Selectați pagina

Cum s-a mobilizat o comună întreagă să ajute refugiații. Bisericile de diferite culte, farmaciile și oamenii și-au dat mâna și au ajutat

Cum s-a mobilizat o comună întreagă să ajute refugiații. Bisericile de diferite culte, farmaciile și oamenii și-au dat mâna și au ajutat

Foto: Vadim Girda

De când a izbucnit războiul, în Ucraina, românii au reușit să se se mobilizeze exemplar, ca să dea o mână de ajutor oamenilor ce fug din calea bombelor.

În comuna Frata, din județul Cluj, oamenii și-au făurit propriul model de ajutor. Ca să nu riște să risipească resursele, autoritățile locale au luat legătura cu administrația din Sighet și au făcut colecte, țintit. Au încărcat ochi o mașină, cu toate cele necesare, iar în week-end le-au dus la centrul de refugiați de la graniță.

medicamente.jfif
Comunitatea din Frata, județul Cluj, în sprijinul refugiaților din Sighet

Ajutorul nu ține cont de credință sau categorie socială

Când autoritățile centrale încă bâjbâiau și nu spuneau nimic clar despre cum va fi gestionată criza refugiaților ucraineni, primarul din comuna Frata a fost printre primii care a anunțat că în comunitatea sa pot fi găzduiți refugiați.

Dar până la sosirea ucrainenilor care au nevoie de un pat și un acoperiș, întreaga comunitate din Frata s-a mobilizat să dea o mână de ajutor.

„Am sunat la primăria din Sighet și am întrebat de ce au nevoie refugiații cazați acolo. Cei de la primărie ne-au transmis o listă cu nevoile oamenilor, iar noi am început să ne organizăm. Preotul ortodox din parohie a adunat bani și alimente, oamenii din satele comunei au donat bani, pături, alimente. Farmaciile din comună au donat medicamente, scutece și materiale sanitare. Am cumpărat 8 cuptoare cu microunde, mai multe aparate pentru sandvişuri, le-am încărcat toate într-o mașină și sâmbătă le-am dus la Sighet. În plus, am achitat masa pentru 300 de persoane, cazate în centrul pentru refugiați”, a declarat, pentru ȘtiriMed, Cristian Cherecheș, primarul comunei Frata

Medicină în România rurală primar Frata
Cristian Cherecheș, primarul comunei Frata, județul Cluj

Edilul a mai spus că, dacă va fi nevoie să cazeze refugiați în Frata, aceștia vor fi adăpostiți în biserica Adventistă, precum și în sala de sport. Ambele spații sunt igienizate și dotate cu grupuri sanitare și dușuri.