Selectați pagina

Cum depistăm și cum prevenim diabetul zaharat. 2 milioane de români suferă de această boală cronică

Cum depistăm și cum prevenim diabetul zaharat. 2 milioane de români suferă de această boală cronicăScor 0%Scor 0%

În România, 2 milioane de oameni sufreă de diabet și peste 20% dintre aceștia nu știau că sunt purtătorii bolii. potrivit ultimului studiu în domeniu realizat de specialiști,Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR)

Potrivit specialiștilor, în ultimii ani, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat de tip II este în creștere, iar de „vină” pentru acest lucru sunt stilul de viață nesănătos și lipsa mișcării. În plus, statisticile nu sunt relevante și se crede că numărul bolnavilor de diabet zaharat de tip II este de fapt mai mare.

„Numărul persoanelor bolnave de diabet zaharat de tip I și II este mai mare decât se cunoaște, deoarece în statisticile Casei Naționale de Asigurîri de Sănătate sunt luate în evidență doar bolnavii aflați sub tratament. Mulți oameni nici nu știu că sunt bolnavi, de accea este necesar să își facă periodic testări și verificări ale glicemiei”, a declarat pentru ȘtiriMed, Anca Cerghizan, medic primar în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în cadrul Spitalului Clinic de Urgență Cluj

Medicul insistă că un stil de viață sănătos, cu atenție sporită asupra mâncării și respectarea unui program de activitate fizică în fiecare zi, ar reduce considerabil numărul celor care suferă de această boală cronică

Potrivit specialiștilor, în ultimii ani se observă o creștere alarmantă a cazurilor de diabet zaharat de tip II și în rândul copiilor, aceștia fiind diagnostcați de la vârste din ce în ce mai fragede.

Diabetul este una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI din categoria bolilor endocrine, care afectează în prezent peste 346 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Prin complicaţiile sale, diabetul este principala cauză a orbirii, a amputaţiilor şi a insuficienţei renale. Prevalenţa diabetului este în continuă creştere, iar OMS estimează că până în 2030 numărul deceselor cauzate de diabet se va dubla.

Data de 14 noiembrie este considerată Ziua de Luptă Împotriva Diabetului și, în acest an, este marcată la Craiova, unde se vor efectua testări gratuite penrtu depistarea neuropatiei diabetice.

Citiți și DIABETUL ZAHARAT DE TIP II, PERICOLUL CARE PÂNDEȘTE TOT MAI MULȚI COPII

Sursa foto: fiisanatos.info

Cum depistam si cum prevenim diabetul zaharat de tip II

0%

Cum depistam diabetul Diabetul zaharat poate fi prevenit prin stil de viata sanatos

Cum depistam diabetul
0%
Diabetul zaharat nu doare
0%

Despre autor