Selectați pagina

Cum îi ajută o clujeancă pe copiii internați în spitale: Oana Mîndruț: „Toți copiii lumii ar trebui să fie fericiți”

Cum îi ajută o clujeancă pe copiii internați în spitale: Oana Mîndruț: „Toți copiii lumii ar trebui să fie fericiți”

Pentru că luna martie este dedicată femeilor, ȘtiriMed va publica o serie de materiale cu și despre doamne care fac lucruri frumoase pentru societate. O doamnă frumoasă, care face lucruri la fel de frumoase este Oana Mîndruț. Împreună cu Asociația Life Education for All, Oana și o mână de voluntari, se joacă cu micuții internați în spitale, pictează pereții Clinicilor de Pediatrie și merge, pe banii ei, în tabere pentru refugiați sau în țări slab dezvoltate, ca să ajute copiii. Citiți în rândurile următoare un scurt interviu despre cum vrea Oana Mîndruț să facă fericiți toți copiii lumii și ce lecție de responsabilitate ne oferă.

ȘtiriMed: Cum ai ajuns să îți dedici timpul copiilor internați în spitale?

Oana Mîndruț: Totul a pornit din luna aprilie a anului trecut cand, cu ocazia unei vizite facute intr-un spital, l-am intalnit pe Cristian-un baiat de 9 ani bolnav de cancer. M-a afectat foarte tare aceasta intilnire deoarece in ochii lui Cristi se adunase toata tristetea lumii si m-am gandit ce as putea sa fac eu pentru a imbunatati timpul de spitalizare, uneori de luni de zile, pe care acesti copii il petrec internati, pierzand practic atat scoala cat si tot ceea ce inseamna copilaria pentru un copil sanatos. Asa mi-a venit ideea primului proiect-„Sunet pentru Sanatatea Copiilor” prin care am dotat pana acum saloanele de copii bolnavi cronic din 7 spitale din tara cu audioteci pentru accesul copiilor la meloterapie, educatie si povesti. Urmeaza cel de-al optulea spital pe care-l vom dota cu sprijinul partenerilor nostri de la Federatia Romana de Karate Traditional-un exemplu foarte bun de cum sportul face casa buna cu sanatatea.
Campania continua pana cand voi reusi sa dotez toate spitalele de copii din tara asa ca cei care vor sa ni se alature, o pot face contactandu-ne pe adresa de email: office@lifeeducationforall.org.

Cel de-al doilea proiect destinat tot copiilor din spitale –„Arta pentru sanatatea copiilor” a venit oarecum firesc in urma primului proiect. Derulam de 3 ori pe saptamana ateliere de art-terapie pentru copiii internati pe sectiile de oncologie, nefrologie si psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta Copii din Cluj Napoca impreuna cu cei mai minunati voluntari pe care o asociatie i-ar putea avea. Acest proiect a fost finantat in cadrul evenimentului Transylvanian DonorSphere (sau Sfera Donatorilor din Transilvania) si sprijinit de Niste Oameni.

ȘtiriMed:Care proiect dintre cele pe care le derulezi iti e cel mai drag si de ce?

Oana Mîndruț:Poate ca aceasta comparatie poate fi deplasata pentru unii dar este exact ca in cazul mamelor cu mai multi copii, n-ai cum sa alegi. Eu pun acelasi suflet si aceeasi implicare in toate si, ca dovada ca sunt importante, nu am renuntat la niciunul. Ma va preocupa intotdeauna educatia pentru suflet atat pentru copiii bolnavi cat si pentru tinerii din sistemul de protectie a copilului pentru ca eu ii consider cea mai dezavantajata categorie sociala si nu vorbesc despre partea materiala ci despre faptul ca acesti copii sunt condamnati sa traiasca in niste abatoare de suflete.

ȘtiriMed:Ai fost si in alte tari ca si voluntar, ai ajuns si printre refugiatii sirieni. Ce te-a determinat să faci acest lucru?

Oana Mîndruț:Anul acesta va fi al treilea an consecutiv in care voi merge ca voluntar timp de 2 saptamani, pe banii mei, sa ajut copiii care sunt intr-o situatie critica si au nevoie de ajutor. Prima tara in care am ales sa fac acest tip de voluntariat este India, a urmat anul trecut voluntariatul in Grecia in taberele de refugiati iar anul asta voi merge in luna iunie in Nepal. Toate aceste activitati de voluntariat extern le fac in cadrul proiectului „Orice copil are dreptul la zambet, joaca si educatie” si pe langa activitatile de educatie nonformala pe care le fac cu copiii, intotdeauna le-am dus si jucarii, carti si diverse materiale educative. Si, sper ca la anul, acest proiect sa continue si sa ajung si intr-o tara din Africa sau din America Latina. Am ales sa fac asta pentru ca eu cred, din tot sufletul, ca toti copiii lumii ar trebui sa fie fericiti. Au fost multi critici care mi-au reprosat ca avem si noi multi copii saraci. Acestora le-as raspunde ca eu, prin asociatia mea Life Education for All am 6 proiecte pentru acesti copii, deci fac ceva si pentru ei si i-as indemna si pe cei care doar critica sa-mi urmeze exemplul.

ȘtiriMed:În luna femeilor, ce mesaj ai pentru reprezentantele sexului frumos, fie că sunt mame, adolescente, femei de carieră sau bunici?

Oana Mîndruț:Eu ii multumesc in fiecare zi vietii ca sunt femeie asa ca le doresc exact ce-mi doresc si mie. Mai multa preocupare si implicare in problemele sociale, sa-si iubeasca copiii si partenerii si sa devina sau sa ramana exemple de urmat si pentru altii.