Selectați pagina

Cum arată un hub IT într-o școală din mediul rural. Surpriza de Ziua Copilului pentru elevii din școala Băișoara

Cum arată un hub IT într-o școală din mediul rural. Surpriza de Ziua Copilului pentru elevii din școala Băișoara

Un hub IT amenajat într-o școală din mediul rural, în România poate fi de domeniul fantasticului, în condițiile în care în multe școli de la țară, elevii nu au chiuvete în interior, să se poată spăla pe mâini.

O echipă de tineri entuziaști din Cluj, sprijiniți de oameni cu suflet mare din comunitate, au reușit, însă imposibilul: au amenajat un hub tehnologic pentru elevii care învață în Școala Gimnazială „Mircea Luca” din Băișoara, județul Cluj.

„Laboratorul de acolo a fost dotat cu 18 PC-uri echipate complet, dar și cu ochelari de realitate virtuală. De asemenea, în sală a fost amenajat un colț dedicat lecturii”,

a declarat Lucreția Presecan, directoarea școlii din Băișoara.

Cele 18 calculatoare, complet echipate pentru ca elevii să poată lucra cu ele, au fost donate de Sykes România. Restul echipamentelor au fost achiziționate cu sprijinul Daisler Printhouse și cu ajutorul unor sponsorizări și donații, din partea comunității.

Primul hub, dintr-un proiect amplu: Tech IT Out

Proiectul, derulat de ONG-ul JCI Cluj a fost coordonat de Izabella Szakacs, o tânără care, ajutată de colegii săi, și-a pus în gând să facă ce nu fac autoritățile de 30 de ani, sub pretextul „nu sunt fonduri”: să doteze școli din mediul rural cu echipamente IT. Și astfel, copiii care învață la sate să fie pe picior de egalitate, cu cei care învață în școli din orașe mari, unde laboratoarele de informatică sunt la fel de obișnuite ca o banală sală de clasă.

“Ne bucurăm că am reușit, cu ajutorul întregii comunități, să amenajăm acest hub pentru copii. Elevii pot testa aici diferite tehnologii utile în procesul educativ, dar la care nu au avut acces până acum. A fost o adevărată provocare să punem totul la punct în numai trei săptămâni, însă bucuria pe care am văzut-o în ochii copiilor a făcut să merite întregul efort și ne va alimenta cu energie pentru a continua acest proiect și în alte școli ”,

a precizat Izabella Szakacs, proiect manager Tech It Out.

Tinerii din JCI Cluj au în derulare o campania de colectare de device-uri (PC-uri, laptop-uri, tablete) și strângere de fonduri, ca să ajungă cu demersul lor în în alte școli rurale din Cluj. În plus, odată inaugurate hub-urile, inițiatorii campaniei nu își iau mâna de pe ele. Ci vor să organizeze workshop-uri tematice pentru elevi și să le mai ducă și alte echipamente, precum imprimante 3D.

Până acum, prin proiectul Tech IT Out, JCI Cluj a dus în școlile din mediul rural, peste 100 de echipamente IT.

Ce este JCI Cluj

JCI Cluj are în prezent peste 45 de membri care vor să devină mai buni în domeniul lor și în leadership, dar și să se implice în comunitate și să producă schimbări pozitive în jurul lor. La nivel internaţional, JCI (Junior Chamber International) este cea mai mare organizaţie pentru tineri lideri şi antreprenori. Are 100 de ani de existenţă, este prezentă în peste 6.000 de comunităţi locale din 120 ţări şi numără peste 200.000 de membri.