Selectați pagina

Cum a reușit un medic dintr-un spital mic din Apuseni să facă România cunoscută la un Congres Internațional la Paris

Cum a reușit un medic dintr-un spital mic din Apuseni să facă România cunoscută la un Congres Internațional la Paris

Un medic ce profesează în spitalul unui oraș mic din Apuseni a urcat pe podium la un Congres Internațional al Societății Europene de Pneumologie, care a avut loc la Paris. Medicul specialist pneumolog Petru Emil Muntean, de la Spitalul de Boli Cronice din Câmpeni, județul Alba, dovedește că la congrese internaționale de medicină au un cuvânt de spus și doctorii din comunități mai mici, nu doar marii academicieni. Prezent la cea mai recentă ediție a Congresului Internațional a Societății Europene de Pneumologie, doctorul a fost premiat și a urcat pe prima treaptă a podiumului, după ce a dovedit că are vaste cunoștințe de medicină.

la congres paris

„După ce am participat la nenumărate manifestări științifice de specialitate la noi în țară si mi-am îmbunătățit cunoștințele medicale, am simțit că anul acesta sunt pregătit să particip în calitate de medic specialist la un congres international. La acest Congres  International al Societății Europene de Pneumologie, desfășurat în Paris, au fost prezenți peste 22 500 de participanți din întreaga lume, cu preponderență medici. Pentru prima dată la un astfel de congres a avut loc un concurs de cultură medicala de specialitate, unde participanții au fost invitați sa răspundă la întrebări cu răspunsuri multiple, care acoperă întreaga patologie pulmonara privind diagnosticul, tratamentul și managementul bolilor respiratorii. Subiectele abordate au fost: boli respiratorii majore, boli pulmonare interstițiale, boli respiratorii pediatrice, boli pulmonare vasculare, îngrijirea critică respiratorie, infecții respiratorii, tulburări de somn și respirație, oncologie toracică”, a spus pentru  ȘtiriMed, medicul Petru Emil Muntean

Chiar dacă valoarea materială a premiului este modică (o tabletă Apple IPad Pro), Petru Emil Muntean are asigurată participarea la congresul de anul viitor, ce se va desfășura la Madrid. În plus, pentru un doctor sunt mai importante vizibilitatea și interacțiunea cu specialiști din întreaga lume.

Cum a ajuns un medic tânăr să lucreze într-un oraș din creierii Apusenilor

Medicul Petru Emil Muntean este absolvent al Facultății de Medicină din Tg. Mureș și, înainte să ajungă în spitalul din Câmpeni – în martie 2018 –  a profesat în spitale din Tg. Mureș și București. Pentru un doctor aflat la început de drum, un post într-un centru universitar este, poate, unul dintre salturile importante ale carierei. Din motive personale și ce țin de viața de familie, soarta l-a dus pe medicul Petru Emil Muntean în singurul spital al orașului Cîmpeni. Unitatea medicală deservește atât locuitorii Cîmpeniului, cât și întreaga zonă montană din acea parte a Apusenilor.

petru emil ardelean spital campeni

Petru Emil Muntean, Spital Câmpeni

Lipsurile din sistemul medical românesc sunt acute și deja cunoscute de toată lumea, de la profesioniști, până la pacienți. Însă în spitalele din comunitățile mici, rar ajunge vreo comisie ministerială să bifeze ce lipsește sau de ce aparaturi ar mai fi nevoie. Iar medicii care lucrează în aceste spitale se feresc să vorbească despre minusuri și se descurcă cum pot.

„Referitor la dotări si lipsuri prefer sa nu răspund, un răspuns sincer ar deranja multă lume”, răspunde doctorul din creierul Apusenilor, la întrebarea referitoare la situația dotărilor, medicamentelor și consumabilelor din spital

Un medic tânăr, talentat și bine pregătit și-ar găsi în orice clipă un post bine plătit în Franța, Germania sau Austria. Pentru Emil Muntean mirajul străinătății nu există și a refuzat până acum să își urmeze colegii în exodul halatelor albe. A preferat să rămână acasă, să trateze românii.

„Nu sunt tentat să merg să profesez în alte țări,  întrucât consider că menirea mea e să rămân și să ajut atât cât pot pacienții din România. Îmi iubesc țara și am vrut să rămân din respect pentru mentorii mei, care deasemenea au ales sa rămână să profeseze aici, în ciuda tentațiilor”, explică medicul care spune despre el însuși că își practică profesia cu mult drag și dedicare și că a ales să studieze Medicina din dorința de a face bine oamenilor suferinzi.

Dacă ați fi ministrul Sănătății, care ar fi prima schimbare majoră pe care ați face-o?

„Nu e Ok dupa părerea mea sa răspund… totuși, o părere ar fi dotarea spitalelor cu aparatură si asigurarea condițiilor de spitalizare pentru pacienți, tratamente moderne.” – Petru Emil Muntean, medic specialist pneumolog, Spitalul de Boli Cronice Cîmpeni

 

Sursa foto: arhiva personală

 

CITEȘTE ȘI CUM VREA UN CHIRURG TÂNĂR SĂ RESUSCITEZE UN SPITAL DE CARE FUGE O COMUNITATE ÎNTREAGĂ