Selectați pagina

Cum a reacționat un medic din Cluj, după ce a încasat salariul mărit: „Nu putem fi ipocriți și să nu recunoaștem măririle acordate”

Cum a reacționat un medic din Cluj, după ce a încasat salariul mărit: „Nu putem fi ipocriți și să nu recunoaștem măririle acordate”

Medicul primar Anca Mureșan, de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” Cluj și-a făcut public salariul pe luna martie. Medicul a încasat peste 10 mii de lei, după măririle salariale aplicate medicilor, de la 1 martie 2018. În cazul acestui medic primar, salariul aproape s-a dublat.

„Așa cum am spus, revin cu fluturașul pe care l-am primit azi. Acesta este venitul meu net pe martie 2018, salariu + 1 gardă suplimentară de sâmbătă: 11.242 Ron. Ținând cont că am postat de curând că venitul meu pe luna trecută a fost de 6065 Ron, nu pot să nu spun că venitul meu aproape s-a dublat. Este un pas inainte,sunt încă multe de făcut și corectat, însă nu putem fi ipocriți și să nu recunoaștem măririle acordate.”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.

Am contactat-o pe doamna doctor Anca Mureșan și am întrebat-o de ce a decis să își facă public salariul. Mai ales că postarea dânsei a stârnit numeroase reacții pe rețeaua de socializare și a adunat multe comentarii.

„Toată tevatura din jurul acestei legi a creat multă confuzie, dezinformare și manipulare. Acesta este motivul pentru care am dorit să împărtășesc cu cei interesați adevărul despre măririle salariale pentru medici. Când guvernul PSD promitea creșteri salariale pentrut medici, de mii de euro, am fost extrem de rezervată. Amânarea lor, precum și modificările contribuțiilor fiscale de la începutul anului, m-au făcut să fiu sceptică. Astăzi am primit acești bani, nu cei promiși… 3600 de euro, ci 11.242Ron, este un pas înainte, dar vă spun sincer că mă preocupă sustenabilitatea acestor salarii și mai mult mă îngrijorează scăderea accelerată a puterii de cumpărare.”, a declarat pentru ȘtiriMed, medicul primar Anca Mureșan.

Medicul a vorbit și despre nedreptatea făcută de legiuitori mai multor categorii de personal medical, care nu au fost incluse în legea salarizării. Drept urmare, mulți angajați ai spitalelor au primit salarii fără mmajorări, ba chiar micșorate, în unele cazuri.

„Mă întristează situația unor colegi care nu s-au regăsit in grila de salarizare si nu au putut beneficia de aceste creșteri si ma refer la tehnicienii de radiologie, moașe, biologi, biochimiști medicali, dar sper ca toate aceste nedreptăți să fie soluționate cât mai repede.”, a mai spus Anca Mureșan

Întrebată ce măsuri crede că ar trebui luate pentru ca medicii români să fie motivați să rămână în țară să profeseze, doctorița a precizat că, dincolo de salarii, condițiile din spitale ar trebui să fie o necesitate peste tot în țară

„În sistemul sanitar sunt atât de multe probleme și disfuncționalități care ne împiedică să ne desfășuram activitatea, încât mi-e greu să mă opresc doar la o următoare măsură pentru a opri acest teribil exod. Și totuși cred că cel mai important lucru ar fi să avem condiții necesare (aparatura si medicația), pentru o bună desfășurare a actului medical în toate spitalele din țară.”, a mai spus medicul primar Anca Mureșan

fluturas salariu

Salariul unui medic primar, dupa majorari/sursa foto: Facebook Anca Pop

Tehnicienii radiologi, chimiștii, biochimiștii, dar și moașele au fost excluși din legea salarizării unitare, pe motiv că în denumirea lor profesională nu se regăsește cuvântul „asistent””. Situația este mai mult decât frustrantă pentru acești angajați, cu cât fără munca lor, activitatea spitalelor ar fi paralizată. Mai mult, cu toții sunt specialiști în domeniu, cu studii superioare. În Cluj au avut loc zilele trecute proteste spontane ale tehnicienilor radiologi, moașelor, chimiștilor, biochimiștilor și anatomopatologilor, care au vrut să atragă încă o dată atenția asupra nedreptății care li se face. Protestele au avut loc în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj, respectiv în curtea Institutului de Gastroenterologie și Hepatologie „Octavian Fodor” Cluj.