Selectați pagina

Criză de donatori. Bolnavii din spitale au nevoie urgentă de sânge

Criză de donatori. Bolnavii din spitale au nevoie urgentă de sânge

Centrul de Transfuzii din Cluj nu mai are sânge să asigure necesarul pentru bolnavii din spitale ce așteaptă să intre în sălile de operații. Din cauză că în aceste zile numărul donatorilor a scăzut drastic, medicii le cer aparținătorilor pacienților să meargă să doneze sânge, pentru ca bolnavii să poată fi operați.

„Mama e internată în spital și ne-a spus doctorul că are nevoie de operație și de sânge și că să mergem să donăm. Am venit cu soția, cu nepoata, vreo cinci persoane, deși ne-a spus că și dacă donează două persoane e suficient”, a declarat un bărbat care acum a donat sânge pentru prima dată

Directorul Centrului de Transfuzii spune că, de obicei, vara sunt mai puțini donatori, însă în aceste zile numărul celor care vin de bunăvoie să doneze este mult prea mic, comparativ cu nevoile pacienților. Centrul de Transfuzii nu are de unde să furnizeze sânge pentru toți bolnavii care au nevoie, așa că medicii de aici au apelat la împrumuturi de la centrele din județele limitrofe Clujului.

„Este o perioadă mai dificilă acum. E și caniculă, și vacanță, și concedii, numărul de donatori este foarte mic. Sunt zile în care nu vin nici 30 de persoane. Noi încercăm să asigurăm urgențele, iar pentru celelalte afecțiuni pentru care e nevoie de sânge, aducem din județele vecine, din Bihor, Satu Mare, Alba, Sălaj. Facem un apel la toți cei care pot să doneze, să vină să o facă. Bolnavii care au nevoie de sânge nu sunt nici în vacanță, nici în concediu”, a spus pentru ȘtiriMed, Adriana Sime, directorul Centrului de Transfuzii Cluj

Și pe platforma donez450.ro s-a făcut deja apel ca cei care sunt apți să doneze sânge, să facă acest gest.

„În sezonul estival numărul donatorilor de sânge din toate centrele din țară scade dramatic. Studenții sunt în vacanță, angajații pleacă în concedii, însă numărul pacienților din spitale care au nevoie de transfuzii rămâne constant. Motiv pentru care căutam EROI DE VACANȚĂ!
Dacă poți dona sânge, ești așteptat la cel mai apropiat centru de donare (le găsești pe platforma donez450.ro) să ajuți la salvarea unor vieți. Mulțumim pt gestul tău!”, scrie pa pagina de facebook a platformei donez450.ro, unde donatorii se pot înscrie și pot lua legătura cu cel mai apropiat centru de Transfuzii.