Cresc șansele la viață a bebelușilor născuți prematur. Clinica Ginecologie 1, dotată cu aparatură performantă
Bebelușii care se nasc prematur, cu doar câteva sute de grame sau cei care ajung în terapie intensivă cu grave probleme de sănătate, aua cum mai multe șanse la viață. Asta, după ce secția de Neonatologie a Clinicii Ginecologie 1 din Cluj-Napca are în dotare, de câteva zile, aparatură de înaltă performanță, care permite monitorizarea fiecărui bebeluș aflat în incubator, în parte.
E vorba de un sistem de monitorizare centralizată, care constă în 10 monitoare, un server și un soft performant, toate în valoare de 50 de mii de euro, care au fost donate de Clubul Rotary Cluj-Napoca.
„Fiecare copil din Terapie Intensivă are un monitor nou, cu posibilitatea de a monitoriza funcțiile vitale ale acestuia, cu posibilitatea nu numai de a le vedea în momentul în care ești în salon, ci și asistenta care este în camera asistentelor, vede exact poziția, numele, patul, vede exact saturația în oxigen, respirația, tenperatura copilului și ceilalți parametri care sunt oferiți de aceste monitoare. Aceasta crește foarte mult calitatea actului medical și bineînțeles oferă o șansă în plus tuturor nou-născuților”, a declarat prof. dr. Gabriela Zaharia, șefa secției Neonatologie din cadrul Clinicii Ginecologie 1
Numai la Clinica Ginecologie 1 din Cluj se nasc anual peste 2000 de bebeluși. Iar aici ajung și nou-născuți cu probleme din alte spitale din regiunea de nord-vest. Asta înseamnă că noua aparatură va salva, în medie, viața a 400 de copilași
„În fiecare an sau la fiecare doi ani încercăm să facem un proiect și am încercat să axăm fondurile Rotary, nu pentru a ajuta o persoană și să ajutăm domeniul medical. Orice am spune, medicina o fi ea gratuită în momentul în care îți plătești asigurările, dar este foarte scumpă și lumea nu vede treaba asta decât în momentul în care vrei să cumperi un aparat și descoperi că nu ai fonduri. În condițiile în care personalul, oricât ai face, nu este suficient, aropo de normare, (n.red. aparatura) îți oferă confortul că îți monitorizează parametrii și poți interveni rapid la un nou născut sau prematur care are nevoie de asistență medicală în primele secunde.”, a declarat conf. dr. Călin Lazăr, membru al Clubului Rotary Cluj-Napoca și totodată director medical al Clinicii Pediatrie 1 din Cluj-Napoca.
Clinica Ginecologie 1 este încadrată drept unitate medicală de grad 3. Adică aici există aparatură performantă folosită pentru micii pacienți aflați în stare gravă sau foarte gravă. Un exemplu ar fi că în aproape toate cele 10 incubatoare din secția de terapie intensivă se află bebeluși de 500 sau 600 de grame, ventilați și care se străduiesc, așa fragili cum sunt, să rămână în viață.
„Avem 10 incubatoare dar sunt pline tot timpul. De exemplu acum. Dacă se naște un bebeluș cu probleme și trebuie să îl băgăm în incubator, trebuie să scoatem un copilaș care deja e aici. Avem bebeluși care stau în incubator și de trei luni de zile. Ei nu pot să respire, sunt ventilați și monitorizați în permanență”, a declarat pentru ȘtiriMed, prof. dr. Gabriela Zaharia, șefa secției de Neonatologie
Clinica se confruntă însă cu o lipsă acută de personal, astfel că în momentul din față în spital lucrează doar 40% din personalul medical prevăzut în schemă.