Selectați pagina

Cum a tulburat apele în spitale o ordonanță de urgență restrictivă pentru managerii care sunt și doctori, și cercetători, și profesori universitari

Cum a tulburat apele în spitale o ordonanță de urgență restrictivă pentru managerii care sunt și doctori, și cercetători, și profesori universitari

Noi reguli pentru managerii de spitale. Ei vor fi obligați să se ocupe exclusiv de spital, să nu dețină funcții de conducere politice și nu își angajeze rudele în spital pe funcții de conducere. În plus pentru toate posturile se va da concurs. Ordonanța de urgență care modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății a fost adoptată.

Ordonanța este despre deschiderea funcţiilor de manager în spitale pentru toţi cei care au competenţe. Asta nu înseamnă că scoatem universităţile din spitalele clinice. Orice cadru universitar va putea participa în continuare la concursuri, dar alături de el vor putea participa şi profesionişti care nu provin exclusiv din mediul academic, din mediul universitar. De ce? Cazurile în care eşti în acelaşi timp şi un chirurg foarte bun, şi un profesor foarte bun, şi un cercetător foarte bun, şi un manager foarte bun şi reuşeşti să le faci pe toate în acelaşi timp nu sunt chiar atât de frecvente cum credeam, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

De acum înainte șeful de secție, șeful de laborator sau şef de serviciu medical clinic vor particapa la concurs pentru ocuparea funcției. În clinicile universitare trebuie să ocupe și funcția de cadru universitar în medicină. Managerul de spital se va ocupa exclusiv de unitatea sanitară până la ora 16.00,  iar dacă vor dori să intre în sala de operații o va putea face după încheierea programului.

Conducerea de spital, la fel cum este conducerea oricărei alte unităţi de mărime mai mică sau mai mare, este o meserie care îţi ocupă foarte mult timp, de obicei tot timpul, aşa încât nu este firesc ca, în acelaşi timp, să ai trei sau patru meserii. Există cazuri în care ziua de lucru a unor persoane aflate în funcţii de conducere poate să ajungă la 48 de ore – şi director de spital, şi chirug, şi profesor, şi cercetător şi, eventual, şi medic într-o clinică privată. Acesta, poate în mod evident, are şi a avut un impact negativ asupra calităţii serviciilor medicale firnizate pacienţilor de către spitale. Managerul de spital ideal ia decizii în interesul pacienţilor, iar aceste decizii trebuie să fie ecranate în faţa oricăror influenţe de natură politică sau de natură personală patrimonială,  a adăugat ministrul Sănătății.

Reprezentanții ministerului Sănătății își propun și ca unitățile sanitare să fie depolitizate.

Managerii de spitale nu mai pot deţine funcţii de conducere, administrare sau control în cadrul nici unui partid politic. Nu dorim spitale conduse în funcţie de interese politice. Am avut asta, în destule cazuri, în ultimii 25 de ani, în toată ţara şi, după cum ştim, şefii partidelor politice, în general, se tratează la spitale din străinătate chiar pentru afecţiuni mai puţin complexe, a mai spus Vlad Voiculescu.

Noile prevederi nu le-au picat tocmai bine managerilor de spital, care se ocupă și de partea administrativă, și de activitatea didactică, și de activitatea profesională. Așa că, mulți dintre ei se gândesc deja la demisii.

„A fost cam pripită ordonanța aceasta. Ar fi trebuit să se facă o consultare cu medicii, cu directorii, nu ne-a întrebat nimeni nimic”, a declarat pentru ȘtiriMed, Vasile Mureșan, directorul Spitalului de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj

Directorul interimar Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj este de acord că medicii ar trebui să se ocupe doar de partea medicală, iar managerii doar de partea administrativă, însă nu este de acord că trebuie impuse limite.

„Funcția de manager este una full time. Adică nu se rezolvă toate problemele în 8 ore de program. Iar medic nu poți să fii numai după o anumită oră. Mie mi-ar plăcea să mă ocup doar de partea medicală și de cea didactică, însă nu am ce face, pentru că de 7 ori am scos postul de manager la concurs și nu s-a înscris nimeni, în 3 ani”, a declarat medicul Adrian Molnar, managerul Institutului Inimii

La rândul lor, reprezentanții Universității de Medicină și Farmacie din Cluj sunt de părere că „o consultare prealabilă a tuturor celor implicați în procesul complex al reformei sănătății ar fi fost de natură a clarifica multiplele puncte asupra cărora au apărut controverse”

Sursa foto: gorjeanul.ro

Despre autor