Selectați pagina

Coronavirus. Care sunt riscurile pentru femeile însărcinate și bebeluși

Coronavirus. Care sunt riscurile pentru femeile însărcinate și bebeluși

Femeile însărcinate sunt o categorie de risc atunci când vine vorba de infecțiile virale. Deja în România a apărut primul caz de infecție cu Coronavirus la o gravidă din București, după ce aceasta a intrat în contact cu pacientul de la spitalul Gerota.

NUMĂRUL BOLNAVILOR DE CORONAVIRUS, ÎN ROMÂNIA, A AJUNS LA 25. 8 PERSOANE, DIAGNOSTICATE ÎNTR-O SINGURĂ ZI

Și în alte țări au fost înregistrate astfel de cazuri iar cercetătorii încearcă să afle cât mai multe date despre felul în care virusul afectează mama sau fătul.

Asociația Națională Perinatală din SUA oferă informațiile care au apărut până acum despre COVID-19 când vorbim femeile însărcinate, nou-născuții și mamele care alăptează.

Iată ce se știe până în acest moment:

Potrivit datele publicate în una dintre cele mai vechi reviste medicale de specialitate, The Lancet, riscul de transmitere a virusului în sarcină și transmirea de la mama la făt e mic.

Potrivit datelor publicate de The Lancet au existat până acum două cazuri de infecție confirmată la nou-născuți: un nou-născut de 17 zile care a avut contact direct cu două cazuri confirmate de infecție și celălalt la 36 de ore după naștere, iar posibilitatea contactului apropiat cu persoană bolnavă nu poate fi exclus.

Cercetătorii cred că e foarte puțin probabil ca virusul să treacă de la mamă la făt.

Studiile arată că deși mamele au fost infectate cu COVID-19, virusul nu a fost detectat în:
nici în zona nasofaringeană a bebelușului, în lichidul amniotic, în cordonul ombilical și nici în laptele matern.

Potrivit datelor existente femeile însărcinate au avut simptome similare cu femeile care nu erau însărcinate. Mai precis au apărut tusea, febra și dificultățile de respirație. În plus, femeile însărcinate care au avut infecția cu COVID-19 au avut mai puține complicații și efecte adverse decât cele specifice infecției cu SARS-CoV-1.

Traducerea graficului:

Potrivit CDC (Center of Desease Control USA) laptele matern oferă protecție împotriva multor boli. Așadar continuă să îi dai lapte matern copilului tău chiar dacă esți bolnavă. Sunt câteva excepții rare, de aceea întreabă medicul care te îngrijește.

Dacă ești însărcinată specialiștii recomandă să respecți rutina de prevenție:spală-ți frecvent și corect mâinile și evită persoanele care prezintă semne de boală.

Despre autor