Selectați pagina

Cresc șansele la viață a celor care așteaptă un transplant renal! Încă un spital din România are condiții să facă astfel de intervenții

Cresc șansele la viață a celor care așteaptă un transplant renal! Încă un spital din România are condiții să facă astfel de intervenții

Se mișcă lucrurile când vine vorba de tranplantul renal și cresc șansele la viață a celor aflați pe listade așteptare pentru a primi un rinichi compatibil. Brasovul are acum un spital acreditat, unde se pot realiza operații de transplant renal. Prima intervenție de acest fel a avut loc chiar de Ziua Națională a României.

Pacienta este o tânără de 21 de ani din Miercurea Ciuc, dependentă de dializă din luna iunie a acestui an și care a primit un rinichi de la tatăl ei.

„Tânăra se simte excelent, creatinina a ajuns deja la 1,2. În doar 16 ore are diureza excelentă. Fata a primit rinichiul de la tatăl ei. Deocamdată, spitalul din Brașov unde s-a realizat intervenția chirurgicală, nu are acordul Agenției Naționale de Transplant să facă transplant de la donator aflat în moarte cerebrală „, a declarat pentru ȘtiriMed, Emanuel Ungureanu, președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru”, un ONG înființat cu scopul de a oferi un sprijin real, consistent şi consecvent copiilor şi tinerilor care suferă de insuficienţă renală cronică tratată prin hemodializă, dializă peritoneală şi transplant renal

Potrivit reprezentanților Centrului de Transplant „Gilles Mentha” din Brașov, rinichiul transplantat a fost prelevat laparoscopic de la tatăl fetei, în vârstă de 42 de ani și ambii pacienți au fost supuși timp de 5 luni la analize complexe și amănunțite.

Echipa chirurgicală a fost formată Dr. Christophe Iselin, șeful secției de urologie și responsabil prelevare renala în cadrul Spitalului Universitar Geneva, Dr. Marius Nedelcu, medic chirurg la Spitalul Sf. Constantin, Dr. Mugur Popescu, Dr. Vitalie Mogoreanu și Dr. Botond Nagy, medici urologi la Spitalul Sf. Constantin, iar anestezia va fi asigurată de Dr. Luminița Cîmpeanu, șef secție ATI la Spitalul Sf. Constantin.

Până acum, singurele spitale unde puteau fi efectuate operații de transplant renal erau centrul de Transplant din Cluj, coordonat de Mihai Lucan și Institutul Fundeni. Listele de așteptare pentru un rinichi compatibil sunt atât de lungi, încât, uneori, un pacient așteaptă și 10 ani un organ compatibil. Sau moare înante să îi vină rândul la operație.

Sursa foto: www.spitalulsfconstantin.ro