum vreți dvs (…) Aici nu discutăm chestii personale”

Un copil în vârstă de 10 ani a fost bătut în plină stradă, de alți doi minori, de etnie rromă, în localitatea Suceagu, județul Cluj, în a treia zi de Crăciun. Victima era însoțită de un prieten care a scăpat nevătămat pentru că agresorii au crezut că este fată. Copilul agresat are nasul și buza sparte, după ce a fost lovit cu piciorul și pumnul în față.

Incidentul a fost anunțat la 112 de mama băiatului care a scăpat nevătămat, însă, reclamanta susține că dispecera de la IPJ Cluj nu a transmis informația mai departe, unui echipaj de poliție care să poată interveni să îi identifice pe agresori.

„Cei doi băieți, al meu și un prieten de-al lui, au mers până la magazinul din sat, care este la mai puțin de un kilometru de casa noastră. Când au ieșit din magazin, alți doi minori de etnie rromă, din comunitatea care locuiește în sat, l-au împins pe prietenul fiului meu. Fiul meu i-a spus <<hai să îi ignorăm>> și au plecat. Doar că cei doi minori de etnie i-au urmărit și imediat ce au ieșit de pe strada principală, l-au lovit cu piciorul pe prietenul fiului meu, iar acesta a căzut la pământ. Apoi, unul dintre ei l-a ridicat și l-a ținut, iar celălalt l-a lovit cu pumnul în față. Pe fiul meu nu l-au lovit pentru că au crezut că este fată. Copiii au venit acasă plângând, iar băiatul bătut era plin de sânge pe față”, a povestit pentru ȘtiriMed, A. G. , mama unuia dintre băieți.

Copil bătut în plină stradă de doi minori
Aici a fost bătut copilul, în a treia zi de Crăciun, la prânz

Femeia a sunat imediat la 112. După ce a fost întrebată dacă au nevoie de Ambulanță, dispecera 112 a transferat apelul la Dispeceratul Poliției Cluj. Acolo, în loc să primească sprijin, femeia a fost tratată cu un ton superior și cu replici de genul „legea nu este după cum vreți dumneavoastră” sau „dacă vor considera colegii mei, vor merge la fața locului, dacă nu, vă vor suna”.

„I-am detaliat doamnei tot ce s-a întâmplat și am rugat-o să trimită un echipaj de Poliție să îi identifice pe cei doi agresori, deoarece copiii noștri au știut să ne spună doar cum erau îmbrăcați. Doamna mi-a spus că legea nu este cum vreau eu și când am întrebat-o dacă la fel ar fi reacționat, dacă într-o situație similară s-ar fi aflat copilul dânsei, mi-a spus că <<nu discutăm chestiuni personale aici>>. În ciuda insistențelor mele de a menține un ton adecvat, am fost nevoită să o rog pe doamnă să nu ridice tonul și să înțeleagă perspectiva unui părinte îngrijorat după ce copiii au fost agresați în plină zi în drum spre casă, dinspre magazinul din sat. Între timp, soții noștri au plecat în sat să îi caute pe cei doi copii agresori, gândindu-ne să putem oferi un sprijin echipajului de Poliție, atunci când va veni”, a mai spus mama care a reclamat cazul.

copil bătut
Cei doi minori agresori au sub 14 ani și locuiesc în satul Suceagu, Cluj

Au trecut două ore. Niciun semn dinspre Poliția apelată prin 112

Mama care a reclamat agresiunea spune că după două ore de la apelul la 112, văzând că nu vine niciun polițist și nici nu o contactează nimeni, a luat decizia să sune direct la Poliția Baciu și să ceară ajutor.

„Apelul la 112 l-am făcut la ora 14.14. La 16.15 încă nu ne contactase nimeni, nici nu venise vreun polițist. Am găsit un număr online și am sunat la Poliție. În 15 minute doi polițiști a venit la noi și ne-au spus că nu au primit din dispecerat cazul nostru. Domnii s-au purtat profesionist, atât cu noi, cât și cu copiii și, în scurt timp i-au identificat pe cei doi agresori. Am apreciat că ne-au sunat ulterior să ne spună că unul dintre agresori a și recunoscut că l-a lovit pe prietenul fiului meu, însă, nu au ce să le facă, întrucât sunt minori”, a explicat A.G.

Femeia spune că atitudinea dispecerei de la IPJ Cluj i se pare deplasată și a depus o plângere prin care solicită luarea unor măsuri în ceea ce privește modul cum angajata a tratat apelul în care se reclama o agresiune asupra unor copii.

„Prin aceasta reclamatie, solicit: 1. Un raspuns in scris cu privire la comportamentul dispecerului – daca acesta este considerat adecvat si conform asteptarilor institutiei dumneavoastra – si 2. o clarificare cu privire la motivul ne-transmiterii mesajului catre organele competente. 3. In cazul in care se constata ca este cazul, as dori, de asemenea, informatii despre eventualele masuri disciplinare luate impotriva dispecerului in cauza”, a mai precizat reclamanta

Poliția Cluj oferă un punct de vedere, dar evită răspunsul punctual la întrebări

Am solicitat un punct de vedere Biroului de Presă al IPJ Cluj, în cursul zilei de joi, cu privire la incidentul din Suceagu. Două întrebări au fost adresate:

  1. În astfel de situații (copii agresați în stradă) cine decide dacă reclamația este dată mai departe, echipajului de Politie, să se deplaseze la locul agresiunii?
  2. Cum explică dispecerul care a preluat, ieri, acest caz, ca nu a transmis informația mai departe, unui echipaj, având în vedere ca atunci când au fost solicitați direct, cei doi polițiști s-au deplasat la caz?

Punctul de vedere al IPJ Cluj a venit după mai bine de 24 de ore și câteva mesaje insistente și nu oferă un răspuns clar celor două întrebări adresate.

„În baza sesizării, operatorii 112 au transmis informațiile dispeceratului din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca pentru soluționare, iar conform procedurii, informațiile au fost transmise patrulei din teren, cu scopul deplasării la locul sesizat și aplicării măsurilor legale. La momentul primirii evenimentului echipajul de poliție se afla la o altă sesizare, respectiv un caz de violență domestică unde s-a emis un ordin de protecție provizoriu, astfel că intervenția la cazul semnalat de persoana în cauză s-a făcut ulterior, finalizării cazului de agresiune domestică”, se arată în răspunsul IPJ Cluj, transmis de către prtătorul de cuvânt Iulian Timșa

În mesajul Poliției mai este precizat faptul că în cauză a fost „întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe”

Am insistat pentru primirea unui răspuns punctual, referitor la atitudinea dispecerului în momentul convorbirii cu A.G.și a faptului că cei doi polițiști care au intervenit la caz i-au spus reclamantei că s-au deplasat acolo pentru că au fost contactați direct și nu pentru că au primit solicitarea prin dispecerat.

„Este treaba dumneavoastră dacă alegeți să credeți un răspuns instituțional sau ce spune reclamanta. Noi v-am informat că echipajul s-a deplasat la caz după două ore pentru că era la o altă intervenție, un caz de violență domestică. Legat de atitudinea dispecerului, nu sunt eu în măsură să anchetez cum a stat situația. Dacă doriți, puteți să faceți o reclamație sau să veniți în audiență la conducerea Inspectoratului și atunci s-ar putea demara o anchetă internă”, a răspuns Iulian Timșa, din cadrul Biroului de Presă al IPJ Cluj

Jurnaliștii NU sunt obligați să depună plângere ca să obțină informații de interes public

Deși am oferit purtătorului de cuvânt al IPJ Cluj toate detaliile legate de incidentul din sat Suceagu, județul Cluj, cât și despre atitudinea dispecerei, așa cum ne-a fost și nouă relatată de reclamantă, reprezentanții IPJ Cluj nu au precizat dacă strict cu privire la acest caz se vor face verificări. Mai mult, în răspunsul oficial a fost omis răspunsul la cele două întrebări punctuale, legate de caz.

Reamintim autorităților publice, inclusiv membrilor Biroului de Presă al IPJ Cluj că, potrivit legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, jurnaliștii NU trebuie să depună plângeri sau să meargă în audiență la șeful instituției, pentru a obține informații de interes public

Treaba jurnalistului nu este „să creadă un răspuns instituțional sau să creadă ce spune reclamanta”, ci să pună cap la cap informațiile oferite din mai multe surse, pentru a oferi un material obiectiv, publicului.

Lacuna din legislație privind minorii agresori

„1) Minorul care nu a împlinit vârsta de 14 ani nu răspunde penal”

arată alineatul 1, Articolul 113 din Codul Penal

Aceasta este o lacună legislativă care îi încurajează pe minorii agresori, cum sunt și cei doi copii din satul Suceagu, Cluj, să nu se teamă de lege sau de legiuitori.

„Din păcate, membrii acestei comunități din Suceagu au fost implicați în diverse acte de încălcare a proprietății, furt sau distrugere în sat. Au furat din curțile vecinilor, deranjează liniștea publică, aruncă ambalaje, cutii sau sticle de băuturi sau coji de semințe, ceea ce generează din ce în ce mai mult gunoi la marginea drumului. Vecinilor mai în vârstă, care i-au reclamat pentru furtul de fructe din curte, le-au fost sparte geamurile și se simt prea intimidați să mai facă plângeri. Chiar și polițiștii, după identificarea agresorilor, ne-au informat că, deoarece aceștia sunt minori, se aplică puține măsuri legale până la împlinirea vârstei de 18 ani. Noi suntem o familie care pune accent pe incluziune și nediscriminare, întotdeauna l-am învățat pe fiul meu să nu eticheteze – tocmai de aceea acest incident e și mai dificil pentru familia noastră. Încă mai cred că pe termen lung educația este cheia, totuși pentru orice faptă care tulbură liniștea sau ordinea publică se impun și măsuri pe termen scurt care să fie aplicate măcar la nivel local – nu doar amenzi care rămân neplătite.”, a spus femeia care a reclamat agresiunea petrecută miercuri, în centrul satului.

Reclamanta a venit și cu câteva exemple de consecințe, care ar putea fi puse în aplicare de autoritățile locale.

„De exemplu, ar putea exista măsuri care să impună muncă în folosul comunității sau care să responsabilizeze părinții pentru faptele copiilor. Mă gândesc, spre exemplu, că obligativitatea de a munci în folosul comunității, precum curățarea zonelor publice, ar aduce un beneficiu pe două planuri: în primul rând, ar exista o consecință directă, iar cei care poluează ar fi mai puțin motivați să arunce gunoi oriunde”, a detaliat A.G.

Femeia care a reclamat cazul și soțul ei au solicitat Primăriei Baciu amplasarea unor camere de supraveghere pe străzile din sat și patrularea mai frecventă a Poliției Locale, în special în zonele unde locuiește comunitatea minoritară, pentru descurajarea unor fapte de natură penală sau care contravin normelor sociale.

CITEȘTE ȘI: ÎN ROMÂNIA S-AU ÎNREGISTRAT PESTE 2700 DE CAZURI DE RUJEOLĂ ȘI 3 MORȚI