Select Page

Copil de 1 an chinuit într-un cabinet stomatologic din Cluj. Părinții dați afară din cabinet

Copil de 1 an chinuit într-un cabinet stomatologic din Cluj. Părinții dați afară din cabinet

Caz incredibil la Cluj. O mama a fost nevoita să plece acasă,  cu băiețelul sedat în brațe, dintr-un cabinet stomatologic privat. Femeia îi acuză pe medici că au refuzat să o lase în cabinet cu micuțul de doar 1 an și jumătate, în timpul procedurii de analgosedare. A fost chemată abia când copilul era deja agitat și începea să se învinețească de plâns. Reprezentanții clinicii susțin însă că au procedat conform protocolului și că accesul părinților nu este permis în sala în timpul procedurilor.

Am fost la stomatologie pentru o analgosedare. Câteva problemuțe cu dinții copilului. Am ieșit plângând de acolo cu copilul in brațe care era ca și o leguma. Mai exact, i-a dat sa bea acea substanța care in 3 minute l-a făcut sa plutească, astfel incat nu mai știa nimic de el și pe când sa-l bage in cabinet nu au vrut ne lase cu el sa intram, de ce? Pt ca așa zisa doamna anestezist a spus ca dacă intram in cabinet in timp ce ea ii pune branula copilul refuza instantaneu și pleca, așa ne-au aruncat cuvintele in gura. La carea cealaltă doamna stomatolog sa-i zic așa ne-a spus știți asta este politica clinicii, a declarat mama copilului.

 

Mama a ales o clinică privată unde micuțul urma să fie supus unei proceduri de extracție dentara. Mai precis medicii i-au recomandat ca patru dinți cu probleme să fie scoși de urgență, asisgurând-o că micuțul va fi sedat și că nu va simți nicio durere.  Pentru întreaga procedură familia ar fi plătit aproximativ 2000 de lei.  Când au ajuns însă la cabinet nu au fost lăsați să țină copilul în brațe în timpul procedurii de analgosedare.

Intr-un final l-am lăsat pe copil din brațe și l-au luat ele, având mare încredere in ele. Iar pe noi ne-au scos afara din cabinet. După doua minute auzim plânsetele lui David insistente și repetate. 20 de minute mi-au chinuit copilul chiar dacă era sedat, l-au împuns de 5 ori spunând așa zisa doamna anestezist ca nu-i găsește venele. Bun, după ce ne-au chinuit copilul, ma chema înăuntru. Sa vina mami, și imi spune știți copilul nu sta,cred ca mai bine ar fi sa-l țineți Dvs., dupa ce plângea in hohote. L-am luat, anestezista s-a enervat ca nu-i iese, a mai încercat odată la picior, dar n-a stat copilul și i-a mai dat o doza pentru a-l seda. Și când i-a băgat la picioruș acul cică i-a găsit o venisoara a încercat sa-i bage acel medicament sa-l adoarmă, i-a spart vena la picior. Adică după ce mi-au chinuit copilul si nu ne-au lăsat înăuntru si atâtea înțepături s-au gândit sa ma cheme si pe mine sa vada poate poate, dau cu albă sau neagră, a adaugat mama.

Când a văzut că micuțul este chinuit și înțepat, femeia a decis să îl ia acasă.

Cum este,ca mama, vi se pare normal? S-a enervat i-a scos acul și a zis ca ea nu poate și ca nu i s-a mai întâmplat la copii așa mici și plus de asta “copilul Dvs.este o pufoșeniei” poftim? Adica? Dacă e cu pernuțe la mânuțe înseamnă ca nu-i găsești vena? O nesimțire curată. M-am ridicat de pe scaun mi-am îmbrăcat copilul ca i-au dat ghetele pantaloni și ciorapii jos ca sa-i umble și la piciorușe și am ieșit afara, soțul plângea, vroia o grămada sa făcă, nu stiu cum s-a abținut. La care doctorul, așa zisa,stomatolog, apoi nu avem ce sa-i facem, nu putem sa-i lucram in gurita. Si îmi pare rau pt anestezista stiu ca vroia cu orice preț sa-i facă intravenosul ca doar nu a venit degeaba la clinica pentru noi, iar cei 900 de lei clar ca o ajutau, a mai spus mama.

 

Mai mult mama susține că personalul medical a ținut cu forța copilul, au strigat la el  si i-au invinetit mainile si picioarele. In plus copilul a fost traumatizat în urma acestei experiențe. Se trezește plângând și se ține de mâini.

Cu părerea de rau, cât de renumita ar fi clinica, dar personalul medical e varza. Și auzeam de afara in cabinet cum ridica vocea la copil, Daviiid liniștește-te sau ia uite-te la desene așa răspicat. Poftim la copil de un an și 11 luni, vorbesti așa ? Iar tot anestezista, a ridicat vocea la soțul meu când i-a spus ca el dorește sa între in cabinet sa stea lângă copil, și ea de acolo, dacă nu rămâneți afara eu pot sa va refuz anestezia și gata. Anestezista nici sa pună o branula nu a fost in stare. Iar bineințeles copilul tot e vanat la mânuțe și la picioruș. Am plecat la 3:30 de acolo și abia la 10 seara și a revenit. Nu a putut sta in funduleț nu și a putut tine capul sus,dacă-l puneam jos amețea și pica la pământ după supradoza care i-a dat-o, iar in noapte a plans in hohote. A rămas traumatizat, deșii ele ziceau ca-l sedeaza ca sa nu-și aducă aminte de acel moment. Nici nu vreau sa mai aud de ei și de acei medici, susține femeia.

Reprezentanții clinicii spun însă că au procedat conform protocolului și că prezența părinților lângă copil nu este permisă în timpul procedurilor de acest fel.

Referitoare la intervenția sub analgosedare, procedura pt care a fost programat băiețelul dânsei in cabinetul nostru.Va răspund intr- o postare noua deoarece am fost blocată sa-mi exprim punctul de vedere pe corespondenta inițială a doamnei.Va scriu in calitate de medic specialist Ortodonție, Stomatologie pediatrică cat și mama a doi copii mici.Inteleg supărarea doamnei pentru ca intervenția nu a reusit. Va comunic următoarele precizări referitoare la intervenția de analgosedare:
1. Referitor la montarea cateterului venos periferic( branula): Branula se aplica in vena și nu in artera, nu este o procedura similară cu recoltarea sângelui. In majoritatea cazurilor montarea acestei branule nu ridica dificultăți, sunt însă situații ( marginale)când procedura nu se poate efectua și este nevoie de cateter venos central, manopera ce are loc doar in spital in vederea unei anestezie generale( metoda mult mai invazivă).
2. In timpul intervenției părinții nu au acces in sala de tratament, la fel ca și in orice unitate sanitara unde se efectuează intervenții sub sedare profunda( nu și in cazul inhalosedarii care este o sedare superficiala). Motivele sunt legate de sensibilitatea emoțională sporită a părinților care amplifica starea de agitație a copilului plus eventualele cazuri de urgentă majora unde echipa medicală trebuie sa acorde atenție strict pacientului.
3. Midazolamul, premedicatia, este inițiatorul oricărei sedari profunde sau anestezii generale. Pacientul bea medicamentul înainte de intervenție ca și anxiolitic.Doza se administrează pe kg corp.
4.Cabinetul este specializat pe Stomatologie pediatrică iar echipa medicală este instruită și pregătită in acest scop. Ridicarea tonului nu o veți întâlni sub nicio forma in cabinetul nostru.

Trebuie sa înțelegem cu toții ca lucram cu oameni, apar și situații neprevăzute și nedorite, este inevitabil, au scris reprezentanții cabinetului medical după ce mămica a scris o postare publică pe rețelele de socializare.

Părinții copilului sunt hotărâți să facă plângeri împotriva cabinetului stomatologic, pentru ca alți copii să nu mai fie nevoiți să treacă prin același chin.

About The Author