Selectați pagina

Cum au devenit vizibile, pentru o zi, femeile „invizibile” de lângă noi – FOTO

Cum au devenit vizibile, pentru o zi, femeile „invizibile” de lângă noi – FOTO

Femeile invizibile ale Clujului au devenit vizibile pentru o zi. 40 de doamne care, din diverse motive nefericite, au ajuns să locuiască în centrele comunitare ale Primăriei, au fost sâmbătă în centrul atenției. Au primit cadouri, flori și au interacționat cu oamenii cu suflet mare, care și-au rezervat o oră dintr-o zi liberă, să discute ele.

La intrarea în Cinematograful „Dacia” era agitație, sâmbătă, în jurul prânzului. Câțiva oameni cu pungi de cadouri în mână se grăbeau să ajungă în sala de proiecții. Acolo, cele 40 de doamne, care până acum nu au știut ce înseamnă o zi dedicată lor, erau aranjate și îmbrăcate frumos. În săptămâna de dinaintea evenimentului au fost la saloane de înfrumusețare, unde două doamne cu suflet mare, Ioana Farcaș și Adina Racoviță le-au răsfățat ca și cum ar fi fost cliente fidele.

Pe scenă tocmai se încheiase un spectacol pentru cele 40 de femei, iar un domn le împărțea flori. Hainele colorate și coafurile noi nu le puteau ascunde acestor femei emoțiile. Țineau strâns în mâini pungile de cadouri colorate și cu ochii în lacrimi nu mai știau cum să spună „mulțumesc” în stânga și în dreapta. Obișnuite până acum doar cu vorbe urâte, uneori bătăi și griji multe puse pe umerii lor, aceste femei au simțit, măcar pentru o zi, că sunt adevărate doamne, care contează în societate.

„În aceste zile în care au venit la noi în salon, am fost tot cu lacrimile în ochi și în suflet și eu și colegele mele. Nu vă puteți da seama ce povești de viață au aceste femei”, îmi spune cu emoție, una dintre stilistele care s-a ocupat de imaginea femeilor „invizibile”

Dealtfel, în salonul ei, nu au rămas impasibile la poveștile acestor femei nici clientele, care au pus mână de la mână și au pregătit cadouri pentru ele.

Evenimentul e aproape de final. În holul cinematografului, Lucian Pîrvu de la Misionarii lui Padre Pio, ajutat de câșiva voluntari, împarte prăjituri și sucuri celor 40 de femei, care acum sunt răsfățate. E veselie, lumea râde și, măcar pentru o oră, cu toții au uitat că femeile care țin strâns în mână câteva flori de primăvară, sunt acele femei pe lângă care trecem zilnic pe stradă și nu le observăm.

„A fost un eveniment frumos. Chiar dacă nu a venit atât de multă lume pe cât s-a anunțat, totul a ieșit bine. Le mulțumim celor care s-au implicat.”, a spus coordonatorul evenimentului, Oana Mîndruț, președintele Asociației Life Education for All

.În cadourile primite de cele 40 de doamne s-au regăsit consumabile, produse cosmetice, dar au primit și daruri care să le reamintească de feminitatea lor: bijuterii hand-made, eșarfe sau portofele.

Evenimentul „8 martie pentru femeile invizibile ale Clujului” este la a doua ediție și a fost organizat de Asociațiile Life Education for All și Misionarii lui Padre Pio, în colaborare cu Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

CITIȚI ȘI CUM A RENUNȚAT O STILISTĂ DIN CLUJ LA VENITURILE DIN PREAJMA ZILEI DE 8 MARTIE CA SĂ LE FACĂ FRUMOASE PE FEMEILE CARE NU AU FOST NICIODATĂ LA UN SALON