Selectați pagina

Cum ajută o mână de medici români un spital și o comunitate din Nepal. Printre voluntarii care coordonează expediția este și o clujeancă

Cum ajută o mână de medici români un spital și o comunitate din Nepal. Printre voluntarii care coordonează expediția este și o clujeancă

Mai mulți medici români vor pleca peste 2 luni,volunatar, în Nepal și vor efectua intervenții medicale și chirurgicale pacienților de acolo. În plus, spitalul Manmohan Memorial Community din Nepal va fi dotat cu aparatură medicală și consumabile. Expediția este intitulată „Nepal for Life” și este inițiată de Asociația Volunteer for Life în parteneriat cu Life Education for All, iar printre voluntari este și clujeanca Oana Mîndruț.

„Medici români voluntari vor efectua intervenții medicale și chirurgicale în cadrul Manmohan Memorial Community Hospital, iar o parte dintre voluntarii romani vor face activități de educație nonformala pentru copii. Numărul estimat al celor care vor beneficia de ajutorul nostru este de 1400 de oameni, din care 700 sunt copii din 5 localități izolate si Khatmandu. Pentru că nu vrem sa mergem cu mâna goală acolo, avem nevoie de sprijin financiar sau în obiecte donate. Foarte important este ca toate donațiile să fie noi din cauza legislatiei vamale.”, a spus Oana Mîndruț, președintele Asociației Life Education for All

Voluntarii care vor fi în Nepal în perioada 1 – 22 iunie spun că au nevoie să ducă acolo aparatură și consumabile medicale – defibrilatoare, truse de prim ajutor, truse de nașteri, monitor de terapie intensivă, glucoteste, carucior pentru pacienti, pulsoximetre, stetoscoape, truse de terapie intensivă, baloane pentru ventilație manuală, maști CPAP, pansamente sterile, dezinfectanți, perfuzoare, ace si seringi, branule și glucoze. În plus, cei care vor să doneze, e nevoie și de echipamente și consumabile scolare – rechizite școlare, cărți în limba engleză. De asemenea, sunt binevenite produsele de igiena – paste și periuțe de dinți, săpunuri, sampon și gel de dus, jucăriile, lenjerie de corp, îmbrăcăminte și încălțăminte atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Din ce medici e formată echipa de voluntari români
Din echipa de voluntari români care pleacă în Nepal fac parte 7 profesori, traineri și psihologi, 2 medici specializați în Medicină Generală, un medic specialist în Chirurgie plastică maxilo-facială, un medic pediatru, un medic stomatolog, un tehnician dentar, doi asistenți medicali și 3 persoane care se vor ocupa de partea de logistică.

De ce ajutor pentru Nepal

Coordonatorii expediției spun că au ales Nepalul, întrucât populația de aici a fost putern ic afectată de un dezastru al naturii în 2015.

În 25 aprilie 2015 la 86 km de Kathmandu (capitala țării) a avut loc un cutremur cu intensitatea de 7.6 grade Richter. Acesta a fost urmat de replici, din care peste 300 au avut o magnitudine de peste 4 grade Richter și 4 cutremure au fost de peste 6 grade Richter. Pagubele materiale și umane au fost impresionante. Conform unui raport oficial întocmit de guvernul Nepalului, 31% din suprafața țării a fost afectată, iar numărul populației impactate este de cca. 8.000.000. S-au înregistrat 8.790 de decese și 22.300 de răniți.

„Nevoile din teren sunt extrem de mari și de complexe, în special în zonele rurale, care au un grad mare de sărăcie și în care oamenii trăiesc în condiții precare de igienă și de educație. Gradul de mortalitate infantilă este extrem de ridicat, cauzat de problemele de igienă și de lipsa educației privind îngrijirea copilului. Accesul la serviciile medicale este aproape inexistent atât din cauza sărăciei, cât și a izolării fizice a satelor – lipsa infrastructurii, electricității etc”, au precizat coordonatorii expediției

Oana Mîndruț și Ionuț Ursu sunt la a treia experiență de voluntariat internațional – în Grecia, în taberele de refugiați, anul trecut, în Nepal și în India în urmă cu doi ani.

Cei care doresc să doneze consumabile medicale sau educative, pot lua legătura cu cei doi coordonatori, Oana Mîndruț și Ionuț Ursu:

Volunteer for Life
Ionuț Ursu- Președinte
Telefon: 0040 73 369 5070
E-mail: ionut.ursu@yahoo.com
LIFE EDUCATION FOR ALL
Oana Mindrut-Presedinte
Telefon: 0040 727.648.946
E-mail: office@lifeeducationforall.org
www.lifeeducationforall.org