Selectați pagina

#stopviolenteiinfamilie Copil de 9 ani, ucis în bătaie de propria mamă. Femeia și-a recunoscut fapta și a fost arestată. Cum s-a petrecut totul

#stopviolenteiinfamilie Copil de 9 ani, ucis în bătaie de propria mamă. Femeia și-a recunoscut fapta și a fost arestată. Cum s-a petrecut totul

#stopviolenteiinfamilie Violența în familie a mai trimis un înger în ceruri. Un copil de 9 ani a fost omorât în bătaie, chiar de propria sa mamă. Tragedia a avut loc sâmbătă, într-un apartament din Cluj-Napoca, când se pare că femeia de 36 și-a bătut doi dintre cei trei băieți pe care îi avea, o pereche de gemeni – David și Luca – și încă un băiat în  vârstă de 11 ani. Pentru Luca, însă, bătaia primită de la mamă a fost fatală.

Filmul tragicului eveniment

După ce i-a aplicat mai multe lovituri, femeia și-a lăsat băiețelul să agonizeze într-o cameră. Trupul fără suflare al băiatului a fost găsit seara, de concubinul agresoarei. Bărbatul a fost și cel care a anunțat autoritățile. Echipajele medicale ajunse la fața locului nu au mai putut face nimic pentru Luca, medicii au constatat decesul.

„În jurul orei 23:40 Poliția a fost sesizată că într-un apartament din Cluj-Napoca e un copil de 9 ani în stare de inconștiență. Echipajele ajunse la fața locului au constatat decesul copilului. Trupul neînsuflețit al băiatului a fost dus la IML pentru efectuarea necropsiei. Rezultatele au arătat că victima a murit în urma unor multiple lovituri. Principalul suspect pentru agresiune, mama copilului, a fost dus la audieri, unde a recunoscut că și-a bătut copiii. Mai are 2 copii, unul de 9 ani, geamănul victimei și încă un băiat de 11 ani. Ceilalți doi copii au fost preluați de reprezentanții DGASPC. Pe numele femeii a fost deschis un dosar penal de violență în familie sub forma omorului calificat. Suspecta a fost reținută, dusă în fața magistraților cu propunere de arestare preventivă, iar ulterior, instanța a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile.”, a declarat pentru ȘtiriMed, Traian Morar, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj.

Ce spun medicii legiști

Surse din rândul anchetatorilor au precizat pentru ȘtiriMed că micul Luca a fost pur și simplu zdrobit în bătaie de cea care i-a dat viață. Rezultatele necropsiei arată că tot corpul copilului era plin de vânătăi și răni, iar medicii legiști au stabilit că loviturile au fost aplicate, fie cu un lemn, fie cu o curea. Mai ales că în multe zone de pe trup, pielea era crăpată.

Furia mamei nu s-a răsfrânt doar asupra lui Luca, ci și asupra fratelui său geamăn, David. În momentul în care David, împreună cu fratele său mai mare au fost preluați de specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, aceștia au fost duși la Unitatea de Primiri Urgențe, unde au fost consultați.

Medicii au constatat că și pe corpul lui David se regăsesc urme de la loviturile aplicate de mamă. Cei doi copii sunt acum în custodia DGASPC, unde au fost incluși într-un program de consiliere psihologică.

Copilărie chinuită, mascată de prefăcătoria mamei

Luca, David și fratele lor mai mare erau cunoscuți – atât în rândul autorităților, cât și al vecinilor – ca niște copii ce provin dintr-o familie dezorganizată și cu probleme financiare. Așa că au intrat într-un sistem de protecție al unor fundații care au ca obiect de activitate tocmai sprijinirea membrilor familiilor ce provin din medii defavorizate.

Reprezentanții Asociației „Misionarii lui Padre Pio”, cei care îl știau bine pe Luca, au anunțat și ei pe pagina de Facebook dispariția prematură a micuțului. Și au confirmat că Luca, împreună cu fratele său, au fost botezați în urmă cu 2 săptămâni și beneficiau de activitățile desfășurate în centrul de zi Sollievo.

Într-un comunicat de presă oficial, cei care conduc asociația spun că mama celor  trei copii nu a dat niciodată de bănuit că și-ar agresa fiii. Mai mult, aceasta părea afectuoasă cu ei și preocupată să le ofere acces la educație și un trai cât mai bun.

„Am apreciat mereu că, spre deosebire de alți copii, frații Baciu erau mereu îngrijiți, curați, bine îmbrăcați și mama se preocupa mereu de binele și educația lor, ba mai mult, era mereu apreciată că deși în spate și ea avusese la rândul ei o viață cumplită, nu și-a abandonat copiii și a făcut tot posibilul sa ii aibă lângă ea. Nimic din comportamentul copiilor sau al mamei nu a dat vreodată de înțeles că acasă situația ar fi una dramatică sau că micuții ar avea parte de tratamente violente și agresive. Copiii erau mereu afectuoși cu ea și păreau o familie foarte sudată. Atât în cadrul asociației, cât și la școală sau în alte locuri unde mergeau și participau constant la tot felul de activități și programe sociale, niciunul dintre copii nu s-a plâns vreodata că ar fi bătut sau agresat acasă!”, se arată în comunicatul de presă al Asociației Misionarii lui Padre Pio.

Citiți AICI întregul comunicat de presă

Luca era cunoscut și în alte asociații, însă nici acolo, nimeni nu bănuia că era victimă a violenței domestice.

„Îi cunosc de un an de zile, au fost cu mine în tabăra, Luca a fost preferatul meu dintre copii pentru că era iubitor, luminos și vesel. N-am bănuit niciodată că acești copii erau atât de maltratați de o femeie care se știa vinde atât de bine, încât m-a înșelat și pe mine și pe alții și am crezut-o o mamă bună. Mă simt foarte vinovată că nici măcar n-am bănuit drama acestor copii. Dumnezeu să te odihnească în lumină, Luca!”, a scris pe pagina sa de Facebook și Oana Mîndruț, președintele Asociației Life Education for All.

Regrete, un copil mort și alți doi, distruși

Regretele celor care îl cunoșteau pe Luca, nu îl mai pot aduce pe micuț înapoi. Nici părerile de pe Facebook ale cunoscuților sau ale celor care sunt oripilați de tragedie, nici articolele de presă care curg gârlă.

La fel cum Luca nu va putea fi readus la viață nici de căințele mamei (dacă acestea există).

Luca va fi acum privegheat, cei care vor să se reculeagă și să ducă o floare în memoria lui, pot face acest lucru, marți, de la ora 19:00, la Centrul Sollievo.

Ceilalți doi frați ai lui Luca vor rămâne în grija asistenților sociali și, cel puțin deocamdată, în grija psihologilor. Greu de crezut că vor reuși să depășească vreodată traumele la care au fost supuși. Dacă vor uita palmele mamei, cu siguranță nu vor uita imaginea frățiorului lor mort, în urma unor lovituri date de mâinile mamei. Mâini care ar fi trebuit să aducă mângâieri, nicidecum lovituri și… moarte.

Drum lin printre îngeri, micuțule Luca!

Sursa foto: Facebook/Asociatia Misionarii lui Padre Pio