Selectați pagina

(P) Covid-19. Cum și unde să te testezi?

(P) Covid-19. Cum și unde să te testezi?

Marea problemă a Covid 19 este faptul că se transmite foarte ușor: prin vorbire, tuse sau strănut.

Din fericire, întreaga lume medicala s-a mobilizat și au aparut diverse tratamente sau vaccinuri care dau speranță. Până la o imunizare de masa insa, fiecare dintre noi trebuie sa respecte o serie de reguli si atunci cand crede ca are Covid 19, sa se testeze.

Ce masuri trebuie sa respecti pentru a te proteja atat pe tine, cat si pe ceilalti?

Cu siguranta stii deja toate masurile, insa este bine sa le vezi iar si iar pentru a le constientiza si a le transforma in reflexe:

  • Pastreaza o igiena cat mai buna. Spala-te pe maini ori de cate ori atingi un corp strain sau foloseste un dezinfectant cat mai bun;
  • Stai la distanta de celelalte persoane. O distanta sigura este de aproximativ 2 metri;
  • Poarta masca de protectie atunci cand esti in spatii interioare sau atunci cand te afli aproape de alte persoane;

Unde si cum te poti testa?

Oricat de bine te-ai proteja, riscul nu dispare complet. Exista, asadar, sanse sa iei Covid 19. Daca ai simptome, chiar si usoare, sau daca ai intrat in contact cu o persoana bolnava, este bine sa te testezi pentru a te asigura ca totul este in regula.

Cel mai eficient test este testul RT PCR, care identifica prezenta infectiei, chiar daca virusul se afla in concentratii scazute. Pentru a evita orice risc poti face un test covid drive thru, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa iesi din masina.

Testarea se face pe baza unor secretii nazale si faringiene si necesita prezenta unui cadru medical.

Exista si alte teste, unele mai usor de efectuat insa nu la fel de eficiente precum cele PCR:

  • Testul rapid pe baza detectiei de antigen. Poate indica faza acuta a bolii si poate indica infectia chiar si la persoanele fara simptome. Este un test cu rezultate rapide, care se aplica foarte usor (chiar si acasa) si se face tot pe baza secretiilor naso-faringiene. Din pacate, aceste teste nu sunt recomandate de Organizatia Mondiala a sanatatii, deoarece nu dau cele mai clare rezultate. In cazul unui rezultat pozitiv, trebuie efectuat si un al doilea test PCR;
  • Testul care detecteaza anticorpii. Este un alt test rapid. De data aceasta poate detecta o infectie trecuta. Din pacate, nu detecteaza persoanele infectate in prezent si nu este foarte clar;
  • Testul serologic de laborator. Este un test complex, bazat pe tehnici de laborator. Se face pe baza unor probe de sange si indica, la fel ca si in cazul testului pentru anticorpi, daca cineva a fost infectat.

Testele sunt din ce in ce mai eficiente si mai ieftine, asadar, pentru a-i proteja pe cei din jur, atunci cand crezi ca ai fost infectat cu Coronavirus este bine sa le faci.

Despre autor