Selectați pagina

Criza de imunoglobulină face victime. Premierul l-a convocat la Guvern pe ministrul Sănătății

Criza de imunoglobulină face victime. Premierul l-a convocat la Guvern pe ministrul Sănătății

Premierul Mihai Tudose l-a convocat, miercuri, la ora 10,00, la Guvern, pe ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, pentru discuţii cu privire la lipsa imunoglobulinei de pe piaţa medicamentelor din România, au declarat pentru Agerpres surse guvernamentale.

Conform surselor citate, la întâlnirea de la Palatul Victoria, au fost convocaţi şi şefii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, potrivit europafm.ro.

Totodată, ministrul Sănătăţii ar urma să vină la întâlnire însoţit de producători de astfel de medicamente, au mai spus sursele citate.

Această întălnire vine după ce o femeie de 69 de ani din Alba a murit, la sfârsitul săptămânii trecute, pentru că statul nu a fost capabil să îi asigure tratamentul necesar. Ea a fost internată inițial la un spital din Sibiu de unde a fost externată pentru că  nu exista imunoglobulină.

Femeia a ajuns la spitalul din Alba însă nici aici medicii nu au avut tratamentul necesar.

Am intrat într-un cerc vicios, în fiecare zi am sunat la Regia Autonomă Unifarm. De aproape două luni avem comanda de imunoglobulină şi nu reuşim să facem rost de ea. Moare o femeie care avea o vârstă de trăit, nu de murit. e cumplit ca noi ca spital ne permitem sa plătim pentru medicamentele pacienților noștri, dar nu le putem asigura tratamentul necesar,  a spus pentru stirimed.ro Nicoleta Coşarcă, managerul Spitalului Județean de Urgența Alba Iulia.

Medicii au încercat să o trimită pe femeie la Cluj, însă transferul a fost amânat până la începutul acestei săptămâni pentru că și din Institutul de Gastroenterologie din Cluj-Napoca imunoglobulina lipsește din luna august.

Pacienta era in stare foarte gravă și oricum noi nu avem imunoglobulină din luna august. 50 de pacienți au nevoie de acest tratament lunar. Am făcut o estimare și în acest moment ar fi nevoie de 2000-3000 de flacoane de lună ca să acoperim nevoile pacienților, a declarat pentru știrimed dr.Diana Deleanu, de la Institutul de Gastroenterologie.

 

 

Ieri, ministrul Sănătății, Florian Bodog a anunțat că au fost livrate de urgență 2200 de flacoane cu imunoglobulină către toate spitalele din țară.

După ce a trecut de verificările de calitate necesare, comanda de 2.200 de flacoane de Pentaglobin a plecat spre toate unitățile spitalicești din țară. (…) Până când vor sosi, spitalele care se confruntă cu cazuri urgente pot apela la unitățile medicale din țară, unde am identificat existența a 1.700 de fiole de imunoglobulină. (…) Atât cât îmi stă în putință, în limitele legii și ale onoarei, vă garantez că fac tot ce pot pentru ca acest sistem sanitar românesc, neglijat de prea multă vreme, să funcționeze. Atât cât poate el funcționa de bine… Garantez și stau la dispoziția oricui cu dovezile aferente că am făcut tot ce un ministru poate face astăzi, pentru a rezolva inclusiv problema gravă a imunoglobulinei”, a scris Bodog luni pe pagina sa de Facebook.

Despre autor