Selectați pagina

Criza de imunoglobulină pune în pericol pacienții. Ce soluții au autoritățile

Criza de imunoglobulină pune în pericol pacienții. Ce soluții au autoritățile

Sute de pacienți diagnosticați cu imunodeficiență primară sunt în pericol să moara din cauza lipsei din spitale a imunoglobulinei, deși Organizația Mondială a Sănătății a inclus-o pe lista tratamentelor esențiale, care sa nu lipsească din nicio țară.

Fiolele cu imunoglobulină nu ajung acum pentru toți bolnavii din țară, care ar trebui sa primească lunar între 4 si 50 de flacoane. Un flacon costa 100 de euro, prin urmare tratamentul costisitor poate ajunge și la 5.000 de euro pe luna, așa că majoritatea părinților nu își permit să il plătească, informează TVR.

Imunoglobulina conține anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor, cu precădere pe cei diagnosticați cu afecțiuni autoimune, care sunt extrem de sensibili chiar și la cea mai mică răceală și nu se pot proteja singuri.

Cu toate ca a fost avertizat de mai mult timp de către pacienții disperați și medici, Ministerul Sănătații s-a mobilizat greu și nu a acordat atenția cuvenita acestei probleme grave. Miercuri însă, în urma unor discuții cu producătorii, s-au găsit câteva soluții.

Florian Bodog, ministrul Sănătății s-a întâlnit cu asociațiile de pacienți și cei mai importanți producători de imunoglobulină.

În timpul întâlnirii, s-a stabilit o strategie comună în ceea ce privește aprovizionarea cu imunoglobulină a pieței din România, pe termen scurt și lung, luând în calcul inclusiv modificarea cadrului legislativ pentru aceste produse, dacă este necesar.

Unul dintre producătorii prezenți la întânire l-a asigurat pe ministrul Sănătății că primele 900 de flacoane de imunoglobulină pentru tratarea sindroamelor de imunodeficienţă primară vor fi livrate pe piața din România în această lună, urmând ca o nouă tranșă de 3000 flacoane să fie asigurată în luna ianuarie a anului viitor.

Mai mult, un alt producător care a ales să părăsească piața din România în luna mai 2016, și-a anunțat intenția de a reveni.

Ministrul Sănătății a anunțat producătorii că, în această după-amiază, va convoca o întâlnire cu președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, reprezentanții ANMDM și conducerea UNIFARM pentru a discuta și identifica soluții la situațiile anunțate de reprezentanții producătorilor.

Vreau să asigur pacienții că vom face toate eforturile necesare pentru aprovizionarea spitalelor cu imunoglobuline. Astăzi, împreuna cu echipa ministerului și a casei de asigurări de sănătate vom analiza cu prioritate, solicitările producătorilor privind cadrul legislativ pentru aceste produse, a declarat ministrul Sănătății, prof.dr. Florian Bodog.

Despre autor