Selectați pagina

Cum a ajuns România în pragul unei epidemii de gripă. 5 oameni au murit, iar specialiștii îndeamnă oamenii să se vaccineze

Cum a ajuns România în pragul unei epidemii de gripă. 5 oameni au murit, iar specialiștii îndeamnă oamenii să se vaccineze

România este în plin sezon de gripă și infecții respiratorii, iar din cauza numărului mare de cazuri și a gravității infecțiilor, medicii se așteaptă în orice moment la declararea unei stări de epidemie. 5 oameni au murit din cauza gripei și, în ultima săptămână s-au înregistrat aproape 5 300 de cazuri de gripă, pneumonie și infecții respiratorii. Cu 9 procente mai mult decât în aceeași săptămână a anului trecut, dar cu 32% mai multe decât în săptămâna anterioară.

 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea,  a declarat că nu se pune problema unei epidemii, dar există o îngrijorare privind decesul unor persoane tinere fără antecedente de sănătate, dar și nevaccinate.

„În acest context, Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă şi recomandă populației să se vaccineze. Până la data de 06.01.2019 au fost vaccinate antigripal 1.203.057 persoane din grupele la risc, cu vaccin asigurat gratuit de către Ministerul Sanatatii în cadrul campaniei de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire”, se arată într-un comunciat al Ministerului Sănătății

Anul acesta Ministerul Sănătății a achiziționat 1 300 000 doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare antigripală.

Risc crescut de îmbolnăviri odată cu reînceperea școlii

Ministerul Sănătății atrage atenția că, odată cu începerea cursurilor în unitățile de învățământ numărul cazurilor de
îmbolnăvire ar putea crește. O importanță majoră o reprezintă triajul efectuat de către cadrele didactice în clasă, la prima ora de curs, pentru evitarea riscului apariției de focare în colectivități.

De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi in special prin gripa.

Medicația antigripală (antivirală) se administrează la indicația medicului.